Sari direct la conținut

Ce-i prea mult strica: ploile dese scad productia de grau. Vezi ce alte culturi sunt afectate de vremea rea

HotNews.ro
Preturi medii la graul de panificatie, pe pietele reprezentative din Romania, Foto: Ministerul Agriculturii
Preturi medii la graul de panificatie, pe pietele reprezentative din Romania, Foto: Ministerul Agriculturii

Ploile abundente si dese din ultima perioada incurca treieratul graului si scad productia pentru panificatie, se plang fermierii romani, aprobati de oamenii de stiinta din agronomie. Cu toate astea, oferta in scadere de anul acesta nu produce o scumpire a graului, constatandu-se, dimpotriva, scaderi de preturi in piata.

„Ploua ca la nebuni. Sunt foarte necajit. Productie foarte slaba la grau, din cauza conditiilor meteo, cam cu 20%-25%, pana la 30% mai putin ca anul trecut„, a declarat, joi, pentru HotNews, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli (LAPAR), Laurentiu Baciu.

In aceste conditii meteo, a scazut si calitatea graului, din punctul de vedere al densitatii bobului. Astfel, greutatea hectolitrica a scazut de la 80-82 kg/hectolitru la 71-72 kg/hectolitru, fata de anul trecut, sustine Baciu. Graul folosit in panificatie are o greutate hectolitrica de 78 kg la hectolitru, in mod normal.

Oamenii de stiinta atrag atentia nu atat asupra cantitatilor de precipitatii, cat asupra frecventei ploilor, cu efect nefast pentru cerealele paioase.

Ploaia a fost in cantitati normale, dar la cerealele paioase, la grau, la orz, a deteriorat calitatea. Frecventa aceasta, umezeala, apoi caldura, iar umezeala, iar uscat, a facut ca bobul sa se subtieze si sa-si piarda anumite proprietati, intre care continutul de gluten. A pierdut din greutate bobul, sunt mai multe boabe pe un kilogram decat ar fi trebuit. Ploile au fost prea dese„, a declarat, pentru HotNews, profesorul universitar Aurel Penescu, de la Universitatea de Sttinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti.

Pe de alta parte, ploile au imburuienat foarte mult culturile de grau, orz si rapita si a determinat recoltarea in conditii foarte grele. Burunienile, ramanand verzi, imprumuta umiditatea lor la boabele de grau„, a mai aratat el.

Efectele negative ale ploilor abundente se rasfrang si asupra cartofului. „Cartoful putrezeste. Umezeala aceasta produce o boala foarte rea, mana cartofului, care innegreste tuberculul si nu mai e bun de nimic”, a spus profesorul Penescu.

In schimb, el considera ca ploile abundente din perioada aceasta vor avea efecte beneficie pentru recoltele de toamna, mai ales la porumb si floarea-soarelui. „Pentru cei care au recoltat deja, ploile sunt bune, se executa araturi de foarte buna calitate, pentru culturile care se vor semana in toamna – e mai benefica pentru culturile de anul viitor”, a adaugat Penescu.

  • Pericol si la porumb si floarea-soarelui

Desi in mod normal, ploile abundente ajuta culturile de floarea-soarelui, profesorul Aurel Penescu, de la Agronomie, atrage atentia ca si aici pot aparea probleme.

„Insa la floarea soarelui ploaia poate fi prea multa, pentru ca inflorescenta – acea palarie a florii-soarelui – e cu capul in jos si se comporta ca o strachina, tine apa. Si produce o boala extrem de pagubitoare, denumita putregaiul cenusiu – putrezesc tesuturile si cade palaria”, a explicat profesorul Penescu.

La randul lui, Laurentiu Baciu, de la LAPAR, isi face griji pentru porumb. „Porumbul are nevoie, la radacina, si de aer, nu doar de apa. Apar probleme cand apa ia locul aerului”.

  • Graul s-a ieftinit in perioada treieratului, in pofida productiei dezamagitoare

In fata ploilor dese, fermierii nu pot face mare lucru. „Agriculturii nu pot decat sa recolteze mai devreme lanurile cele mai bune si sa mai salveze ceva”, spune agronomul Aurel Penescu.

Potrivit lui Laurentiu Baciu, in sudul tarii graul s-a treierat in proportie de 80%, dar in Molodva, numai 30%, pana acum. In aceste conditii, marii intermediari din comertul cu cereale forteaza scaderea peturilor, acuza seful LAPAR.

„Traderii mizeaza pe faptul ca fermierul roman nu are spatii de depozitare. Si colegii mei au neglijat si n-au avut in vedere ca puteau sa fi facut macar niste adaposturi primitive, cu bani mai putini, in care sa tina graul pana se incheie perioada de recoltare”, spune Baciu.

In mod normal, traderii accepta graul de la producatori la umiditate de 14%, insa anul acesta comerciantii vor fi nevoiti sa accepte grau si mai umed, in conditiile in care in cel mai bun caz agricultorii au fost nevoiti sa treiere la umiditate de 14,4%-15%, estimeaza profesorul Penescu.

„Graul recoltat trebuie sa stea 20-30 de zile – o perioada de repaus de post-maturare – toate proteinele si toate substantele din bob trebuie sa stea linistite la o temperatura si o umiditate care sa le faca sa se aseze si sa se transforme in elemntele nutritive specifice painii”, mai arata profesorul agronom.

In aceste conditii, pretul a scazut, in pofida unei cantitati produse sub asteptari.

Graul s-a ieftinit brusc cu 10%, de la 164 euro/tona la 147 euro/tona, intr-un interval de numai o saptamana, a scris miercuri Ziarul Financiar.

Preturile medii ale graului pe pietele reprezentative, afisate de Ministerul Agriculturii, indicau 173,3 euro pe tona in 25 iunie pentru ca la 16 iulie sa scada la 146,3 euro pe tona, in Banat. In Munenia, pretuile erau de 201,5 euro pe tona, respectiv 153,6 euro pe tona. In Oltenia, 163,91, respectiv 140,4 euro pe tona.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro