Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 542: Peste 100 de răniți după ce Rusia a lovit Cernihiv, unde avea loc un eveniment demonstrativ cu drone / Zelenski vrea avioane de luptă de la Suedia / Putin s-a întâlnit cu comandanții armatei ruse

HotNews.ro
Soldați ucraineni în Bahmut, Foto: Madeleine Kelly/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Soldați ucraineni în Bahmut, Foto: Madeleine Kelly/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Numărul celor ucişi sau răniţi pe câmpul de luptă din Ucraina se apropie de 500.000 de soldaţi ruşi şi ucraineni, susțin oficiali americani. Lupta de la Bahmut și contraofensiva ucraineană au dus la pierderi semnificative de ambele părţi începând din noiembrie 2022.

Sinteza zilei:

  • Un atac cu rachete rusești asupra orașului Cernihiv, din nordul Ucrainei, a ucis șapte persoane, inclusiv un copil de șase ani, și a rănit peste 120 de persoane sâmbătă, au declarat autoritățile.
  • Ministerul rus al Apărării a raportat sâmbătă o serie de atacuri cu drone ucrainene care vizează regiunile Moscova, Novgorod la nord-vest de capitala Rusiei și Belgorod, care se învecinează cu Ucraina. Nimeni nu a fost rănit în atacuri, relatează Reuters.
  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vizitat sâmbătă Suedia, prima sa vizită în țară de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia anul trecut. La o conferință de presă comună, Zelenski și prim-ministrul suedez Ulf Kristersson au anunțat că cele două țări au convenit să consolideze cooperarea în ceea ce privește producția, instruirea și întreținerea vehiculelor de luptă de infanterie suedeze CV-90.
  • Ucraina a început discuțiile cu Suedia cu privire la posibilitatea de a primi avioane de luptă Gripen, a declarat președintele ucrainean.
  • Forțele aeriene ucrainene au declarat că în noaptea de vineri spre sâmbătă au doborât 15 din 17 drone rusești care vizau regiunile de nord, centru și vest.
  • În Rusia, Vladimir Putin a vizitat înalți oficiali militari în orașul Rostov-pe-Don, lângă granița cu Ucraina. Kremlinul a spus că președintele rus a ascultat rapoartele lui Valeri Gherasimov, comandantul responsabil cu operațiunile Moscovei în Ucraina, și alte personalități militare de top de la sediul districtului militar de sud al Rusiei.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 542, LIVETEXT:

21:59Ucraina va investiga împrejurările din jurul unui eveniment demonstrativ cu drone care avea loc în teatrul dramatic Cernihiv lovit de o rachetă rusă sâmbătă, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Igor Klimenko, într-un videoclip postat pe Telegram, relatează CNN.

O co-organizatoare a evenimentului, Maria Berlinska, care este cofondatoare a fundației caritabile Dignitas Fund, a declarat că evenimentul, care a fost anunțat pe Facebook pe 12 august ca o „zi demonstrativă” a dronelor – cu producători ucraineni, reprezentanți ai școlilor de zbor și personal militar care utilizează drone în prima linie – a fost aprobat oficial de autoritățile locale, care au furnizat loc de desfășurare. Locația a fost dezvăluită doar cu câteva ore înainte de eveniment, din motive de securitate.

„Toți participanții au fost verificați de poliție la intrare. Erau medici prezenți la fața locului”, a adăugat ea.

20:16Numărul răniților în atacul rusesc cu rachete de la Cernihiv din 19 august a crescut la 129 de persoane, printre care 15 copii și 15 ofițeri de poliție, a informat ministrul de Interne Igor Klimenko.

18:01Numărul persoanelor rănite în urma atacului rusesc cu rachete asupra centrului Cernihivului din 19 august a crescut la 117, în iar orașul a început o perioadă de doliu între 19 și 21 august, relatează Ukrainska Pravda.

17:35Momentul atacului din Cernihiv, care a ucis șapte persoane și a rănit alte 90, a fost surprins de o tânără care se filma în centrul orașului.

15:56Ucraina a început discuțiile cu Suedia cu privire la posibilitatea de a primi avioane de luptă Gripen, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski după ce s-a întâlnit sâmbătă cu prim-ministrul suedez la reședința guvernului de lângă Stockholm.

15:12 Rusia a neutralizat un atac cu dronă ucraineană asupra regiunii Moscova, a anunţat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters.

Drona a fost interceptată și a căzut în apropierea localității Putilkovo, care se află în apropierea capitalei Rusiei, fără a provoca victime sau pagube, a adăugat ministerul.

14:59Cele 111 răni de pe corpul Verei Pekhteleva. Ramificațiile deciziei lui Putin de a permite crearea armatei de prizonieri ruși

Uciderea în 2020 a Verei Pekhteleva, de către fostul ei iubit, a fost atât de înfiorătoare încât chiar și în Rusia, unde violența împotriva femeilor trece adesea neobservată, a provocat un protest mediatic. Vladislav Kanius a torturat o femeie o noapte întreagă, iar poliția nu a intervenit. Apoi, deși a fost condamnat, a fost grațiat pentru a lupta în Ucraina. Ca el, zeci de mii de criminali. Un material The Guardian suprinde ramificațiile deciziei președintelui Vladimir Putin de a permite crearea armatei de prizonieri ruși, radiografiind o societate în care bărbații sunt văzuți ca eroi în loc de violatori sau ucigași dacă au luptat în Ucraina.

Un copil de șase ani, printre cei șapte morți în urma atacului rus de la Cernihiv

14:40Crește bilanțul victimelor atacului rusesc de sâmbătă din nordul Ucrainei. Șapte persoane, inclusiv un copil de 6 ani, au fost ucise și 90 rănite după ce o rachetă rusească a lovit o piață centrală din orașul istoric Cernîhiv, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne, potrivit Reuters.

Ministerul a mai precizat că 12 dintre răniți erau copii și 10 erau ofițeri de poliție.

14:19O dronă ucraineană a vizat un aerodrom militar din regiunea rusă Novgorod, provocând un incendiu și avariind un avion de război, a declarat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters.

13:58Cinci persoane au fost ucise și 37 rănite când o rachetă rusească a lovit o piață centrală din orașul Cernîhiv, din nordul Ucrainei, a anunțat sâmbătă Ministerul de Interne, informează Reuters.

Oamenii se îndreptau spre biserică pentru a celebra o sărbătoare religioasă când a avut loc lovitura, a precizat ministerul, adăugând că 11 dintre răniți erau copii.

12:58Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că au fost uciși și răniți oameni după ce o rachetă rusească a lovit o piață centrală din orașul Cernîhiv din nordul Ucrainei, transmite Reuters.

„O rachetă rusească a lovit chiar în centrul orașului, în Cernîhivul nostru. O piață, universitatea politehnică, un teatru”, a postat el pe Telegram.

„O sâmbătă obișnuită, pe care Rusia a transformat-o într-o zi de durere și pierdere. Există morți, există răniți”. Zelenski nu a precizat numărul victimelor.

12:46Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că face o vizită oficială în Suedia, spunând că se află acolo pentru a se întâlni cu Ulf Kristersson, prim-ministrul suedez, cu familia regală și cu alți oficiali pentru a le mulțumi pentru sprijinul acordat Ucrainei în timpul invaziei Rusiei.

Ambele armate au probleme pe front

12:07La magazinul de suverniruri al Arhiepiscopiei Tomisului printre icoane și alte obiecte bisericești se regăsesc și insigne cu stema Rusiei, relatează Replica Online.

12:00 În ultima săptămână, situația pe aproape întreaga linie a frontului rămâne neschimbată, susțin serviciile secrete militare britanice. Dar ambele tabere se confruntă cu o provocare similară.

11:07Viceguvernatorul regiunii Hmelnîțkîi (vest) a declarat că două persoane au fost rănite și zeci de clădiri au fost avariate de unda exploziei în timpul atacul de vineri noapte, transmite Reuters.

Oficialii din regiunea centrală Jîtomir încă evaluau pagubele de acolo după ce forțele rusești au vizat o instalație de infrastructură nespecificată, a raportat guvernatorul Vitali Bunechko.

10:25Ministrul de externe rus Serghei Lavrov afirmă că deţinerea de arme nucleare protejează Rusia de ameninţările la adresa securităţii sale, iar Moscova continuă să reamintească Occidentului necesitatea prevenirii un conflict al puterilor nucleare, relatează Reuters.

09:25 Rusia a lansat în cursul nopții 17 drone care au încercat să lovească regiunile de nord, centru și vest ale Ucrainei, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, transmite Reuters.

Forțele aeriene au precizat că 15 dintre dronele Shahed, de fabricație iraniană, lansate de Rusia, au fost doborâte.

Nu estE clar ce s-a întâmplat cu cele două drone care nu au fost doborâte. Momentan nu se știe ce zone a vizat Rusia în loviturile sale.

Atac în Donețk. Șase morți, anunță liderul instalat de Moscova

09:22 Trei persoane au murit şi o persoană a fost rănită în urma unei explozii în Doneţk, vineri, potrivit liderului autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin, relatează CNN.

Aceştia erau angajaţi ai unei companii de utilităţi publice din districtul Kievsky din Doneţk şi au fost ucişi „ca urmare a detonării unei muniţii cu dispersie neexplodate anterior”, a susţinut Puşilin într-o postare pe Telegram.

Câteva ore mai târziu, într-un incident separat, un „dispozitiv exploziv neidentificat” s-a detonat pe un şantier din districtul Voroshilovskyi din Doneţk şi a ucis trei muncitori în construcţii, rănind alţi cinci, potrivit oficialilor de la autoproclamatul Centru Comun de Comandă şi Control al Republicii Populare Doneţk.

Puşilin a adăugat că încă patru persoane din oraşele Doneţk, Makiivka, Vasilievka şi Nikolske au fost rănite după o zi de bombardamente puternice vineri.

09:04Preşedintele rus Vladimir Putin l-a vizitat pe comandantul „operaţiunii militare speciale” a Rusiei din Ucraina, generalul Valeri Gherasimov, şi pe alţi comandanţi militari importanţi, a anunţat sâmbătă Kremlinul, transmite Reuters.

08:39Vineri dimineață, cu puțin timp înainte de începerea ședinței de guvern, surse oficiale anunțau vizita premierului ucrainean Denîs Șmîhal. Totul a fost ținut secret până când mâna dreaptă a lui Volodimir Zelenski a trecut granița în România, din motive de securitate.

08:10Numărul celor ucişi sau răniţi pe câmpul de luptă din Ucraina se apropie de 500.000 de soldaţi ruşi şi ucraineni, au declarat oficiali americani pentru New York Times, marcând o creştere semnificativă a numărului de morţi în acest an, după luptele intense din estul ţării, conform The Guardian.

00:53Opțiunea serviciului militar „alternativ” a dispărut în Ucraina, după instaurarea legii marțiale anul trecut. Dar unii ucraineni au refuzat totuși să participe activ în lupta cu Rusia, invocând principii biblice sau obiecții de conștiință, și acum se confruntă cu riscul de a face închisoare, relatează The New York Times.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

Evenimentele de vineri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro