Lectie dintr-un manual controversat de Religie: Daca minti, atunci vei fi calcat de masina
Daca minti, atunci vei fi calcat de masina. Invatatura: „Bine faci, bine gasesti. Rau faci, rau gasesti”. Aceasta lectie se gaseste intr-un manual de Religie pentru copiii de clasa I, care inca se afla pe bancile scolare, desi Ministerul Educatiei l-a scos de pe lista manualelor aprobate, a declarat pentru HotNews.ro vicepresedintele Asociatiei Secular-Umaniste din Romania (ASUR), Toma Patrascu. De cealalta parte, reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca „in cazul in care se intampla situatii de genul acesta, responsabila este conducerea scolii pentru utilizarea unui manual care nu se afla pe lista manualelor aprobate de Minister, respectarea acestei liste fiind obligatorie”.
Coperta Religie, Sf. Mina, cls. I
Foto: ASUR
Manualul de Religie de la Editura Sf. Mina, clasa I, le exemplifica elevilor ce patesti daca minti sau daca faci rau.
„Dintre manualele incriminate pana acum, unul singur a fost scos de pe lista manualelor aprobate de catre Minister in anul scolar 2012-2013, dar el se afla in continuare in uz, un exemplu fiind chiar scoala din Bucuresti la care invata fata mea”, a sustinut Toma Patrascu. „Faptul ca Ministerul Educatiei a scos acest manual de pe lista celor aprobate nu a rezolvat problema. Au scos doar un manual din multe altele incriminate si, in practica, el e folosit fara probleme in scoli„, a declarat pentru HotNews.ro vicepresedintele ASUR, Toma Patrascu.
Acesta a precizat ca manualul de fata „a fost scos de pe lista manualelor aprobate de catre Minister in anul scolar 2012-2013, dar el se afla in continuare in uz, un exemplu fiind chiar scoala din Bucuresti la care invata fata mea, la clasa folosindu-se acest manual„.
„Cu toate ca am sesizat aceasta situatie conducerii scolii, raspunsul primit in urma consultarii a fost: ne pare rau, Ministerul nu are fonduri sa cumpere alte manuale, asa ca il folosim in continuare pe acesta. Este un manual pentru clasa I„, a afirmat pentru HotNews.ro Toma Patrascu.
Reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale (MEN) au declarat pentru HotNews.ro ca „in invatamantul obligatoriu trebuie sa se predea numai dupa manualele aflate in catalogul manualelor scolare aprobate de catre MEN”. „In cazul in care se intampla situatii de genul acesta, responsabila este conducerea scolii pentru utilizarea unui manual care nu se afla pe lista manualelor aprobate de Minister, respectarea acestei liste fiind obligatorie„, au precizat reprezentantii Ministerului.
In ceea ce priveste analizarea cazului de fata, aceasta se poate realiza de catre Inspectoratul Scolar, in urma unei sesizari. „Daca exista aceasta sesizare si se constata o abatere, sanctiunile sunt stabilite de catre Inspectorat si de catre Consiliul de Administratie, unde cazul respectiv trebuie analizat„, sustine MEN.
Contrapagina Religie, Sf. Mina, cls. I
Foto: ASUR
Vicepresedintele Asociatiei Secular-Umaniste din Romania a afirmat ca in afara acestui manual care oficial a fost scos de pe lista manualelor aprobate de MEN, „toate celelalte la care Asociatia a facut referire in comunicatele publicate anii trecuti sunt in continuare aprobate de catre Minister. Se pot vedea in catalogul manualelor aprobate scolare valabile pentru acest an scolar si ele nu au fost incriminate doar de asociatia noastra, ci inca din 2007 prin raportul Ligii Pro Europa”.
Potrivit lui Patrascu, inca se preda la clase, la Religie, dupa manuale care au exercitii in care copiii trebuie sa raspunda unor intrebari precum:
„Ce porunca incalca un crestin care:
a) poarta la gat alte semne decat sfanta cruce?
(…)
c) face glume despre Dumnezeu, Biserica si cele sfinte?
d) in zilele de sarbatoare sau duminica – Ziua Domnului – se distreaza sau merg in alte locuri, in afara de biserica, negandindu-se deloc la Dumnezeu?”
Descarca de aici Catalogul manualelor scolare valabile pentru anul scolar 2013-2014
Vezi mai jos imagini din fisele de lucru din care copiii invata Religie la Clasa Pregatitoare, potrivit ASUR:
Toma Patrascu, vicepresedintele ASUR, a declarat pentru HotNews.ro ca si fisele de lucru pentru clasa pregatitoare „induc ideea de obedienta si de supunere in fata preotului”. „Aproape nu exista pagina in care sa nu existe copil in pozitie de supunere”, a precizat Patrascu.
Vezi mai jos exemple din alte manuale de religie aprobate de Ministerul Educatiei, potrivit ASUR:
Religie, cultul ortodox, cls. a III-a; Nicolae Vladu; Ed. Corint, 2008, pag. 9
Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; Cornelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu; Ed. Sf. Mina, 2008, pag. 9
Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; Cornelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu; Ed. Sf. Mina, 2008, pag. 12
Pagina 47 – fragment
Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; PS Varsanufie Prahoveanul episcop vicar (coordonator), L. Teodorescu, I. Martin, A. Chirila; Ed. Aramis Print, 2006, pag. 12