Stratfor, despre manevrele Ungariei cu Rusia: Orban nu crede ca o alianta Romania-Polonia poate bloca Moscova. Ce va face America
Premierul Ungariei Viktor Orban balanseaza intre Rusia si Occident, pentru a supravietui, in conditiile in care Budapesta nu crede ca o alianta Romania-Polonia poate bloca avansul Rusiei spre vest, considera agentia de strategie Stratfor, intr-o analiza publicata marti. Seful Stratfor, George Friedman, care semneaza analiza, face o comparatie intre Viktor Orban si liderul Ungariei dintre cele doua razboaie mondiale, Miklos Horthy.
Sub titlul „Zone de frontiera: Manevrele Ungariei”, Stratfor analizeaza atitudinea Ungariei lui Viktor Orban in contextul crizei din Ucraina si al confruntarii dintre Rusia si Occident. Agentia independenta de strategie si analiza sustine ca premierul de la Budapesta „vede Uniunea Europeana ca pe un esec masiv”.
„Marea Depresiune din Europa mediteraneana, in contrast cu prosperitatea germana, este pur si simplu repetarea unui joc vechi. Ungaria se afla in est, in zona de granita dintre Peninsula Europeana si Rusia. Criza din Ucraina indica faptul ca tensiunea in regiune se apropie de un punct de fierbere. El trebuie sa conduca Ungaria undeva. (…) (Orban – n.r.) se confrunta cu o criza la frontierele sale, in Ucraina, care poate sau nu poate aduce fortele ruse inapoi la frontiera ungara„, descrie Stratfor situatia in care se afla Budapesta in prezent.
In acest context regional, Viktor Orban nu se poate baza nici pe sprijinul Germaniei, nici pe cel al Statelor Unite, considera Stratfor.
„Exista putin sprijin de la vest, altul decat avertismente in mare parte goale. (… ) Criza din Ucraina poate fi inteleasa numai in termenii esecului Uniunii Europene (…). (Orban) stie ca germanii nu-si vor risca prosperitatea pentru a ajuta la stabilizarea economiei ungare sau a pozitiei ei strategica. Nici el nu-i asteapta pe americani sa apara de-o data sa salveze ziua„.
De asemenea, Stratfor ia in calcul ca Europa mediteraneana „a fost devastata de somaj”, iar „criza financiara europeana s-a transformat in criza sociala europeana”, care „are consecinte politice”.
Pe de alta parte, Viktor Orban „s-ar putea confrunta cu o Rusie care sa revina la frontiera de est a Ungariei. Ungaria are doar 9 milioane de locuitori, iar forte externe o pot coplesi cu usurinta. Spatiul lui de manevra este limitat”, mai crede agentia de analiza.
In aceste conditii, Viktor Orban nu crede ca o alianta romano-polona, la care Ungaria sa se alature, ar putea bloca Rusia.
„Chiar daca Ungaria s-ar alatura unei aliante polono-romane, el nu ar avea nicio siguranta ca aceasta ar putea bloca puterea rusa. Pentru ca aceasta sa se intample, o putere majora trebuie sa-si ofere sprijinul. Cu o Germanie iesita din joc, mai ramane SUA. Dar chiar daca Statele Unite ar intra in lupta, aceasta nu se va intampla prea curand„, sustine Stratfor.
Astfel, premierul ungur Viktor Orban „trebuie sa fie flexibil”, concluzioneaza Stratfor.
„Europa nu este ceea promitea sa fie. Rusia nu este ceea ce europenii asteptau sa fie. In interior si in afara tarii, cel mai bun lucru pe care Orban il poate face este sa balanseze, iar cei care balanseaza supravietuiesc, dar sunt frecvent batjocoriti. Ceea ce putea Ungaria sa fie in 2005 nu este ceea ce poate fi astazi Ungaria. Orice lider ungar care a dorit sa evite dezastrul este nevoit sa se confrunte cu asta. Intr-adevar, europenii de pe intreg continentul privesc cum lumea in care se asteptau ei sa traiasca s-a dus, iar ceea ce a inlocuit-o, in interiorul si in afara tarilor lor, este diferit si periculos”, explica Stratfor.
- Jobbik ar putea prelua puterea in Ungaria, fara politica lui Orban
Autorul analizei Stratfor, George Friedman, un american evreu de origine ungara, face o comparatie intre premierul Viktor Orban si conducatorul autoritar al Ungariei din perioada intrebelica si din al Doilea Razboi Mondial, Miklos Horthy, in ceea ce priveste atat politica externa, cat si cea interna.
„Ungaria este intr-o pozitie foarte diferita astazi, dar circumstantele sale au similitudini cu perioada lui Horhy”, considera Stratfor.
„Horthy conducea o tara mica si slaba. Populatia sa era de 9,3 milioane de locuitori in anul 1940. Telul lui Horthy era sa-i pastreze suveranitatea in fata puterii crescande a lui Adolf Hitler si a lui Iosif Stalin”, noteaza Friedman. Analistul nu pomeneste, insa, nimic despre primul Arbitraj de la Viena, din anul 1938, prin care Ungaria horthista a primit de la Hitler sudul Slovaciei, ori despre Dictatul de la Viena, din 1940, prin care Horthy i-a luat Romaniei nord-vestul Transilvaniei.
In privinta politicii interne, Friedman arata ca Horthy nu i-a trimis in lagarele de exterminare germane pe evreii din Ungaria, astfel reusind sa supravietuiasca si parintii sefului Stratfor.
„Fascistii maghiari au cooperat (cu nazistii germani – n.r.) cu entuziasm la crime, dar Horthy a reusit sa-i tina sub control, intr-o anumita masura, inainte de ocupatia germana. Ungaria a avut o tulpina puternic antisemit, dar nu atat de puternica incat sa-l poata matura pe Horthy de la putere. Odata ce Wehrmacht-ului, SS-ul si Adolf Eichmann, organizatorul-sef al Holocaustului, au ajuns in Budapesta, au gasit Partidul Crucii cu Sageti plin de colaboratori entuziasti”, arata George Friedman.
In cele din urma, in 1944, Horthy a fost fortat de catre aliatul sau, Hitler, sa abdice si sa-l lase ca succesor pe Ferec Szalasi, liderul Partidului Crucilor cu Sageti, formatiunea fascista ungara din acea perioada.
Reveind in prezent, analistul Stratfor remarca puterea crescanda a partidului de extrema dreapta din Ungaria, Jobbik, „neoficial anti-semit”, care a obtinut 20% la alegerile parlamentare din aprilie. De asemenea, premierul Viktor Orban, de centru-dreapta, si partidul sau Fidesz, se bucura de popularitate, mai remarca Stratfor.
„Te intrebi de ce anti-semitismul este atat de puternic in Ungaria. Partide de dreapta, cele mai multe fiind anti-imigrationiste si mai ales anti-musulmane si anti-rome, cuceresc Europa. Extrema dreapta ungara merge pe un tip de ura mai traditional”, sustine Stratfor.
Daca adversarii il acuza pe premierul ungar ca se foloseste de Jobbik pentru a-si creste forta, George Fridman crede ca Viktor Orban se teme ca extremistii ar putea prelua puterea in Ungaria.
„Ceea ce face Orban de fapt este sa izoleze partidul. Fara politicile pe care le urmeaza el, Jobbik ar putea sa preia puterea”, avertizeaza Stratfor.
„Orban nu este Horthy sub nicio forma, dar situatiile lor sunt similare„, conchide Stratfor.
Analiza Stratfor apare in contextul in care zilele trecute premierul ungur Viktor Orban a cerut autonomie pentru populatia maghiara din sud-vestul Ucrainei.
„Statul ungar in ansamblu sprijina cererile de autonomie ale maghiarilor din Transcarpatia. O Ucraina stabila si democratica este in interesul nostru, dar Ucraina nu poate fi stabila si democratica fara sa acorde drepturi minoritatilor si comunitatilor nationale care traiesc aici”, a declarat Orban, la televiziunea publica ungara M1, citat de AFP.
La inceputul acestui an, Ungaria si Rusia au incheiat un acord de cooperare privind constructia a doua reactoare nucleare la centrala de la Paks. Acordul semnat la Moscova de premierul ungur Viktor Orban si de presedintele rus, Vladimir Putin, prevede ca Rusia sa puna la dispozitia Ungariei un credit de 10 miliarde de euro pentru constructia reactoarelor. Acordul reprezinta, practic, o incredintare directa a lucrarii catre compania rusa Rosatom, cu ocolirea normelor europene in domeniul achizitiilor publice. Intelegerea arata abilitatea lui Putin de a folosi controlul Rusiei asupra resurselor de energie pentru a-si extinde puterea dincolo de tarile fostei Uniuni Sovietice, noteaza Bloomberg.
Citeste in original analiza Stratfor semnata de George Friedman