Sari direct la conținut

Cat a castigat Romania de la UE: 13,9 miliarde de euro pe plus, din fonduri europene, de la aderare

HotNews.ro
Situatia incasarilor si platilor Romaniei in UE (Click pentru a mari), Foto: Ministerul Finantelor Publice
Situatia incasarilor si platilor Romaniei in UE (Click pentru a mari), Foto: Ministerul Finantelor Publice

Romania beneficiaza net de relația financiară cu Uniunea Europeana, realizand un sold pozitiv de 13,9 miliarde de euro in perioada 2007 – 31 martie 2014, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor Publice. Anul 2014 devine, insa, „un an‐cheie în care România are misiunea de a solicita Comisiei Europene rambursarea unei sume cât mai mari pentru a reduce povara aferentă anului 2015”, arata Guvernul, in Programul de convergenta.

Conform Programului de convergenta, elaborat de Guvern si destinat Comisiei Europene, Romania a primit de la executivul comunitar, in perioada mentionata, fonduri UE de 23,8 miliarde de euro.

In acesti bani intra insa si fonduri de preaderare, de 2,6 miliarde de euro, dar care au fost absorbite dupa ce Romania a fost primita in UE. Restul de 21,1 miliarde de euro reprezinta fonduri post-aderare, din care cele mai multe sunt din zona agriculturii si dezvoltarii satelor: circa 11 miliarde de euro.

In schimb, Romania a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 9,8 miliarde de euro, rezultand astfel un sold pozitiv de peste 13,9 miliarde de euro in favoarea tarii, conform situatiei de la Ministerul Finantelor Publice.

Anul 2014 devine, insa, „un an‐cheie în care România are misiunea de a solicita Comisiei Europene rambursarea unei sume cât mai mari pentru a reduce povara aferentă anului 2015”, arata Guvernul, in documentul citat.

In luna ianuarie, Comisia Europeana a avertizat Guvernul Romaniei ca tara va fi nevoita sa incheie proiectele europene din bani de la bugetul de stat si de la beneficiari, daca acestea nu vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2015.

Intr-o scrisoare din data de 8 ianuarie 2014, directoarea pentru afaceri bugetare din cadrul Directoratului General pentru Politica Regionala (DG REGIO) al Comisiei Europene, Vittoria Alliata di Villafranca, ii comunica ministrului roman al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ca Romania trebuie sa depuna in anul 2014 noi proiecte, pentru a acoperi alocarile acordate Romaniei si neutilizate inca, pentru a nu pierde banii. Scrisoarea este transmisa in urma Intalnirii anuale cu autoritatile romane din 10 decembrie 2013.

Potrivit scrisorii intrate in posesia HotNews.ro, oficialul european avertizeaza Romania ca trebuie sa-si incheie pana la finele anului 2015 proiectele europene nou lansate sau deja adoptate. In caz contrar, Romania va fi obligata sa plateasca de la bugetul de stat si din banii beneficiarilor pentru terminarea proiectelor, pentru ca, altfel, Uniunea Europeana va retrage tarii si banii europeni deja rambursati de Comisie in proiectele neterminate.

Ambele parti (Comisia Europeana si Ministerul Fondurilor Europene – n.r.) au fost de acord ca in aceasta etapa a punerii in aplicare, riscul de a nu finaliza proiectele nou lansate sau deja adoptate pana la sfarsitul anului 2015 ar trebui sa fie gestionat cu atentie. In cazul proiectelor neterminate, beneficiarii si autoritatile romane ar trebui sa-si asume responsabilitatea (financiara) de a le finaliza, pentru a nu pierde finantarea UE deja rambursata. De aceea, fiecare proiect are nevoie de monitorizare atenta si de masuri corectoare„, se arata in scrisoarea CE catre ministrul Teodorovici.

Citeste si:

EXCLUSIV Bruxelles-ul avertizeaza Romania: Terminati proiectele europene pana in 2016, ca sa nu le platiti cu bani din tara sau sa nu dati inapoi si fondurile UE primite. Ce trebuie sa faca Guvernul imediat. Bubele si progresele din programe

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro