Sari direct la conținut

Marea Britanie trimite in Romania avioane de vanatoare Eurofighter Typhoon la baza Mihail Kogalniceanu

HotNews.ro
RAF Typhoon, Foto: Agerpres
RAF Typhoon, Foto: Agerpres

Marea Britanie va trimite in Romania avioane de vanatoare Eurofighter Typhoon, aeronave ce vor fi stationate la baza Mihail Kogalniceanu pentru o perioada de pana la patru luni in 2017, a anuntat Minsterul Britanic de Aparare. Avioanele Typhoon vor fi trimsie ca masura de intarire a spatiului aerian la Marea Neagra si in zona de sud-est al teritoriului NATO si vor executa si misiuni de politie aeriana.

„Marea Britanie isi intensifica pachetul de masuri de sprijinire a aliatilor sai din Europa, in fata unei Rusii tot mai insistente”, a anuntat secretarul apararii din Marea Britanie.

Marea Britanie va trimite avioane RAF Typhoon pentru misiunile NATO de politie aeriana a aliatilor de la Marea Neagra. Avioanele, ce provenin de la baza RAF Coningsby, vor fi stationate la baza aeriana Mihail Kogalniceanu timp de pana la patru luni in 2017.

Masura luata de Marea Britanie vine ca urmare a deciziilor asumate la summit-ul NATO de la Varsovia din aceasta vara. In concluziile summit-ului a fost stipulat ca NATO va lua in considerare masuri pentru intarirea capacitatii aeriene la Marea Neagra.

„Vom dezvolta o prezenta inaintata adaptata in sud-estul NATO. Masuri potrivite, adaptate la regiunea Marii Negre si incluzind initiativa romaneasca de creare a unei brigade multinationale … vor contribui la postura intarita de descurajare si aparare a Aliantei… Vor fi evaluate optiuni pentru o prezenta aeriana si maritima intarita a NATO”. (Vezi aici textul oficial, punctul 41).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro