Sari direct la conținut

Blog The Economist, despre "accesele de panica" de la Londra: Ce uita Marea Britanie e ca Romania are crestere economica puternica

HotNews.ro

Ceea ce uita Marea Britanie este ca Romania are o crestere economica puternica, scrie un blog al reputatei publicatii britanice The Economist, care considera ca sunt nejustificate „accesele de panica” ale tabloidelor britanice si atitudinea politicienilor de la Londra privind faptul ca de la 1 ianuarie 2014 romanii si bulgarii ar „inunda” Marea Britanie in cautare de asistenta sociala, odata cu ridicarea restrictiilor pe piata muncii din Regatul Unit.

„Pe 1 ianuarie 2014 Marea Britanie va fi inghitita (sau, eventual, ” inundata” , ” potopita” ori „inecata”) de imigrantii romani si bulgari. Asta este afirmatia pe care o fac apropope zilnic ziarele de scandal din Marea Britanie, care par sa aiba accese de panica in legatura cu expirarea perioadei tranzitorii pentru cetatenii celor doua state membre UE. Mult mai putini romani si bulgari vor veni in Marea Britanie decat sustine presa”, scrie The Economist, pe blog.

Blogul reputatei publicatii economice britanice face trimitere la un articol al tabloidului Daily Mail din 10 noiembrie, care descrie cazul unor familii de romani de etnie roma cu venituri reduse, dintr-un sat, care afirmau ca vor pleca in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2014.

Bloggerul The Economist le atrage atentia tabloidelor britanice ca economia Romaniei cunoaste un adevarat „boom” iar somajul este mai redus decat in Regatul Unit.

„Tara este mai bogata, mai dinamica si mai sofisticata decat o sugereaza aceste articole. Somajul este relativ mic ( mai scazut decat in Marea Britanie). Deficitul bugetar (al Romaniei – n.r.) face de rusine Marea Britanie. Guvernul (Romaniei – n.r.) este in mijlocul unui proces de liberalizare a economiei si deschiderea de noi sectoare (mai ales in energie si telecomunicatii), a concurentei si a investitiilor. Cresterea economica este de 4,1 %. Salariile sunt in crestere rapida. Raportat la preturi, PIB-ul pe cap de locuitor din Bucuresti este peste media UE. Intr-adevar, in medie, un locuitor obisnuit al Bucurestiului este confortabil mai bine decat un locuitor obisnuit din Manchester”, argumenteaza blogul The Economist.

Bloggerul publicatiei britanice mai arata ca eventualii romani care vor veni la munca in Regat vor aduce beneficii economiei britanice si, pe de alta parte, companiile din insula pot gasi oportunitati de investitii atractive in Romania.

„Ar trebui sa ia nota politicienii britanici care se agita cu privire la falsele previziuni pentru imigrare in timp ce apara locul tarii lor intr- o „cursa globala”, mai scrie bloggerul The Economist.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro