Draftul Raportului MCV: Procedurile de recuperare a fondurilor UE pierdute de Romania in achizitiile publice viciate sunt impovaratoare, de durata si ineficiente. Ce efect are legea lui Dragnea
Procedurile de recuperare a prejudiciilor cauzate Romaniei de achizitiile publice viciate de coruptie si conflict de interese, in absorbtia fondurilor europene, sunt impovaratoare, de durata si ineficiente, arata expertii Comisiei Europene, in proiectul Raportului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie care urmeaza sa fie prezentat miercuri.
Comisia remarca insa ca Agentia Nationala de Integritate si Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice pregatesc un sistem de verificare pentru a preveni conflictul de interese si coruptia in sistemul de achizitii publice.
„Acesta necesita amendarea cadrului legislativ si introducerea unui sistem informatic integrat pentru a preveni si detecta posibilele conflicte de interese. Intentia este ca, folosind un format standard, toate autoritatile privind achizitiile publice sa notifice la ANI persoanele implicate in deciziile privind achizitiile, care va face verificari incrucisate cu declaratiile de interese. Autoritatea contractanta va fi avertizata apoi in avans privind posibile probleme si, in ultima instanta, cazul poate fi notificat procurorilor”, descrie CE viitorul sistem romanesc de prevenire a conflictului de interese in achizitiile publice pe fonduri europene.
„In prima instanta, aceasta procedura va fi limitata la contractele de achizitii publice din fonduri europene. Acest proiect este conceput sa ajute la evitarea conflictelor de interes si ar urma sa reduca riscul de coruptie si pierdere de fonduri, tinand de asemenea cont ca procedurile de recuperare sunt impovaratoare, de lunga durata si ineficiente”, se mai arata in proiectul de raport MCV.
In context, Comisia Europeana indeamna autoritatile romane sa combata, mai departe, si problema personalului care se muta de la autoritatile contractante la firmele private de consultanta si inapoi, prin asa-numitul fenomen de „usi rotative”.
- Legea lui Dragnea – impact anticoruptie neclar
Tot in sfera conflictului de interese, Comisia Europeana mentioneaza in draftul de raport MCV si proiectul de lege privind descentralizarea, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in noiembrie 2013, insa expertii europeni arata ca este „neclar” impactul „legii descentralizarii” in lupta impotriva coruptiei la nivel local.
„Impactul <> adoptate de Guvernul Romaniei in noiembrie 2013, in lupta impotriva coruptiei la nivel local, este neclar”, se mentioneaza in draftul raportului MCV.
Proiectul legii descentralizarii, promovat de ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, a fost oricum declarat neconstitutional de catre Curtea Constitutionala.
Per ansamblu, Comisia Europeana isi exprima aprecierea pentru activitatea Agentiei Nationale de Integritate, aratand ca peste 90% dintre deciziile ANI raman definitive (fie sunt confirmate de instate, fie nu sunt nici atacate).