Aderarea Ucrainei la NATO ar putea doar să prelungească războiul / Ce alte opțiuni sunt pe masă pentru obținerea păcii? -ANALIZĂ Sky News
Există mai multe modalități prin care se poate asigura securitatea Ucrainei pe termen scurt, iar multe dintre acestea vor fi mai puțin provocatoare decât o aderare la NATO în timpul desfășurării ostilităților, spune analistul militar britanic Sean Bell în analiza sa de pe Sky News.
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, declară că alianța va fi alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, sugerând că țara este acum „egală” cu membrii existenți.
Cu toate acestea, președintele Volodimir Zelenski spera ca summitul NATO din Vilnius de săptămâna aceasta să conducă la o formă de calendar și plan pentru a înregistra aderarea Ucrainei la alianța NATO.
Într-adevăr, el a descris absența unor directive clare ca fiind „absurdă”.
Cu toate anunțurile de asistență suplimentară și cuvinte de încurajare, Stoltenberg a afirmat că alianța va emite o invitație de aderare „atunci când aliații vor fi de acord și când se vor îndeplini condițiile”.
Mesajul a fost dublat de președintele american Joe Biden care a transmis un mesaj clar Ucrainei joi, afirmând că nicio țară nu se poate alătura NATO în timp ce se află într-un război, deoarece acest lucru ar „garanta” un al treilea război mondial.
- Citește și: „Vilnius a fost un duș rece pentru elita de la Kiev” – interviu cu analistul Armand Goșu
De ce pare NATO atât de reticentă să aducă Ucraina sub umbrela sa? Poate această indecizie să submineze securitatea pe termen lung a Ucrainei?
NATO este o alianță defensivă și înainte ca orice nouă țară să poată fi luată în considerare pentru aderare, trebuie să îndeplinească o serie largă de criterii de membru.
În mod specific, NATO este o alianță colectivă și nu un „serviciu de abonament la apărare”, spune Sean Bell, iar toți membrii trebuie să poată contribui militar în mod semnificativ la colectiv și să demonstreze capacități și intenții clare de a oferi sprijin militar oricărui stat membru care are nevoie.
În contrast, Zelenski crede că ucrainenii luptă „în numele” Occidentului”. Sunt vieți ucrainene pierdute, așadar, dacă cineva ar trebui să fie recunoscător, ar trebui să fie Vestul.
Și totuși… pacea
Dar în afara retoricii publice, atenția internațională se îndreaptă tot mai mult către mediul de securitate postbelic pentru Ucraina.
Dacă Ucraina sau Rusia nu „câștigă” și nu își ating obiectivele strategice, războiul se va încheia doar printr-un acord negociat.
Ambele părți vor dori să-și asigure propriile preocupări referitoare la securitate înainte de a fi de acord să inițieze negocieri de pace semnificative.
După ce s-a ars la Budapesta, Ucraina va cere garanții mai clare
În 1994, Ucraina a fost de acord să renunțe la armele nucleare în schimbul unor garanții absolute privind integritatea sa teritorială din partea tuturor semnatarilor – Memoriul de la Budapesta a fost semnat de Rusia, SUA, Marea Britanie și Ucraina, dar în decurs de 20 de ani, Vladimir Putin a invadat Crimeea.
Ca rezultat, Ucraina va fi extrem de suspicioasă față de orice declarații sau angajamente scrise din partea Rusiei și va avea nevoie de propuneri mai concrete pentru un plan de pace credibil – de aceea își caută atât de activ aderarea la NATO.
Cu toate acestea, preocupările de securitate ale Rusiei trebuie și ele luate în serios pentru a se putea obține pacea, iar extinderea constantă a NATO în ultimii 30 de ani a îngrijorat fără îndoială o Rusie paranoică.
Putin nu vrea ca Ucraina să se alăture NATO, iar dacă acest lucru ar părea a fi o concluzie previzibilă, s-ar putea să își întărească hotărârea de a prelungi războiul pentru a împiedica aderarea Ucrainei la alianță.
Ar fi mai dificil pentru Putin să declare victoria pentru Operațiunea Militară Specială în fața audienței sale interne dacă rezultatul ar fi prezența forțelor NATO la ușa sa.
Într-adevăr, recenta declarație a G7 referitoare la un acord de securitate pe termen lung cu Ucraina pare a fi o inițiativă menită să creeze opțiuni, chiar dacă Putin ar putea căuta un angajament durabil din partea Ucrainei de a nu se alătura NATO înainte de a conveni asupra termenilor.
Indiferent de acestea, deși Zelenski este în mod justificat frustrat de întârzierea aparentă a NATO, se desfășoară o diplomație de mare anvergură.
Aderarea la NATO oferă o opțiune pentru garantarea securității pe termen lung a Ucrainei după război, dar nu este singura opțiune, iar acordul privind aderarea la NATO ar putea doar prelungi și chiar amplifica războiul devastator din Ucraina. (de Sean Bell, Sky News)