Sari direct la conținut

Oficial european: Romania sa asigure stabilitatea legislatiei privind conflictul de interese

HotNews.ro
Michel Servoz, Foto: Committee of the Regions/ Wim Daneels, Flickr.com
Michel Servoz, Foto: Committee of the Regions/ Wim Daneels, Flickr.com

Romania trebuie sa asigure stabilitatea legislatiei privind prevenirea si combaterea conflictului de interese, a declarat, marti, la Bucuresti, Michel Servoz, directorul general al Directoratului General Ocuparea Fortei de Munca (DG EMPL) din Comisia Europeana si fost secretar general adjunct al executivului comunitar.

„Aceste aspecte sunt foarte importante si stiu si din raportul pe lupta impotriva coruptiei – Romania trebuie sa dezvolte un mecanism de monitorizare si lupta impotriva coruptiei. Romania trebuie sa asigure stabilitatea legislatiei privind conflictul de interese si incompatibilitatea”, a declarat Servoz, la un seminar organizat la Bucuresti de Comisia Europeana si Transparency International, privind prevenirea fraudei in absorbtia fondurilor UE.

El a tinut sa laude activitatea Agentiei Nationale Anticoruptie, Directiei Nationale Anticoruptie si a Directiei Generale Anticoruptie de la Ministerul de Interne.

„As vrea sa laud munca unor autoritati din Romania, in special DNA, DGA si ANI. Aceste trei autoritati au luptat enorm impotriva coruptiei si consider ca trebuie sa fie clar: mai e mult de muncit, insa as dori sa rog aceste trei institutii sa continue sa fie pro-active. Evident, ONG-urile si societatea civila au un rol-cheie”, a mai spus Servoz.

Michel Servoz este cel care, in calitate de secretar general adjunct interimar al Comisiei Europene, a condus, anul trecut,o importanta misiune in Romania, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe Justitie

De asemenea, la seminarul de marti, directorul general al Oficiului de Lupta Antifrauda (OLAF) al UE, Giovanni Kessler, a atras atentia aspra fraudei din achizitiile publice la proiectele pe fonduri europene, in Romania.

„Principala problema este cea a fraudei in faza de achizitii publice. Vedem cum exista manipularea specificatiilor tehnice, tot felul de practici nepotrivite si conflict de interese. Aceaste lucruri trebuie detectate inca din faze incipiente si trebuie dezvoltate masuri administrative pentru a gestiona mai bine si a detecta mai bine”, a spus Kessler.

Seful OLAF a cerut o cooperare mai stransa intre organismele de control din Romania si autoritatile de management.

„Aceasta cooperare si implicare a functiilor de control si de gestiune functioneaza deja bine la Bruxelles. Acest lucru trebuie realizat si la nivelul statelor membre. Controlorii, investigatorii trebuie sa aiba grija de la inceput sa asiste functia de management.

Declaratiile oficialilor europeni vin in contextul in care, la inceputul lunii martie, la initiativa unor parlamentari PSD, Gabriela Vranceanu Firea si Darius Valcov, Parlamentul a modificat legea administratiei publice, astfel incat primarii si presedintii de consilii judetene sa scape de anumite situatii de incompatibilitate.

Conform acestei legi, publicate deja in Monitorul Oficial, primarii si presedintii de Consilii Judetene isi pot delega atributiile catre un numar mare de angajati din cadrul institutiei.

Practic, prin noua lege edilii vor putea scapa de eventuale anchete DNA, au declarat surse judiciare consultate de Hotnews.ro, deoarece procurorii anticoruptie nu au competenta legala de a cerceta simpli functionari, ci parchetele locale.

Nu doar activitatea DNA, ci si activitatea ANI va fi afectata de noile modificari aduse legii administratiei publice locale, care extind categoria de angajati ai primariei sau consiliului judetean catre care alesii locali isi pot delega atributiile.

Prestatorii de servicii din subordinea Primariei sau Consiliului Judetean vor putea incheia contracte cu societati controlate de alesii locali, sefi de CJ sau primari, fara ca acestia sa mai poate fi acuzati de conflict de interese daca isi deleaga atributiile catre sefii institutiilor din subordinea lor, se arata intr-o analiza realizata de Agentia Nationala de Integritate consultata de Hotnews.ro.

De remarcat ca presedintele Traian Basescu a promulgat legea in 12 martie 2014 fara sa ridice vreo obiectie, astfel ca modificarile votate de PSD au devenit lege, fiind publicate in Monitorul Oficial. De altfel, in 25 aprilie, presedintele Basescu a afirmat, cu referire la modificarile aduse de Parlament legii administratiei publice locale, ca „am considerat ca promulgarea legii e corecta si legea e corecta”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro