Sari direct la conținut

O pierdere tragică pentru Ucraina: Unul din cei mai apreciați piloți de vânătoare ucrainean, mort în urma unei coliziuni între două avioane: „Ar fi meritat să piloteze F-16”

HotNews.ro
Pictură murală cu pilotul de vânătoare „Fantoma din Kiev”, Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia
Pictură murală cu pilotul de vânătoare „Fantoma din Kiev”, Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Ucraina deplânge moartea a trei piloți în urma unei coliziuni dintre două avioane L-39 în timpul unui zbor de antrenament. Unul dintre poliții morți este căpitanul Andrii Pilshchykov, cel al cărui indicativ „JUICE” a devenit celebru în timpul războiului și care a fost un avocat puternic pentru Ucraina în problema primirii avioanelor F-16 din partea țărilor occidentale.

„O pierdere tragică. Pe 25 august, două avioane militare L-39 s-au ciocnit pe cer deasupra regiunii Zhytomyr. Trei piloți ai Forțelor Aeriene ucrainene și-au pierdut viața. Unul dintre ei a fost căpitanul Andrii Pilshchykov, decorat cu Ordinul pentru curaj, clasa a III-a, cunoscut sub indicativul „JUICE”. Transmitem cele mai profunde condoleanțe familiilor celor decedați. Le suntem recunoscători pentru serviciile lor. Vor fi amintiți atât în ceruri, cât și la sol”, a transmis Ministerul Apărării de la Kiev.

Nu s-a comunicat momentan care au fost circumstanțele în care a avut loc coliziunea fatală dintre cele două aeronave de antrenament L-39.

„Juice” ar fi meritat să zboare pe avioanele F-16 deasupra Ucrainei

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yuriy Ignat, a spus că Pilshchikov „a visat la (avioane) F-16 pe cerul ucrainean” și a făcut o treabă excelentă în această privință.

„În urmă cu un an, în SUA, Andriy s-a întâlnit cu oficiali guvernamentali americani, a vorbit despre nevoile urgente ale Forțelor Aeriene, a fost în contact permanent cu piloții californieni, a fost principalul motor al unui grup de advocacy care a promovat multe decizii privind F-16. În timpul războiului, el a dat zeci de interviuri pentru mass-media occidentală, pentru că știa bine limba engleză, și cel mai important – cunoaștea subiectul conversației, ceea ce poate și ar trebui să fie vorbit pentru Ucraina! Nici nu vă puteți imagina cât de mult a vrut să zboare pe F-16…”, a remarcat Ignat, potrivit Pravda.com.ua

„Andrii Pilshchikov nu este doar un pilot, el a fost un tânăr ofițer cu mega cunoștințe și mega talent. A fost un excelent comunicator, a fost motorul reformelor în aviația Forțelor Aeriene, participant la multe proiecte. De multe ori am susținut ideile sale nebunești, care au dat rezultate incredibile!”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Andrii „Juice” Pilshchykov a fost un pilot de vânătoare pe avioanele MiG-29 și, încă din primele zile ale invaziei ruse, a participat activ în numeroase lupte aeriene,. în special în luptele de apărare de deasupra capitalei Kiev.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro