Sari direct la conținut

Romania aloca mai multi bani pentru Aparare in 2016. Planul de echipare a Armatei

HotNews.ro
Militari romani si americani in cadrul unui exercitiu, Foto: Ambasada SUA la Bucuresti/ Facebook
Militari romani si americani in cadrul unui exercitiu, Foto: Ambasada SUA la Bucuresti/ Facebook

Ministerul Apararii Nationale va face cheltuieli bugetare de 10,3 miliarde de lei in anul 2016, adica 1,4% din Produsul Intren Brut, in crestere cu 0,4 puncte procentuale fata de cheltuielile anului 2015, conform proiectului de buget pe anul 2016, propus vineri de Ministerul Finantelor.

Cheltuielile bugetare ale apararii cresc astfel cu 48% in 2016 fata de cheltuielile din anul 2015.

In total, bugetul propus pentru MApN in anul 2016 ajunge la 11,2 miliarde de lei, din care cheltuielile bugetare reprezinta 92,14%, iar restul sunt din venituri proprii.

Conform Programului privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2027, proiectele de investitii prioritare aflate in derulare sau in curs de initiere sunt:

1. Masini de lupta pe roti si senile;

2. Autoturisme de teren neblindate si usor blindate;

3. Platforme de transport multifunctionale;

4. Puncte de comanda de nivel brigada si batalion;

5. Programul „Avion multirol al Fortelor Aeriene”

6. Echipamente de protectie aeronave;

7. Sisteme de supraveghere aeriana si sisteme de aparare antiaeriana cu baza la sol;

8. Executarea de reparatii capitale si consolidari la infrastructura de cartiruire trupe, depozite si facilitati de instruire.

Proiectele de investitii prioritare pentru perioada de referinta, pe langa cele aflate in derulare sau in curs de initiere sunt urmatoarele:

1. Initierea celorlalte achizitii aferente realizarii capacitatii operationale complete pentru Flotila de fregate, precum si a altor capabilitaCi de lupta antisubmarin;

2. Initierea unora din componentele ramase din prioritatea investitionala Masini de lupta pe roti si senile, in vederea atingerii capacitatii operationale complete la unitati si mari unitati puse la dispozitia NATO si UE;

3. Proiecte de investitii in infrastructura. In limita resurselor alocate, se are in vedere asigurarea contributiei nationale in completarea investitiilor finantate prin Programul NATO de Investitii in Securitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro