Germania vrea sa schimbe politica imigratiei si se prefigureaza o lege in acest sens
Partidul crestin-democrat german (CDU) se arata deschis unei schimbari de politica a imigratiei. Dupa informatiile publicatiei Spiegel, cancelarul Angela Merkel ar sustine o lege a imigratiei in Germania. Solicitarea unei asemenea legi ar urma sa fie decisa la o sedinta a consiliului director al CDU in luna septembrie, pe baza unui raport intocmit de grupul de lucru al partidului din landul Renania-Palatinat.
Acest grup de lucru condus de Armin Laschet si-a inceput activitatea in 2014 si a conchis ca multiplele reguli si restrictii de imigratie trebuie coroborate in asa fel incat sa nu poata fi contestate in instanta si sa fie ancorate intr-o lege unitara. Raportul rezultat va fi prezentat la intrunirea partidului crestin-democrat din decembrie 2015.
Potrivit publicatiei Spiegel online, sefa CDU, Angela Merkel, a dat semnale ca sustine acest proiect. Secretarului general al CDU, Peter Tauber, pur si simplu ii lipseste „o lege a imigratiei simpla si clara, in care reglementarile corecte si deja existente sa fie articulate impreuna”.
Tauber s-a pronuntat pentru o lege a imigratiei de la inceputul acestui an. El s-ar fi lovit insa de impotrivirea ministrului de interne, Thomas de Maiziere. Nou este faptul ca, in disputa dintre cei doi, cancelarul Angela Merkel s-ar fi situat de partea lui Tauber si l-ar fi somat pe de Maiziere sa colaboreze cu acesta in vederea elaborarii unei asemenea legi.
Partidul social-democrat german (SPD), partener in coalitia de guvernare, cere demult o lege a imigratiei, pentru a se putea reglementa imigratia strainilor din Germania dupa anumite criterii prestabilite. Solicitarea sa n-ar fi avut pana acum succes in cadrul coalitiei, insa repetatele atacuri asupra unor adaposturi de solicitanti de azil politic au pus din nou problema pe tapet.
Momentan, Germania, ca si alte tari ale UE, se confrunta cu un puternic val de imigranti, atat din zonele sarace ale Africii, cat si din cele afectate de razboi, din Orientul Mijlociu si Apropiat.
Potrivit Oficiului Federal de Statistica al Germaniei, datele referitoare la numarul persoanelor cu alte cetatenii decat cea germana, in 2014, sunt precum urmeaza: Turcia (1.527.118), Polonia (674.152), Italia (574.530), Romania (355.343), Grecia (328.564), Croatia (263.347), Rusia (221.413), Serbia (202.195), Bulgaria (183.263).
Urmeaza Austria, Ungaria, Spania, Olanda, Portugalia, Ucraina, Franta, Siria, China, SUA si UK, fiecare cu peste 100.000 de imigranti care au cetatenia statelor de provenienta. Dupa cum vedem, Romania este pe locul al patrulea, semnificativ mai sus, comprativ cu anii anteriori.
O noutate a politicii germane in problema imigratiei este si recenta propunere a primarului din Hamburg, Olaf Scholz. Acesta lanseaza ideea ca persoanele din Albania si din statele non-UE ale fostei Iugoslavii, care isi cauta un loc de munca, sa poata intra si lucra in Germania fara viza si alte aprobari. Este o procedura care a mai fost aplicata si inainte de 1990, iar persoanele care de fapt cauta de lucru, nedorind un azil politic, n-ar mai fi constranse sa porneasca „pe acest drum gresit”, a precizat Scholz.