Sari direct la conținut

Fostul cancelar Helmut Schmidt a murit. Ce mostenire politica lasa Germaniei

HotNews.ro

Fostul cancelar german Helmut Schmidt a decedat marti 10 noiembrie, in jurul orei 14.30, in orasul sau natal Hamburg, in varsta de 96 de ani, anunta AFP. In trecut politician social-democrat, el a fost sef de guvern intre anii 1974-1982, precedandu-l pe cancelarul unificarii Germaniei, Helmut Kohl (CDU). Dupa ce a iesit din viata politica activa, Schmidt a ramas unul dintre cei mai importanti mentori politici din Germania si editor al publicatiei Die Zeit.

La fostele alegeri parlamentare, el l-a sustinut pe Peer Steinbrück, candidat SPD eliminat din cursa electorala de actualul cancelar, Angela Merkel. Schmidt era inca din timpul vietii un fel de legenda in Germania, o voce penetranta pe scena publica si o personalitate foarte respectata. Charisma si-o intregea cu eternul trabuc sau tigara, din care tragea chiar si la emisiunile televizate.

Helmuth Schmidt s-a nascut in orasul-port Hamburg, din nordul Germaniei. Dupa bacalaureat, el a luptat pe front in al doilea razboi mondial si a fost luat pentru scurta vreme prizonier. Ulterior, a studiat stiinte politice si a intrat in aparatul administrativ de stat, in orasul sau natal. In anul 1953, a fost ales pentru prima data in parlament, unde s-a remarcat prin calitatile sale retorice remarcabile.

Ascensiunea sa politica a inceput cu functia de senator pe probleme interne ale orasului-land Hamburg, apoi ca ministru al Apararii si de Finante. In 1974, el a fost ales cancelar federal. Dupa ce coalitia partidului sau social-democrat cu liberalii a fost rupta, Schmidt a trebuit sa cedeze conducerea guvernului federal lui Helmut Kohl.

Pe langa administrarea exemplara a actiunilor administrative din Hamburg in tumpul inundatiilor catastrofale din 1962, Schmidt s-a remarcat ca si cancelar prin admirabila implicare in rezolvarea crizei petroliere prin care a trecut si tara sa, prin lupta contra terorismului, participarea la pregatirea unui sistem monetar european, precum si a dublei conventii NATO, referitoare la modernizarea inarmarii, dar si controlul acesteia.

La a 90-a sa aniversare, intreaga presa germana il sarbatorea pe Helmut Schmidt ca „barbat de stat“, simbol national“ si „autoritate morala“. Frecvent intervievat in presa si invitat la emisiunile TV, Helmut Schmidt soca lumea prin faptul ca fuma chiar si in platou, lucru devenit nefrecventabil in ultimii ani. Desi fumator inrait, el nu a avut probleme majore de sanatate, decat in timpul din urma, cand a fost internat in mod repetat la spital, avand o artera blocata, ce a trebuit operata.

Pozitia lui Schmidt fata de actualul cancelar, Angela Merkel (CDU), a fost mai degraba critica, lucru explicabil prin orientarile lor si apartenenta la partide politice diferite. Cu toate acestea, Schmidt „a dat Cezarului ce-i al Cezarului“, obiectivandu-si si argumentandu-si pozitia in modul cel mai rational cu putinta. Iar in vara acestui an, in mod surprinzator, Merkel a fost chiar laudata de el, pentru politica sa in privinta Greciei.

Intre primele condoleante primite de familie, se numara cele ale presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz (SPD). Acesta a spus ca moartea lui Helmut Schmidt „marcheaza un moment de rascruce pentru Germania si pentru Europa“.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro