Sari direct la conținut

Eurostat: Elvetia avea deficit comercial in scadere cu zona euro si cu UE, in primele 11 luni ale anului 2014

HotNews.ro
Comertul zonei euro si al UE cu principalii parteneri in primele 11 luni ale anului 2014, Foto: Hotnews
Comertul zonei euro si al UE cu principalii parteneri in primele 11 luni ale anului 2014, Foto: Hotnews

Deficitul comercial al Elvetiei a fost in usoara scadere cu zona euro si mai abrupta cu Uniunea Europeana, in primele 11 luni ale anului 2014 fata de aceeasi perioada a anului precedent, a transmis, joi, Eurostat. Tot joi, francul elvetian s-a apreciat puternic in fata euro, miscare care, in mod normal, afecteaza exportatorii din Elvetia, adancind deficitul comercial al Tarii Cantoanelor.

Elvetia a exportat bunuri si servicii de 71 de miliarde de euro in statele zonei euro, in primele 11 luni ale anului 2014, cu 4% mai mult decat in aceeasi perioada a anului precedent (68,5 miliarde de euro), potrivit datelor anuntate joi de Oficiul european de statistica Eurostat.

In schimb, Importurile Elvetiei din statele zonei euro au fost de 91,2 miliarde de euro, in primele 11 luni ale anului 2014, cu 1% mai mult decat in aceeasi perioada a anului precedent (92,1 miliarde de euro).

Astfel, deficitul comercial al Elvetiei cu zona euro a fost de 20,2 miliarde de euro, in primele 11 luni ale anului 2014, totusi cu 3,4 miliarde de euro in scadere fata de perioada similiara a anului 2013.

La balanta comerciala cu Uniunea Europeana, Elvetia a cunoscut un reviriment mai substantial, in primele 11 luni ale anului 2014 fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Exporturile elvetiene in UE au crescut de la 79,5 miliarde de euro la 82,3 miliarde de euro (+4%).

In schimb, importurile din UE in Elvetia au avut o cadere abrupta de 20%: de la 145,6 miliarde de euro la 116,3 miliarde de euro.

Astfel, Elvetia a mai echilibrat balanta comeciala in relatia cu UE: deficit de 34 de miliarde de euro in primele 11 luni ale anului 2014, fata de minusul de 66,4 miliarde de euro inregistrat in aceeasi perioada a anului precedent.

Dupa echilibrarea usoara reusita de Elvetia anul trecut in comertul cu zona euro, se asteapta ca dezechilibre majore sa se produca in balanta comerciala a Elvetiei, ca urmare a efectelor negative ale aprecierii francului asupra exporturilor Tarii Cantoanelor.

Banca Nationala a Elvetiei a decis joi sa renunte la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, masura pe care institutia a adoptat-o in luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elvetiana de criza datoriilor suverane din zona euro.

Presiunea pentru renuntarea la plafonul de schimb valutar a crescut in ultimele luni, in conditiile in care speculatiile potrivit carora Banca Centrala Europeana va incepe un program de achizitii de obligatiuni a dus la deprecierea monedei euro.

De asemenea, banca centrala a scazut rata dobanzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%.

La Bucuresti, cursul francului a sarit joi in aer dupa ce Banca Elvetiei a decis sa renunte la plafonul minim de schimb valutar, considerand ca existenta sa nu mai este justificata. La cursul publicat de BNR francul elvetian a sarit de la 3,74 lei (marti) la 4,32 lei (miercuri).

Practic, asistam la un nou razboi valutar declansat de bancile centrale.

„Probabil ca SNB se astepata la demararea in curand a programului BCE de cumparare de titluri de stat, program care in esenta va duce la inundarea pietei cu euro ceea ce va face ca acesta moneda sa continue sa se deprecieze fata de dolar. In acest conditii, SNB ar fi trebuit sa cumpere agresiv EUR pentru a putea mentine minimul cursului de schimb EUR/CHF de 1,20, cumparari care a ajuns la concluzia ca nu sunt sustenabile. In plus, EUR achizitionati, prin devalorizare ar fi adus pierderi substantaile SNB. In conditiile in care acum cateva zile un viceguvernator al SNB asigura pietele ca minimul de 1,20 ve reprezenta in contunare piatra de temelie a politicii monetare a SNB, decizia a de renuntarea la limita a produs o surpiza imensa cu un impact emotional pe masura. Dupa un efect de pendul care a dus cursul de schimb EUR/CHF de la 1,20 la sub 0,9, cursul s-a stabilizat deocamdata la valori usor peste 1”, explica pentru HotNews.ro Radu Craciun, economistul sef al BCR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro