Sari direct la conținut

VIDEO Prima apariție publică a șefului Wagner de la rebeliunea eșuată. Un video îl arată pe Prigojin întâmpinându-i pe mercenari în Belarus

HotNews.ro
Șeful Wagner Evgheni Prigojin, Foto: Not specified / WillWest News / Profimedia
Șeful Wagner Evgheni Prigojin, Foto: Not specified / WillWest News / Profimedia

Fondatorul și finanțatorul grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, apare într-o înregistrare video difuzată miercuri, în care, aparent, el îi întâmpină pe luptătorii săi în Belarus, relatează CNN.

Înregistrarea video a fost postată pe canale de Telegram pro-Wagner, fiind apoi redistribuită de Prigojin pe propriul canal de Telegram.

Este prima apariție publică a lui Evgheni Prigojin după mai bine de trei săptămâni, de când liderul mercenar a lansat o rebeliune armată împotriva conducerii militare a Rusiei.

  • „Bine ați venit, băieți… Bine ați venit pe pământ belarus”, îi salută Prigojin pe wagneriți.

CNN precizează că încearcă să verifice autenticitatea acestui video. Acesta a fost filmat după căderea nopții și se poate distinge doar ceea ce pare a fi profilul lui Evgheni Prigojin.

Peste 2.000 de mercenari din grupul Wagner au sosit deja în mod organizat în Belarus, după ce șeful statului Aleksandr Lukaşenko – cel care a mediat un acord între Prigojin şi preşedintele rus Vladimir Putin ce a pus capăt insurecţiei armate – i-a invitat în țară să formeze armata belarusă.

Ministerul Apărării din Belarus a confirmat vinerea trecută sosirea mercenarilor Wagner într-o tabără din regiunea Moghiliov, publicând și un reportaj în care arăta că „wagneriții” au început să antreneze trupele militare teritoriale din Belarus.

Rebeliunea de o zi a lui Prigojin

Amintim că cea mai importantă criză pentru Rusia de la începutul invaziei declanșate în Ucraina a avut loc luna trecută, pe 24 iunie. Au fost 24 de ore în care Evgheni Prigojin a preluat controlul asupra Rostov, punct strategic pentru ruși pentru războiul din Ucraina, a trimis trupele Wagner în marș spre Moscova, pentru ca apoi să le ordone să se întoarcă.

Rebeliunea Wagner a zdruncinat puterea rusă în plin conflict în Ucraina. Timp de mai multe ore, combatanţii acestui grup au ocupat un cartier general al armatei ruse în Rostov pe Don (sud-vest) şi au parcurs mai multe sute de kilometri spre Moscova. Rebeliunea s-a încheiat în seara zilei de 24 iunie cu un acord care prevedea plecarea lui Prigojin în Belarus, în timp ce combatanţii săi puteau să i se alăture, să intre în armata rusă regulată sau să revină la viaţa civilă.

Anterior miercuri, șeful serviciilor de informații din Marea Britanie a declarat la CNN că Prigojin este în viață și în libertate, explicând că președintele rus Vladimir Putin nu a avut altă opțiune decât să ajungă la un acord cu liderul Wagner pentru a pune capăt rebeliunii de scurtă durată.

Citește și:

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro