Sari direct la conținut

VIDEO Marcel Ciolacu îl atacă dur pe Nicușor Dan: „Mi se pare inuman și degradant”

HotNews.ro
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu l-a criticat joi pe primarul municipiului București pentru problema apei calde din Capitală. Aproape jumătate dintre bucureștenii racordați la sistemul centralizat de încălzire nu au apă caldă de mai multe zile.

Prim-ministru a anunțat la începutul ședinței de Guvern de joi că în iarnă preţurile la energie vor fi plafonate aşa cum s-a întâmplat şi în sezonul rece anterior.

„Ne pregătim deja și pentru asigurarea energiei în sezonul rece și avem azi un proiect de ordonanță de urgență, prin care asigurăm decontarea unor plăți pentru furnizorii de energie. Vrem ca sistemul să fie în continuare perfect funcțional, așa cum a fost și iarna trecută, cu prețuri plafonate”, a declarat Ciolacu.

Liderul PSD l-a atacat cu această ocazie pe edilul Capitalei, acuzându-l că de când a preluat mandatul nu a reușit să rezolve problema termoficării și apei calde în București, problemă moștenită de la vechile administrații.

„Nu reușesc, totuși, să realizez cum este posibil, în aceste condiții, ca, în capitala României, primarul Nicușor Dan să condamne în continuare, și acest an, sute de mii de locuitori să se spele luni întregi cu apă rece. Mi se pare inuman și degradant. Și asta, la trei ani după ce domnul primar a promis revoluția apei calde”, a mai spus premierul la începutul ședinței de Guvern.

Joi, în aplicația Termoalert, care aparține Companiei Termoenergetica, furnizorul de apă caldă și căldură, se arată că nu au apă caldă 55% dintre bucureștenii racordați la sistemul centralizat.

Termoenergetica estimează că probleme se vor rezolva joi seară sau vineri.

Avarii și lucrări de modernizare

Nicușor Dan a declarat marți că se fac două lucrări importante, cât este oprit CET SUD pentru revizie, astfel încât Sectoarele 2 și 3 să poată fi alimentate și din CET Progresu, iar Sectorul 1 – zona de Nord, să poată fi alimentat și din CET Grozăvești, astfel încât, pe perioada iernii să nu mai apară probleme dacă unul dintre CET-uri cade. Pe lângă lucrările programate sunt și mai multe avarii.

„Este o lucrare care a fost amânată de foarte multă vreme, un cămin în strada Releului, pe magistrală, care a fost dat în folosință în 1968 și pentru care nu s-au mai făcut lucrări și a fost obligatoriu să-l facem acum pentru a nu mai fi în situația, cum am fost din păcate în iarna 2020, de a avea în iarnă două sectoare 2 și 3 fără apă caldă. Deci am luat decizia să facem această lucrare acum, în paralel cu oprirea planificată a CET Sud pentru revizie. Termenul de finalizare pentru această lucrare era anunțat pentru 11 august, din informațiile pe care le am o să mai fie prelungit câteva zile. În momentul în care această lucrare se va finaliza, o să putem să alimentăm Sectoarele 2 și 3 și din CET Progresu. Pentru a putea aproviziona Sectorul 1, zona de Nord din CET Grozăvești, depindem de o lucrare pe care o face în Sectorul 1 compania Energetica, iar termenul pe care ei l-au dat este 10 august”, a explicat Nicușor Dan.

În ceea ce privește soarta CET Grivița, închis la începutul verii din cauza problemelor financiare, și care ar genera probleme serioase în sezonul rece dacă rămâne așa, primarul general a spus din nou că Primăria Capitalei dorește preluarea CET-ului, însă e o chestiune de durată.

Primarul a declarat că bucureștenii care nu au apă caldă trebuie să se gândească la cine a administrat Bucureștiul până acum și de ce nu au schimbat conductele care sunt schimbate abia acum.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro