Presedintele Colegiului Medicilor din Germania: refugiatii sunt "anormal de sanatosi"
Presedintele Colegiului Federal al Medicilor din Germania, Frank-Ulrich Montgomery, nu se asociaza scenariilor pesimiste legate de prabusirea sistemului de sanatate prin integrarea unui milion de refigiati. El crede ca temerile legate de suprasolicitarea sistemului de sanatate german sunt nejustificate. Unul dintre cliseele vehiculate este ca imigrantii sunt „neingrijiti” si ar putea contamina populatia autohtona cu boli infectioase. Intr-un interviu acordat publicatiei Die Welt, Montgomery afirma ca refugiatii ar fi „oameni anormal de sanatosi”.
De regula, refugiatii sunt „barbati tineri si dinamici”, care „nu tarasc dupa ei boli infectioase si nici nu vin cu boli cronice”.
Numarul mare de tineri refugiati din tarile Orientului Mijlociu, mai cu seama din Siria si Irak, se datoreaza riscurilor si costurilor mari ale calatoriei. Familiile lor spera ca acestia, odata ajunsi, acceptati si integrati, le vor putea aduce si pe ele, in cadrul conventiilor de reintregire a familiei.
„O sa facem fata”, a spus Montgomery, intarind aceeasi afirmatie facuta de cancelarul Angela Merkel. Insusi cu radacini de migrant, radiologul in varsta de 63 de ani din Hamburg este fiul unui ofiter britanic ramas in Germania dupa al doilea razboi mondial, casatorit cu o doctorita nemtoaica.
Spusele medicului german sunt confirmate de rezultatele analizei facute de Institutul Robert Koch (RKI). „Nu vedem in clipa de fata vreun pericol pentru populatie”, a declarat specialistul in boli infectioase Andreas Gildorf, de la RKI, citat de Spiegel online. Conditiile vitrege de calatorie, ca si cele de cazare provizorie in lagare, unde aglomeratia si inghesuiala favorizeaza raspandirea de boli infectioase, nu au cauzat pana acum izbucnirea vreunei epidemii.
Cu toate acestea, refugiatilor li se vor administra vaccinurile impuse, printre care si cel impotriva pojarului. Disponibilitatea refugiatilor de a se lasa vaccinati e ridicata, a precizat Frank-Ulrich Montgomery. Ea este mult mai ridicata decat a autohtonilor, fapt ce a facut ca legislatia germana privind obligativitatea vaccinarii sa aiba mereu de suferit.
El a mai spus ca exista insa reticente ale pacientilor refugiati in ce priveste examinarea medicala, mai ales la femei, in zonele lor intime, datorita preceptelor stricte ale religiei de care apartin. La consultatie, uneori se refuza prezenta traducatorilor, asa incat comunicarea e si mai mult ingreuiata, iar medicii pot stabili cu greu istoricul si cauzele unor boli.
„Nu putem astepta ca, imediat dupa trecerea granitei germane, cineva sa se comporte perfect ca noi”, a spus Montgomery: El este de parere ca in timp, cu rabdare si cursuri de integrare, astfel de probleme se vor atenua. Refugiatilor trebuie sa li se dea o sansa, mai ales dupa socul trait nu doar la ei in tara sau in refugiul intermediar, ci si in timpul calatoriilor spre Vest, facute in conditii uneori inumane.
Referitor la costuri, Montgomery spune ca pentru un refugiat au fost inregistrate costuri medii cu 600 de euro mai mici decat pentru un autohton, pentru care media anuala este de 2.300 de euro. Medicul nu agreeaza ideea instituirii unor birouri care sa emita zilnic bilete de trimitere la consultatii si sa se ocupe de facturarea costurilor aferente. El pledeaza pentru ideea cardurilor de sanatate pentru refugiati. Acestea exista deja in Bremen si Hamburg, iar la sfarsitul anului vor fi implementate in landul Nordrhein-Westfalen si in Berlin.