Sari direct la conținut

NATO anunță că își intensifică activitățile din Marea Neagră după ultimele atacuri ale Rusiei

HotNews.ro
Nave NATO in Marea Neagra, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia
Nave NATO in Marea Neagra, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

NATO a anunțat miercuri că își intensifică activitățile de supraveghere în zona Mării Negre, condamnând totodată ieșirea Rusiei din acordul privind exporturile de cereale prin porturile ucrainene de aici, relatează Reuters.

Anunțul a fost făcut după o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, un organism creat mai devreme în cursul acestei luni pentru a coordona cooperarea militară între Kiev și partenerii săi occidentali.

„Aliații și Ucraina condamnă puternic decizia Rusiei de a se retrage din acordul de exporturi al cerealelor prin Marea Neagră și tentativele sale intenționate de a opri exporturile agricole ale Ucrainei de care depind sute de milioane de persoane din întreaga lume”, a declarat NATO într-un comunicat remis presei după întâlnire.

„NATO și Aliații intensifică acțiunile de supraveghere și recunoaștere în regiunea Mării Negre, inclusiv în ceea ce privește patrulele maritime și dronele”, a mai precizat acesta.

Acordul care permitea Ucrainei să își exporte producția de cereale prin porturile sale de la Marea Neagră a expirat pe 17 iulie după ce Rusia a refuzat să îl mai prelungească, o mutare despre care ONU a spus că „va da o lovitură oamenilor de pretutindeni aflați în nevoie”.

Moscova a spus că ar putea reveni la respectarea acordului dacă anumite condiții ale sale sunt îndeplinite, acuzând că partea acordului care ține de interesele Rusiei nu a fost respectată.

Însă forțele armate ruse au lansat de atunci atacuri repetate asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, acțiuni pe care Kievul și cancelariile occidentale le cataloghează drept tentative deliberate ale Rusiei de a distruge capacitatea de export a Ucrainei.

NATO răspunde amenințărilor făcute de Rusia privind zona Mării Negre

Comunicatul remis de NATO miercuri a criticat de asemenea avertismentele rusești potrivit cărora părți ale Mării Negre sunt nesigure temporar pentru navigație. Miercurea trecută Rusia a avertizat că va considera navele care se îndreaptă spre Ucraina prin Marea Neagră drept potențiale ținte militare.

„Aliații au luat la cunoștință că noul avertisment al Rusiei privind Marea Neagră, ce vizează inclusiv zona exclusivă economică a Bulgariei, a creat noi riscuri pentru escaladare și mutări greșite, precum și impedimentele serioase față de libertatea navigației”, a mai spus NATO în comunicatul său.

Alianța Nord-Atlantică a condamnat de asemenea atacurile rusești asupra localităților Odesa, Nikolaev și a altor orașe-port ucrainene, inclusiv cel efectuat luni asupra orașului Reni de pe Dunăre, aflat la doar câțiva kilometri de Galați.

Amintim că o navă românească a fost avariată în timpul acestui atac.

„Rămânem pregătiți să apărăm fiecare centimetru al teritoriului NATO de orice agresiune”, a declarat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.

Urmărește ultimele evoluții din a 518-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro