FOTO Congresul PNL: Klaus Iohannis, un presedinte de partid ignorat de sala, votat de urne: "Efectul de sinergie", "PNL a setat directiile". Crin Antonescu, "cu sfiala", back in business pentru Cotroceni
Congresul PNL de sambata l-a readus pe Crin Antonescu in lupta pentru Cotroceni, concurand in interiorul partidului cu noul lider al liberalilor, Klaus Iohannis, pentru a fi desemnat candidatul dreptei la Presedintia Romaniei. Primarul Sibiului devine presedinte al PNL, cu acte in regula, dupa ce discursurile sale au smuls cu forcepsul aplauze de complezenta. Liberalii au aprobat si inceperea procesului de fuzionare cu PDL, Iohannis anuntand ca democrat-liberalii au si acceptat ca denumirea viitorului partid sa fie PNL. Anuntul lui Iohannis a starnit reactii dure din PDL. Fuziunea cu PDL si trecerea la grupul PPE din Parlamentul European i-au adus noi dusmani lui Iohannis in partid.
Liberalii l-au ales, sambata, pe Klaus Iohannis in functia de presedinte al PNL, insa lipsa de reactie a celor circa 1.500 de delegati la Congresul de la Palatul Parlamentului la discursurile sale indica esecul germanului in a castiga autoritatea in partid.
Vocea uniforma, tonul scazut si postura teapana de dupa tribuna Congresului erau acompaniate permanent de foiala pe scaune, conversatii private, un du-te, vino continuu.
„Trebuie sa spunem ce fel de presedinte al Romaniei ne dorim, trebuie sa spunem ce guvernare pentru Romania dorim, trebuie sa explicam care trebuie sa fie relatia constitutionala corecta intre presedinte si Guvern pentru a obtine un efect de sinergie pentru a putea impreuna sa lucreze pentru Romania”, se rostogoleau agale cuvintele lui Iohannis.
Uneori, era si inganat ironic de pe marginea salii „Cuza” a Casei Poporului: „Constat ca PNL a setat directiile importante pentru perioada urmatoare, aproband unificarea dreptei, constand in fuziunea cu PDL si aderarea la PPE” – Iohannis, dublat de vociferari ironice din sala: „a setat…”.
Trei obiective a avut Iohannis prin motiunile introduse in Congres: presedintia PNL, fuziunea cu PDL si candidatura lui pentru Cotroceni. Primul i-a iesit, celelalte doua, nu prea.
- Un presedinte de partid fara echipa proprie
Iohannis si alti lideri PNL
Foto: Hotnews
Daca discursurile sale au fost ignorate de sala, la urne Klaus Iohannis l-a invins clar pe contracandidatul sau la presedintia partidului, senatorul Ioan Ghise, fost primar al Brasovului: 1.334 la 144 de voturi.
Flashback: Ghise e cel care a fost dat afara din Palatul Cotroceni, de la receptia de Ziua Nationala, din anul 2012. Invitat ca senator la receptie, Ghise si-a scos camasa pentru a dezveli un tricou cu un mesaj in care ii cerea presedintelui Traian Basescu demisia, in urma referendumului nevalidat din vara.
Revenind la Palatul Parlamentului, la Congresul PNL, alegerea lui Iohannis in fruntea partidului parea o partida cu scorul cunoscut de la antrenamente. In jurul scrumierelor de pe holurile Parlamentului mai disputata era alegerea celor 31 de vicepresedinti. „Si-a depus si el candidatura la vice, oricum eu am mandat, am tot de la Maramures”, protesta un liberal la mobil. In rest: fotbal, procese, masini, mosteniri, sanatate, concediu, Bercea Mondial.
Deliberare cu biletelul galben
Foto: Hotnews
Toate acestea in timpul discursurilor lui Klaus Iohannis. Cand nu vorbea de la tribuna si nu statea la prezidiu, primarul Sibiului era solicitat, pe holuri, la cate o fotografie de umplut Facebook-uri de liberali din provincie. Uneori „protesta”, cu un bun-simt strain si de politica, si de Parlamentul-gazda a congresului PNL: „Facem poza, sigur, dar cu o conditie: sa veniti dupa mine pana afara, ca eu trebuie sa ies putin…”.
Si de acum inainte pe Iohannis il astepta mai putina autoritate in functia de presedinte al PNL decat a avut predecesorul lui, Crin Antonescu: daca Antonescu si-a trecut echipa de conducere prin vot pe lista, cei 31 de vicepresedinti ai lui Iohannis au fost alesi uninominal, ca reprezentanti ai diferitelor grupari ale partidului, din 57 de candidati.
Adomnitei isi zambea din afis
Foto: Hotnews
Si alegerea vicilor a atras proteste privind prestabilirea rezultatelor: biletele roz, galbene, verzi, albe, cu numele musai de votat, au circulat prin sala. HotNews a fotografiat cateva astfel de liste, inainte sa fie mototolite, impaturite, palmate de delegati. Cap de lista la vici dinainte incercuiti: Cristian Adomnitei, fostul ministru al Educatiei din Guvernul Tariceanu, cel care le spunea convins copiilor ca pe steagul Uniunii Europene nu sunt 12 stele. Acum e presedinte la Consiliul Judetean Iasi.
Pe listele care au circulat prin sala erau trecuti candidatii la functiile de vicepresedinte in ordine alfabetica, insa unele nume erau gata incercuite.
Cei 31 de vicepresedinti PNL alesi sunt: Cristian Adomnitei, Ludovic Orban, Teodor Atanasiu, Alina Gorghiu, Dan Motreanu, Marin Almajanu, Cristian Busoi, Marius Nicoara, Victor Paul Dobre, Florin Alexe, Raducu Filipescu, Cornel Popa, Mihai Voicu, Nicolae Robu, Rares Manescu, Ciprian Dobre, Cristian Buican, Eduard Hellvig, Mircea Molot, Sorin Frunzaverde, Nini Sapunaru, Lucia Varga, Vasile Varga, Stelian Dolha, Mircea Rosca, Aristotel Cancescu, Vasile Mustatea, Daniel Popescu, Florin Turcanu, Gigel Stirbu si Marcel Vela.
„Se stia deja ca Iohannis va fi presedintele partidului, se stia cine vor fi vicepresedintii, biletelele au circulat, s-a votat dupa cum era aranjat si nu dupa constiinta multora dintre delegati. Cooperativa a functionat”, a protestat deputatul Gratiela Gavrilescu, citata de Mediafax. Ea si-a anuntat demisia din PNL in urma acestui congres.
- Candidatura la Presedintie: Crin Antonescu si Klaus Iohannis se bat in sondaje
Crin Antonescu – discurs
Foto: Hotnews
In Congres, pe la amiaza, fostul prezidentiabil al defunctei USL, Crin Antonescu, se declara sfios de la tribuna: „Cu bucurie, cu recunostinta, cu sfiala, sa ma duc langa domnul Mircea Ionescu Quintus (presedintele de onoare al PNL – n.r.), sa tinem impreuna stacheta aceasta de onoare, curaj, devotament sub care niciun presedinte al PNL nu va mai putea cobori”.
Dupa cateva ore, Antonescu, in aplauzele furtunoase din sala, avea sa anunte ca este dispus sa candideze la Presedintia tarii, daca partidul i-o va cere.
Practic, Iohannis, care inainte de Congres trecea drept unic pretendent in cursa interna pentru pozitia de candidat al PNL la Cotroceni, s-a vazut nevoit sa-si retraga aceasta motiune din congres.
Astfel, Antonescu si Iohannis vor fi supusi analizei noii Delegatii permanente a PNL, care, in urma unui sondaj, va desemna candidatul la prezidentiale, in functie de intentia de vot. Desemnarea candidatului ar urma sa se faca in august sau septembrie.
„Neamtul a actionat bine politic, ca ziceam ca nu stie politica. Daca nu isi retragea motiunea din Congres, i se cerea sa o retraga si era mai urat sa si-o retraga la cererea altora. Asa, ne uitam la sondaje si alegem candidatul mai bun”, comenta un liberal de prin provincie, la o tigara.
„Parerea mea e ca nu aveam toate elementele azi, dar ca foarte repede trebuie sa ne procuram elementele pentru o decizie. Lucrurile s-au precipitat in momentul in care s-a propus o rezolutie si modul cum s-a incheiat aceasta dilema este unul normal, care a dovedit un prim gest al presedintelui Iohannis inspirat, un gest cu adevarat de presedinte de partid”, l-a laudat Antonescu pe Iohannis.
Pe fondul unei autoritati sterse a lui Klaus Iohannis in PNL si in politica de la Bucuresti, intoarcerea lui Antonescu in carti ar putea avea rolul de a asigura PNL-ului candidatul unic al dreptei unite.
„Nu ma feresc de nicio competitie, nici cu domnul Antonescu, dar nu astazi. Retrag rezolutia si o trimit in Delegatia permanenta”, a spus Iohannis.
Liderul PNL a mai aratat ca este nevoie de un ragaz mai indelungat pentru o decizie privind candidatul PNL la prezidentiale.”Nu putem permite ca altii sa ne arate candidatul nici nu putem permite sa nu alegem candidatul cel mai bun pentru alegerile prezidentiale”, a mai afirmat primarul Sibiului.
- Fuziunea cu PDL: O promisiune riscanta asumata de Iohannis
Presedintele PNL a obtinut votul Congresului si pentru fuziunea cu PDL, insa cu o promisiune riscanta. „Va spun ceva ce nu a spus nimeni: sunt in pozitia sa va confirm ca PDL accepta ca noua formatiune sa se numeasca PNL”.
Anuntul lui Iohannis a starnit dezmintiri agresive ale partenerilor democrat-liberali:
- Catalin Predoiu, prim-vicepresedinte PDL si pretendent la Cotroceni: „Domnul Iohannis a anuntat ca e mandatat sa informeze Congresul PNL cum ca noul partid format prin fuziunea cu PDL se va numi … PNL. Doresc sa il anunt pe dl. Iohannis ca nu stiu ce mandat are, dar al meu, nu. Aceasta maniera de a purta discutiile este incorecta. S-a stabilit ca orice chestiune se va discuta si negocia institutional in comisie. Nu e corect sa aflam de la televizor lucruri care se doresc a ne fi impuse” (postare pe Facebook).
- Ioan Oltean, vicepresedinte PDL: „PDL nu a acceptat ca noul partid care rezulta din fuziunea cu PNL sa se numeasca PNL. Nu a avut loc nicio discutie legata de denumirea partidului si apreciez ca a fost o mare greseala pe care a facut-o domnul Iohannis declarand acest lucru, ceea ce e un pas urias spre esecul fuziunii prin sustinerea unei afirmatii care nu are suport in realitatea negocierilor dintre cele doua formatiuni”. (Mediafax).
- Emil Boc, primarul Clujului, fost presedinte PDL: „PDL are un blazon de aparat, a dat de doua ori presedintele Romaniei, a dat primari generali ai Capitalei, a avut guvern si cred ca nu ar trebui stearsa cu buretele istoria PDL. O solutie de comasare cu un nume nou ar fi solutia rezonabila pentru ceea ce inseamna viziunea PDL” (Mediafax).
Liderii PNL il ascultau pe Iohannis
Foto: Hotnews
La Congres au fost prezenti o serie de lideri ai PDL, printre care prim-vicepresedintele Predoiu si presedintele Vasile Blaga, dar plecasera inainte ca Iohannis sa anunte ca „PDL accepta ca noua formatiune sa se numeasca PNL”.
Klaus Iohannis s-a lovit si de opozitia unor colegi liberali, la Congres. „Cand cineva te ajuta sa treci puntea spre iad, nu cred ca merita sa stai cu el la masa. Ce veti spune cand Emil Boc, Roberta Anastase, Gheorghe Flutur, Theodor Stolojan, oameni care au tradat acest partid, sunt astazi la masa cu noi?”, a spus europarlamentarul Norica Nicolai.
De altfel, dreapta „s-a unitficat” la Congresul PNL numai cu PDL si Forta Civica, reprezentata de liderul ei, Mihai Razvan Ungureanu, fost liberal, care a zis si in germana materna a lui Iohannis cateva cuvinte la tribuna.
- Schimbarea macazului european, salutata de PPE
Mesajul inregistrat al lui Daul
Foto: Hotnews
Mai putin decat discursurile lui Klaus Iohannis a reusit sa atraga atentia delegatilor la congresul PNL de sambata mesajul de salut transmis de presedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, ca premiu pentru trecerea la PPE anuntata de liberali.
Francezul nu a putut veni la congresul de sambata, dar a trimis un mesaj video in limba franceza, care insa se intelegea de parca ai fi dat televizorul pe bulgari si ar fi picat antena colectiva. Doar foiala liberalilor plictisiti pe scaune se auzea mai tare ca fosnetul si bazaitul, ca de televizor cu lampi, din inregistrarea discursului netradus al lui Daul.
PNL-ul lui Klaus Iohannis a schimbat familia politica europeana, trecand de la Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) la Partidul Popular European (PPE), unde activeaza europarlamentarii PDL, UDMR si PMP. Europarlamentarul Adina Valean, sotia lui Crin Antonescu, urmeaza sa fie propusa vicepresedinte al Parlamentului European din partea PPE.
„Cand alaturi de o familie care ne-a sustinut pe noi si pe cei 7 milioane de romani care au fost acuzati de lovitura de stat, cand o familie te sustine pe tine, ca partid si ca tara, nu ai voie sa-i spui la televizor ca divortezi”, a protestat, de la tribuna congresului, europarlamentarul PNL Norica Nicolai, nemultumita de decizia partidului de a parasi ALDE.