Vicepresedintele S&D Corina Cretu: Nu vrem sa ajungem la tensiuni SUA-UE-Romania in chestiunile vizelor pentru romani si Parteneriatului transatlantic
Vicepresedintele grupului socialistilor si democratilor din Parlamentul European, Corina Cretu, a declarat, joi, pentru HotNews.ro, ca vrea ca problema vizelor pentru cetatenii romani in Statele Unite sa se rezolve in dialogul bilateral Bucuresti-Washington, pentru a nu se crea tensiuni intre SUA si UE pe marginea principiului reciprocitatii, dar si pentru ca Romania sa nu ajunga in situatia in care sa ameninte ca nu ratifica in Parlamentul national viitorul Acord comericial si de investitii (TTIP) dintre UE si SUA.
Corina Cretu a fost desemnata, joi, de Partidul Social Democrat sa deschida lista PSD-PC-UNPR de candidati la alegerile europarlamentare din 25 mai.
Ea, care este si membra a Delegatiei Parlamentului Europen pentru relatiile cu Congresul SUA, a subliniat ca Romania nu vrea ca executivul european sa ajunga in situatia de a restrictiona accesul cetatenilor americani pe teritoriul UE, ca urmare a faptului ca SUA impun un regim strict de vize cetatenilor romani. In schimb, Corina Cretu s-a exprimat pentru relaxarea accesului romanilor pe teritoriul american in urma dialogului bilateral intre SUA si Romania.
„Astazi am vazut ca a fost dat un avertisment, de catre Comisia Europeana, Statelor Unite – practic in perioada urmatoare cele 5 state membre UE care nu beneficiaza de vize pentru SUA, vor trebui sa informeze CE in legatura cu situatia vizelor si sitaiatia negocierilor bilaterale, iar din martie aceste state au dreptul sa solicite CE sa interzica acordarea unor vize unor categorii de cetateni americani. Dorinta noastra este sa nu se ajunga la o tensiune de genul acesta, dorinta noaastra este s fim tratati ca cu drepturi si obligatii egale.
Intrebata daca ar exista posibilitatea ca Parlamentul Romaniei sa blocheze, prin neratificare, viitorul Acord de Liber Schimb (TTIP) SUA-UE, daca americanii nu relaxeaza regimul vizelor pentru romani, europarlamentarul PSD a avertizat ca „se poate ajunge si aici”, insa a subliniat ca trebuie evitate astfel de tensiuni.
„Se poate ajunge si aici, dar este de dorit sa nu se ajunga la asemenea tensiuni intre state, mai ales intre state care considera ca sunt parteneri privilegiati. Din acest punct de vedere, eu sper sincer ca acest moment sa nu vina. Stiu ca exista negocieri bilaterale legate de vize si speranta mea este sa se ajunga la un acord pe cai bilaterale, poate chiar inainte de a ajunge acest acord in Parlamentul European. Eu nu cred ca amenintarile, tensiunile, restrictionarile pot aduce ceva bun”, a spus ea.
In context, ea a criticat faptul ca oficialii americani nu trateaza Uniunea Europena ca fiind un bloc unitar, cu se raporteaza la fiecare tara in parte.
„Cred ca trebuie sa fim tratati ca cetateni europeni. Din pacate, ei in Statele Unite nu judeca asa, ei judeca fiecare tara in parte, nu iau Uniunea Europeana ca un intreg si din acest punct de vedere trebuie sa le aratam ca nu suntem cu nimic mai prejos”, a mai apreciat vicepresedintele S&D.
Referitor la TTIP, ea a subliniat ca Romania are in primul rand interesul ca viitorul parteneriat transatlantic sa aduca investitii americane in Romania.
„Pe noi ne intereseaza in primul rand cresterea investitiilor, nu numai a companiilor americane, ci a tuturor, pentru a crea locuri de munca”, a afirmat Corina Cretu.
In plus, ea a apreciat ca alte chestiuni care tin de particularitatile Romaniei in relatiile economice cu SUA, care nu vor putea fi cuprinse in cadrul general al Parteneriatului Transatlantic SUA-UE, vor putea fi abordate tot in dialogul bilateral Bucuresti-Washington.
Citeste si:
- MAE: Romania a notificat institutiile UE in procedura privind vizele romanilor pentru SUA, dar continuam si discutiile bilaterale
- EurActiv: Comisia Europeana solicita SUA sa ridice regimul vizelor pentru romani. Ce trebuie sa faca Romania pana duminica
- Europarlamentarul Sabin Cutas vrea conditionarea acordului de liber schimb UE- SUA de ridicarea vizelor de America pentru romani. Iuliu Winkler asteapta o pozitie de la Ministerul de Externe