Sari direct la conținut

Cum vrea ministrul Finantelor sa relaxeze celebrul MTO: Derogare la deficit. Plus reducerea bufferului de 7 miliarde de euro

HotNews.ro
Darius Valcov, Foto: gov.ro
Darius Valcov, Foto: gov.ro

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a declarat, luni, ca, pana la sfarsitul lunii aprilie, va prezenta Comisiei Europene un plan de masuri prin care solicita relaxarea celebrlui MTO pentru Romania – obiectivele bugetare pe termen mediu, care sa prevada o derogare de 0,5% din PIB pentru deficit.

Potrivit ministrului Valcov, Romania vrea sa primeasca permisiunea ca, in perioada 2016-2020, sa poata cheltui prin adaugarea la deficitul structural un plus de 0,5% din PIB, adica 3,5 miliarde de lei, pentru investitii publice. Astfel, tara ar urma sa fir lasata sa aiba un deficit structural de pana la 1,5% di PIB, plusul urmand sa fie folosit la cofinantarea proiectelor europene.

„Vom elabora pana la sfarsitul lui aprilie un program de masuri structurale catre Comisia Europeana, astfel incat sa indeplinim conditiile pentru ca aceasta derogare de 0,5% pe care noi o cerem sa poata fi si aprobata. 0,5% inseamna 3,5 miliarde”, a explicat Darius Valcov.

Cu toate acestea, Romania a avut execdent bugetar si in prima luna anului 2015, asa cum a aratat premierul Ponta, iar la rectificarea bugetara din toamna anului 2014 Guvernul a redus cu aproape miliard de euro bugetul pentru cofinantarea proiectelor europene, din cauza nerealizarilor.

In afara de MTO, Darius Valcov a mentionat ca va cere si permisiunea ca Guvernul sa intre si in rezerva in valuta la dispozitia statului, care a ajuns si la 7 miliarde de euro, in 2014.

„Am discutat si, pana la sfarsitul anului, ne permitem sa negociem acel buffer pe care vi-l prezentam anul trecut ca a ajuns la 7 miliarde”, a spus Valcov.

Potrivit acestuia, Romania ar putea, astfel, sa nu se mai imprumute de pe pietele externe, cel putin in prima jumtate a anului, „iar pentru a doua jumatate, daca conditiile de piata sunt extrem de favorabile – ne referim la dobanda de sub 2,5% in valuta – ne putem gandi”.

Intrebat daca a discutat cu delegatia Comisiei Europene prezenta la Bucuresti despre recalibrarea MTO, ministrul a evitat sa dea un raspuns exact: „Bineinteles ca stiau, pentru ca am prezentat in ECOFIN (Consiliul Uniunii Europene in formatul ministrilor economiei si finantelor din UE – n.r.) acest lucru”.

La randul sau, premierul Victor Ponta a subliniat ca a dat dispozitie ca presedintele Klaus Iohannis sa primeasca de la Guvern toate documentele de care va avea nevoie la Consiliul European, pentru a obtine o derogare de 0,3% din PIB la majorarea deficitului bugetar, pentru finantarea cheltuielilor Armatei.

„Doar Consiliul European poate sa dea o asemenea decizie, noi am pus sa se dea toate materialele presedintelui Iohannis, inclusiv Ministerul Apararii a dat si materialele tehnice – ce dorim sa facem cu cei 0,3% – ar fi vreo 500 de milioane de euro in plus -, la ce ar fi folositi acei bani”, a spus Ponta.

Citeste si:

Romania va solicita Bruxelles-ului majorarea tintei de deficit, argumentand ca are nevoie de investitii, desi in 2014 acesti bani au fost taiati. Vezi ce spunea Victor Ponta in iulie 2014 despreMTOin celebra discutie cu Traian Basescu si Ioana Petrescu

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro