Comisia Europeana da in judecata Romania pentru iazul de decantare toxic de la Moldova Noua: Este o sursa majora de poluare, prezinta riscuri pentru sanatate
Comisia Europeana a decis joi sa introduca o actiune in justitie impotriva Romaniei pentru incalcarea legislatiei UE privind deseurile miniere in cazul unui iaz de decatare al Moldomin de la Moldova Noua. Autoritatile romane spun ca Moldomin nu se mai afla in controlul statului, dar promit o solutie care sa satisfaca exigentele europene de mediu.
Cazul care merge la Curtea de Justitie a Uniunii Europene se refera la deseurile miniere provenite din extractia, tratarea si stocarea resurselor minerale, precum si din exploatarea carierelor, a informat Comisia.
In discutie este iazul Bosneag, un iaz de decantare de 102 hectare in care au fost deversate deseuri provenite din exploatarea minelor de cupru si zinc din Moldova Noua, Romania, si care este, in prezent, aproape complet abandonat, arata executivul comunitar.
„Iazul este o sursa majora de poluare, raspandind pulberi toxice care prezinta riscuri semnificative pentru sanatatea umana si pentru mediu”, avertizeaza Comisia.
Potrivit sursei citate, Romania a fost de acord sa ia masuri pentru a solutiona problema, insa „progresele au fost insuficiente”.
„Avand in vedere gravitatea riscului in acest caz si la recomandarea comisarului pentru mediu, Janez Potocnik, Comisia introduce o actiune impotriva Romaniei in fata Curtii de Justitie a UE, in scopul de a se asigura ca sunt luate masuri corective mai rapid”, a subliniat executivul european.
De partea cealalata, Guvernul roman sustine ca Moldomin nu mai este sub controlul statului, pentru ca societatea se afla in lichidare, dar promite ca va gasi o solutie pentru a respecta legislatia europeana de mediu.
„Din pacate, situatia juridica a societatii care administreaza zona este complicata. Societatea este in lichidare si nu se afla sub controlul statului. Cu toate acestea, sunt sigur ca vom gasi o solutie care sa satisfaca exigentele de mediu ale Comisiei Europene”, a declarat, pentru HotNews.ro, agentul guvernamental la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, Razvan Horatiu Radu.
El a precizat ca autoritatile romane spera sa gaseasca o solutie de conformare pana la sesizarea efectiva a CJUE de catre Comisia Europeana.
„Avem chiar acum in desfasurare la sediul Ministerului Afacerilor Externe un grup de lucru coordonat de MAE, din care fac parte Ministerul Mediului, Ministerul Economiei si Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Vom propune un plan de actiune in Guvern. Speram sa gasim o solutie de conformare pana la data sesizarii CJUE”, a mai spus subsecretarul de stat in MAE, pentru HotNews.ro.
Inca din octombrie 2012, Comisia Europeana a lansat o actiune in constatarea neindeplinirii obligatiilor impotriva Romaniei pe aceasta tema, printr-o scrisoare de punere in intarziere transmisa Guvernului, care a fost urmata de un aviz motivat in februarie 2014, in cadrul procedurilor de infringement.
In raspunsul sau, Romania a acceptat faptul ca iazul Bosneag ramane sursa de poluare in timpul perioadelor cu vant puternic si a recunoscut necesitatea unor masuri corective.
„Desi s-au propus unele masuri, inclusiv, de exemplu, un sistem de irigare, nu s-au luat inca masuri concrete”, reproseaza Comisia Europeana Guvernului Romaniei.
In temeiul legislatiei UE, statele membre au obligatia sa se asigure ca deseurile miniere sunt gestionate astfel incat sanatatea umana sa nu fie pusa in pericol si fara sa se utilizeze procedee sau metode care pot pune in pericol mediul, in special fara a constitui un risc pentru apa, aer, sol, fauna si flora.
In acelasi timp, trebuie depuse eforturi atente pentru a evita producerea de neplaceri din cauza zgomotului sau mirosului; totodata, peisajul si locurile de interes special nu trebuie afectate in mod negativ, precizeaza Comisia.
De asemenea, statele membre trebuie sa ia masurile necesare pentru interzicerea abandonului, aruncarii sau depozitarii necontrolate a deseurilor miniere, chiar si dupa inchiderea instalatiei de tratare a deseurilor, luand toate masurile de precautie pentru a limita riscurile pentru sanatatea publica si pentru mediu care sunt legate de functionarea instalatiilor de tratare a deseurilor miniere, a mentionat Bruxelles-ul.