Parlamentul European: Cetatenii din Republica Moldova vor putea calatori fara vize in UE
Cetatenii din Republica Moldova vor putea calatori fara vize in statele Uniunii Europene, inclusiv in spatiul Schengen, potrivit unui proiect de regulament apobat joi de Parlamentul European, reunit in plen la Strasbourg.
Potrivit europarlamentarului sloven Tanja Fajon (S&D), raportorul PE pentru aceasta initiativa legislativa, se estimeaza ca ridicarea vizelor pentru moldoveni va intra in functiune in a doua parte a lunii mai. Inainte, insa, si Consiliul UE trebuie sa adopte proiectul, ceea ce se anunta a fi o formalitate, in conditiile in care statele membre si-au dat acordul in dialogul informal cu reprezentanta PE.
De facilitatea ridicarii vizelor vor beneficia doar cetatenii moldoveni care au pasapoarte biomerice, numai 15% dintre cetatenii Republicii Molodva avand astfel de pasapoarte, a mentionat Tanja Fajon pentru presa romana de la Strasbourg. Aplicantii vor putea ramane pana la 90 de zile in statele UE, in scopuri turistice sau in vizita, nu si pentru a lucra, a precizat raportoarea.
De asemenea, statele UE vor putea decide individual reintroducerea vizelor pentru moldoveni, daca vor considera ca afluxul de vizitatori moldoveni este prea mare si are scopuri imigrationiste. Inaintea Moldovei, acest sistem a fost aplicat unor tari din Balcanii de Vest, cum sunt Serbia, Kosovo si Bosnia-Hertegovina.
Facilitatea va putea fi folosita si de cetatenii moldoveni din regiunea separarista Transnistria care au pasapoarte moldovenesti biometrice.
In schimb, cetatenii moldoveni care au si cetatenia romana nu au nevoie de aceasta facilitate, pentru ca ei pot calatori in statele Uniunii Europene ca orice alt cetatean roman. In acest context, Tanja Fajon s-a declarat impotriva unei anumite practici a unor tari din UE care acorda cetatenie unor perosane din tari terte interesate sa devina cetateni ai Uniunii Europene.
Ea a dat exemplul recent al Maltei, care a anuntat ca acorda cetatenia malteza persoanelor din tarile terte, contra sumei de 650.000 de euro. Tanja Fajon sustine astfel ca de la Comisia Europeana ar trebui sa fie emise o serie de linii directoare dupa care statele membre sa acoede cetatenie persoanelor din tarile terte, pentru a se evita in primul rand situatiile in care se comercializeaza dreptul de liber circulatie si rezidenta in UE.
Referitor, insa, la basarabenii care primesc cetatenia romana, Tanja Fajon a recunoscut ca acestia se afla intr-o alta situatie, pentru ca in cazul lor este vorba despre o redobandire a cetateniei romane, fie a lor in mod direct, fie prin filiatie.
Tanja Fajon s-a referit si la situatia politica de la Chisinau, ea declarandu-se increzatoare in faptul ca „nu exista o probabilitate ca Republica Moldova sa nu semneze Acordul de ascociere cu UE”.
In context, ea a subliniat ca nici UE, nici Rusia nu trebuie sa intervina in deciziile privind parcursul pe care Moldova si-l doreste. „Dorim sa vedem ca Moldova isi decide singura orientarea”, a spus europarlamentarul socialist.
Ea a reclamat, insa, presiunile rusesti asupra Moldovei, mentionand embargoul la importul de vin basarabean pe piata rusa.
Totodata, eurodeptatul socialist sloven l-a criticat si pe presedintele roman Traian Basescu privind declaratiile lui, potrivit carora isi propune ca obiectivul urmator major al Romaniei, diupa accederea in NATO si UE, sa fie reunificarea cu Basarabia.
„Viitorul Moldovei in UE nu ameninta in niciun fel suveranitatea tarii, in ciuda recentelor declaratii ale presedintelui roman, privind reunificarea cu Romania. Astfel de declaratii nepotrivite nu contribuie la atitudiena pozitiva a cetatenilor din Republica Moldova in perioada ce preceda ridicarea vizelor si ar putea, pe termen lung, sa aiba consecinte serioase pentru relatiile dintre cele doua tari”, a declarat Fajon.
In schimb, europarlamentarii romani au cerut o mai mare implicare a UE pentru sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova si pentru solutionarea situatiei regiunii separatiste Transnistria, considerand ca aceasta incalca integritatea teritoriala a Moldovei:
- Marian Jean Marinescu (PDL), raportorul din umbra al PPE pentru ridicarea vizelor, a declarat in plen: „Republica Moldova a facut multe progrese. Este prima tara din vecinatatea estica a UE care beneficiaza de instrumentul de ridicare a vizelor. Noi sprijinim perspectiva europeana a Moldovei, dar este important sa ne asiguram ca Moldova va continua acest parcurs european. Uniunea Europeana trebuie sa se implice in rezolvarea situatiei din Transnistria. Actualul format de negociere 5+2 nu a reusit sa aduca rezultatele dorite si cred ca trebuie sa regandim acest format iar UE ar trebui sa joace un rol mult mai important. Consider ca presiunile asupra Republicii Moldova trebuie sa inceteze si ca Federatia Rusa trebuie sa-si retraga trupele din Transnistria si sa lase Moldova si cetatenii moldoveni sa-si decida singuri soarta”.
- Renate Weber (PNL/ALDE), a spus in plenul de la Strasbourg: „Actiunile Rusiei au avut ca scop intensificarea tensiunilor in R. Moldova astfel incat acestea sa aiba un impact negativ asupra economiei si asupra angajamentelor sale privind integrarea europeana. Cu toate acestea, guvernul si poporul moldovean nu si-au redus eforturile pentru a promova valorile europene. Determinarea lor in vederea implementarii reforme dificile a ramas mare si au facut o alegere clara pentru integrarea europeana. Acordarea unui regim de liberalizare a vizelor cetatenilor moldoveni este ceva normal si demonstreaza ca suntem angajati cu adevarat in vederea intaririi retaltiilor cu tara lor. Sa dovedim ca suntem mai mult decat o Europa a vorbelor si a promisiunilor, ca suntem o Europa a faptelor!”.
- Intr-o discutie cu jurnalistii romani de la Strasbourg, Monica Macovei (PDL/PPE), presedinta Delegatiei la Comisia Parlamentara de Cooperare UE-Republica Molodva, a subliniat ca este crucial ca Uniune Europeana sa sprijine coalitia de guvernare pro-europeana de la Chisinau pentru ca Moldova sa semneze Acordul de asociere cu UE, care fusese parafat in noiembrie 2013, si ca tara sa-si mentina traiectul european. „Sa fim ingrijorati si sa prevedem ce pericole vin si sa ne facem planul sa le invingem. Trebuie sa reziste coalitia, UE trebuie sa fie zi de zi, clipa de clipa langa aceasta coalitie pro-europeana, pentru ca este un moment hotarator. Daca te duci cu comunistii, nu te duci pentru un an, doi-trei-patru. Vedem ce grea este ruperea de comunism”, a afirmat Macovei.
Reactii de la Bucuresti:
- Traian Băsescu salută votul Parlamentului European în favoarea eliminării regimului de vize în spaţiul Uniunii Europene (UE) aplicabil cetăţenilor Republicii Moldova. Totodată, domnul preşedintele Traian Băsescu îşi exprimă încrederea că guvernele statelor membre vor formaliza cât mai curând acordul în Consiliul Uniunii Europene. Domnul preşedinte Traian Băsescu consideră oportun să adreseze un apel la întreaga clasă politică pro-europeană din Republica Moldova pentru consolidarea orientării ţării către integrarea în Uniunea Europeană, ca singură opţiune verificată de asigurare pe termen lung a dezvoltării economice şi sociale la nivel naţional (Comunicat Administratia Prezidentiala).
- Titus Corlatean: Salut acest vot pozitiv al Parlamentului European. România a pledat în mod constant la nivel european în favoarea avansării procesului de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, iar decizii precum cea de astăzi reflectă pe deplin această prioritate majoră a politicii externe a României.