Merkel si The Queen la Berlin. Fata in fata cu Brexit?
The Queen va fi timp de patru zile in Germania. Ce palarie va purta si ce va discuta cu Angela Merkel? Acestea sunt lucrurile care intereseaza lumea cel mai mult, inaintea vizitei Elisabetei a II-a a Marii Britanii, care incepe marti, 23 iunie. S-a scurs o jumatate de secol de la prima vizita a reginei in Germania, cea actuala fiind a cincea sa vizita de stat. E un moment istoric pentru ambele tari. Speculand putin, poate ca e un moment-cheie si pentru Uniunea Europeana, in care nu doar Grexit-ul grecesc ci si Brexit (iesirea UK din UE) a devenit un scenariu.
Invitatia a fost adresata familiei regale britanice de presedintele Germaniei, Joachim Gauck, care impreuna cu partenera sa de viata, Daniela Schadt, vor face ofiiciile de gazda, pe parcursul celor patru zile: e vorba de salutul cu onoruri militare la castelul Bellevue, lectura publica a reginei la Universitatea Tehnica din Berlin si banchetul din seara de 24 iunie.
In 25 iunie, presedintele federal si consoarta sa insotesc familia regala britanica la Frankfurt am Main, metropola finantelor germane si europene. Politia e mobilizata, insa nivelul de securitate anuntat pare a fi inferior celui atins in timpul vizitei Papei sau al lui Obama.
Despre 1000 de politisti care „o apara pe Regina” la Berlin este vorba in presa germana, care ilustreaza si cu un imens afis de bun-venit. Germania se bucura „de vizita batranei doamne”. Un lucru este insa cert: cu Regina nu se pot face selfie-uri.
Familia regala vine cu un avion charter si cu o escorta de 15 oameni. In buna traditie londoneza, acestia „trebuie sa aduca umbrele”, caci la Berlin vremea se anunta ploioasa. Ca si in 2004, la precedenta sa vizita, the Queen (89 de ani) si sotul sau Philip, duce de Edinburgh (94 de ani), vor locui la hotelul Adlon, langa Brandenburger Tor.
Miercuri, dupa primirea oficiala de catre presedintele federal, oaspetii regali vor merge cu barca pe Spree inspre cartierul guvernamental. Ocazie de a face cu mana curiosilor adunati pe maluri. Iar ulterioara intalnire cu Angela Merkel este cea asupra careia se speculeaza cel mai mult. Ochii stau atintiti pe ziua de miercuri, cand cele mai puternice femei de stat ale Europei se vor intalni si vor vorbi.
Merkel s-a pronuntat in repetate randuri apreciativ asupra relatiilor dintre Berlin si Londra. Intre cele doua tari „exista foarte multe afinitati, in politica”. Din pacate, exista si diferente semnificative de pozitionare pe unele probleme. Iar una dintre acestea este viitorul UE. Marea Britanie pare ca vrea sa dea bir cu fugitii, vazandu-si de treaba ei si de lira sterlina.
In 19 iunie, Telegraph.co.uk scria ca referendumul de ramanere a Marii Britanii in Uniunea Europeana ar putea avea loc in octombrie anul viitor. Acest lucru ar fi posibil in urma unor renegocieri ale premierului britanic David Cameron cu oficiali de la Bruxelles.
Zilele acestea, lumea tremura pentru Grexit, adica potentiala iesire a Greciei din Eurozona. Insa „pe piata” a aparut de catava vreme si termenul Brexit, care indica o potentiala iesire a britanicilor din Uniunea Europeana. Daca Grexit e un cutremur mai mititel, Brexit-ul poate avea urmari greu calculabile atat pentru UK, cat si pentru UE.
Joi, cotidianul francez Le Monde isi publica editorialul in engleza, avertizand: „Britanie, ai grija. Brexit ar putea fi Waterloo-ul tau!”. La 200 de ani de la infrangerea lui Napoleon de catre englezi, Le Monde apeleaza la exemplul istoriei, scriind: „Domnilor englezi, nu lasati sirenele falsei independente sa va indeparteze de continent. Ca si in 1815, viitorul vostru e in Europa”.
„Tara care l-a pus la colt pe Napoleon nu poate sucomba in fata lui Nigel Farage”, someaza publicatia franceza, indemnandu-i pe aliatii britanici „sa reziste tentatiei familiare de splendida izolare”, dupa cum citeaza Theguardian.com.
Oare pentru ce va pleda The Queen, inclusiv la Berlin? Lunga sa experienta de monarh si abilitatea sa de decenii, in diplomatia externa, ne dau sperante ca ea tinde sa astearna poduri, in loc de a le darama.