Sari direct la conținut

Un soldat israelian ucis într-un atac palestinian în Cisiordania

HotNews.ro
Forțe de securitate israeliene după atacul din Cisiordania, Foto: Ilia Yefimovich / DPA / Profimedia Images
Forțe de securitate israeliene după atacul din Cisiordania, Foto: Ilia Yefimovich / DPA / Profimedia Images

Un soldat israelian a fost ucis joi în apropierea coloniei Kedumim, în nordul Cisiordaniei ocupate, a anunțat armata israeliană, într-un atac revendicat de un grup armat palestinian, potrivit AFP.

„Sergentul-major Shilo Yossef Amir, în vârstă de 22 de ani, locuitor din Meirav (nord), a fost ucis joi de focurile de armă ale unui atacator în timpul unei activități de rutină în apropiere de Kedumim”, a precizat armata într-un comunicat.

Potrivit unui comunicat anterior al armatei, „forțele de securitate au identificat un vehicul suspect în apropiere de localitatea Kedumim și l-au verificat (…) În timpul inspecției, un atacator a deschis focul”.

Agresorul a fugit și a fost „neutralizat” de soldați, a precizat armata.

Aripa armată a mișcării islamiste palestiniene Hamas, care se află la putere în Fâșia Gaza, a revendicat atacul.

„Brigăzile al-Qassam au revendicat responsabilitatea pentru operațiunea eroică care a avut loc în Kedumim”, a precizat un comunicat al Hamas.

„Acesta este un răspuns imediat la agresiunea ocupației împotriva poporului nostru din tabăra Jenin”, a adăugat Hamas.

Acest incident survine la o zi după încheierea unei operațiuni militare israeliene de amploare în nordul Cisiordaniei, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967, în Jenin și în tabăra de refugiați adiacentă, care s-a soldat cu 12 palestinieni morți și un soldat israelian ucis.

Shin Beth, serviciul israelian de securitate internă, a publicat identitatea atacatorului, Ahmad Ghiddan, un palestinian în vârstă de 19 ani din satul Qebia, în apropiere de Ramallah.

Potrivit unor surse palestiniene din sat, armata israeliană a arestat membri ai familiei acestuia.

În nordul Cisiordaniei de Vest a avut loc recent un val de atacuri asupra israelienilor și de violențe antipalestiniene din partea coloniștilor evrei care au atacat mai multe sate palestiniene.

Jenin și tabăra de refugiați au fost vizate de mai multe ori de operațiuni israeliene.

Problema coloniilor consideate ilegale de ONU

Aproape trei milioane de palestinieni trăiesc în Cisiordania. Aproximativ 490.000 de coloniști evrei locuiesc, de asemenea, în așezări pe care ONU le consideră ilegale în conformitate cu dreptul internațional.

Cel puțin 190 de palestinieni au fost uciși de la începutul anului în violențe legate de conflictul israeliano-palestinian, precum și 27 de israelieni, un ucrainean și un italian, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe surse oficiale.

Acest bilanț include combatanți și civili, inclusiv minori, de partea palestiniană, și trei membri ai minorității arabe de partea israeliană.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro