Sari direct la conținut

Studiu IAB: Romanii se angajeaza mai rapid in Germania, depasindu-i pe bulgari, insa multi dintre ei nu castiga destul si raman asistati social

HotNews.ro

Romanii si bulgarii imigrati in ultima vreme in Germania si-au gasit repede de lucru, arata un studiu publicat in 30 septembrie de Institutul de cercetare profesionala si a pietei muncii (IAB) din Nurnberg. In luna august traiau in Germania 637.000 de romani si bulgari, mai mult cu 12.000 decat anul trecut. 64% dintre cetatenii sud-europeni apti de munca erau angajati, aceasta tendinta fiind in crestere. Pe de alta parte, beneficiarii de ajutor social din aceste tari, chiar si sub forma completarii salariale, au inregistrat cifre record. Desi sunt mereu luati „la pachet” in statistici, romanii incep pe piata muncii sa se diferentieze de bulgari.

In luna iunie a acestui an, 105.000 romani si bulgari incasau ajutoare sociale, asa-numitul Hartz IV. Procentul de 17,1% in luna iunie este superior celui din luna mai cu 3,8%. Acest procent il depaseste nu doar pe cel mediu, ci si procentul referitor la populatia de origine straina din Germania (16,4%).

Insa desi romanii si bulgarii sunt luati, in statisticile germane, „la pachet”, asa cum au intrat si in UE in 2007, procentul referitor la bulgari este mult superior celui care ii priveste pe romani. Dintre bulgari, 28,2% sunt asistati social, la modul in care multi dintre acestia nu sunt someri, ci doar „compensati” (Aufstocker).

Cazul compensatilor este unul special: desi lucreaza, aceste persoane primesc salarii asa de mici, incat nu le ajung pentru traiul de zi cu zi. In 2015, venitul de supravietuire este 706 euro pe luna de adult, cu mentiunea ca in calculul acestei sume nu intra, in Germania, doar banii pentru locuinta, hrana si imbracaminte, ci si un minimum care sa permita accesul persoanei la viata societatii si cea culturala.

La inceputul anului trecut, ultimele piedici in cale liberei migratii de munca a cetatenilor romani si bulgari au cazut, dupa sapte ani de la aderarea la Uniunea Europeana. Autoritatile germane au prevazut cresterea imigratiei din aceste tari, iar euroscepticii anuntau „un tsunami” de imigranti din Romania si din Blugaria. Acesta nu s-a adeverit, insa valul de nou-veniti a crescut treptat. Pentru 2015, IAB a calculat ca din Romania si din Bulgaria aportul de imigranti este de 130.000-150.000 de persoane.

Dupa cum mentionam anterior, cifrele IAB arata ca tendinta este de gasire mai rapida a unui loc de munca, in cadrul acestei categorii de migranti. Aceasta tendinta se manifesta mai cu seama in lunile de vara, ca urmare a venirii unui numar important de migranti temporari, asa numitii lucratori sezonieri sau de-sine statatori din agricultura si din constructii. Daca sunt calculati si acestia, procentul de ocupare a fortei de munca romano-bulgare din Germania este in lunile de vara chiar de 80%.

2.600 de PFA-uri romane si bulgaresti au cerut bani de la statul german in luna mai 2015, pentru ca veniturile le erau insuficiente. „Nu exista insa indicii statistice ca bulgarii si romanii se inregistreaza tintit ca PFA, pentru a obtine ajutoare sociale”, se mentioneaza in raportul IAB.

Migratia se concentreaza pe anumite zone ale Germaniei, analizeaza in continuare IAB. Sase orase germane numarau, la finele anului 2014, peste 10.000 de cetateni romani si bulgari: Berlin (35.000), Munchen (27.000), Frankfurt (16.000), Hamburg (14.000), Duisburg (11.000) si Nurnberg (11.000). Cel mai mare procent, raportat la intreaga populatie (5,4%), se regaseste in Offenbach, oras satelit al metropolei financiare Frankfurt am Main.

Somajul in randul lor a fost cel mai ridicat in Duisburg (33,3%), Dortmund (27%), Bremen (21,3%) si Berlin (21,3). Somajul cel mai scazut s-a inregistrat in Karlsruhe (7,4%), Munchen (7,7%) si Stuttgart (8,0%).

Concluziile raportului „Monitor al imigratiei – Bulgaria si Romania” din septembrie 2015 sunt, in mare, de rezumat in trei puncte: 1) evolutie pozitiva a ocuparii fortei de munca, in comparatie cu perioada similara din anul anterior: 2) cresterea volumului de asistati sociali (in ciuda evolutiei pozitive de mai sus); 3) accentuarea diferentei dintre romani si bulgari in favoarea primilor.

„In timp ce romanii, raportati la indicatori precum somaj si ajutor social apartin grupelor de straini relativ bine integrate pe piata muncii din Germania, cotele de somaj ale bulgarilor care traiesc in Germania si de beneficiu al ajutorului social sunt superioare, respectiv inferioare mediei inregistrate de populatia straina din Germania, in general” se scrie in Monitor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro