Fostul presedinte al BCE, Jean Claude Trichet, despre taierea salariilor in Romania cu 25%: A fost o decizie grea si, probabil, cea potrivita / Guvernul a incercat prin decizii atat de dure sa evite intrarea intr-o spirala care s-ar fi putut dovedi absolut dramatica
Fostul presedinte al Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, a declarat, intr-un scurt interviu pentru HotNews.ro, ca decizia Romaniei de a taia salariile in sectorul bugetar, in 6 mai 2010, cu 25% a fost “o decizie grea (pentru Romania) si, probabil, cea potrivita”. “Am considerat ca masurile luate de Romania sunt, probabil, cele potrivite, guvernul incercand prin decizii atat de dure sa evite intrarea intr-o spirala care s-ar fi putut dovedi absolut dramatica”, a mai spus Trichet, care in 2010 ocupa inca functia de presedinte al BCE, pe care a parasit-o in 2011.
- Jean Claude Trichet a participat, marti, la un seminar organizat de Parlamentul European pe tema alegerilor europene, fiind prima sa prezenta in PE dupa plecarea din fruntea BCE, pe care a condus-o timp de opt ani.
Rep: La ce v-ati gandit cand Romania, in mai 2010, a decis sa ia masuri atat de dure precum taierea salarilor din sectorul bugetar cu 25%?
Jean Claude Trichet: Dupa cum bine stiti, la vremea respectiva ne confruntam cu probleme foarte mari in interiorul UE, incepand cu Grecia, dar si cu Irlanda si Portugalia. Eram concentrat pe raspunsurile pe care trebuia sa le avem in fata unei situatii absolut dramatice, ca si pe pregatirea deciziilor pe care le urma sa le comunicam pe 10 mai. Am considerat ca masurile luate de Romania sunt, probabil, cele potrivite, guvernul incercand prin decizii atat de dure sa evite intrarea intr-o spirala care s-ar fi putut dovedi absolut dramatica.
Ceea ce am vazut in tarile cele mai afectate a fost tocmai faptul ca acelea care isi pierdusera competitivitatea, cu precadere pe zona costului muncii, au fost si cele care au avut probleme majore. Exact in ordinea pierderii competitivitatii, exact, as spune, in ordinea cresterii costurilor in economie – Grecia, Irlanda, Portugalia. Asadar, am considerat ca a fost o decizie grea (pentru Romania – n.red.) si, probabil, cea potrivita.
Rep: Probabil cea potrivita, chiar daca Romania nu se afla in situatia Greciei?
Jean Claude Trichet: Pentru a lua masurile care se impun nu trebuie sa astepti pana cand te loveste catastrofa. Asta e lectia pe care o da orice criza financiara, deopotriva in America si in Europa. Trebuie sa previi aparitia crizelor, nu sa astepti ca ele sa se materializeze. Cand se intampla asta, e prea tarziu.
Rep: Avand in vedere evolutiile din estul Europei, legate de situatia din Ucraina, credeti ca exista riscul unei instabilitati monetare in tari ca Romania si alte tari din vecinatatea Ucrainei?
Jean Claude Trichet: Nu, personal nu cred ca destabilizarea geostrategica ar putea sa ia o turnura dramatica. Personal, sunt increzator ca nu se va intampla asta. Ipoteza mea de lucru se bazeaza pe faptul ca comunitatea internationala va gasi o cale de rezolvare.