Comisia Europeana e de acord cu transferul structurii AM POSDRU intre doua ministere romanesti: Vedeti sa nu afecteze ultimii 2 ani de absorbtie pe POSDRU
Directoratul General Ocuparea Fortei de Munca (DG EMPL) al Comisiei Europene este in favoarea transferarii structurii Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Reurselor Umane (POSDRU) de la Ministerul Muncii la Ministerul Fondurilor Europene, insa atrage atentia ca aceasta schimbare sa nu perturbeze verificarea si transmiterea la Comisia Europeana a cererilor de rambursare de bani europeni din actualul ciclu financiar multianual, potrivit unor documente vazute de HotNews.ro. Oficialii europeni mentioneaza si intarzierile pe care Romania le are in programarea viitoarei absorbtii de fonduri UE 2014-2020. „Preocupari” au aparut si la DG REGIO privind riscul ca dificultatile din perioada de programare 2007-2013 sa afecteze si absorbtia 2014-2020.
„DG EMPL este favorabil intentiei partii romane de a transfera AM POSDRU din subordinea MMFPSPV in subordinea MFE. Considera insa necesar ca proiectul sa nu perturbeze activitatea de verificare si transmitere a cererilor de plata catre COM in acest interval, mai ales ca pana la finalul anului trebuie transmis un volum important de astfel de cereri, pentru evitarea oricarei dezangajari automate de fonduri„, precizeaza documentul citat.
Documentul relateaza cele comunicate pe 11 noiembrie de seful Unitatii pentru Romania din DG EMPL, Philippe Hatt, diplomatiei romane.
Proiectul de Acord de parteneriat transmis luna trecuta de MFE la Bruxelles prevede reducerea numarului ministerelor cu autoritati de management la trei, Ministerului Fondurilor Europene revenindu-i inclusiv managementul Programului Operational Capital Uman, care in ciclul financiar 2014-2020 va inlocui POSDRU, gestionat in prezent de Ministerul Muncii.
Contactata de HotNews.ro, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a explicat ca in perioada urmatoare o parte dintre angajatii AM POSDRU de la Ministerul Muncii vor pleca la viitoarea Autoritate de Management pentru Programul pentru Capital Uman, care va functiona in subordinea Ministerului Fondurilor Europene.
„Or sa plece o parte din salariati acolo si o parte or sa ramana la organismul intermediar. Inca nu s-a definitivat. O sa analizam, pentru ca nu s-a luat o decizie exacta. Sigur ca AM-ul pentru viitoarea perioada de programare s-a hotarat ca o sa fie la MFE, dar o sa vedem care cum or sa plece, pentru ca nu am facut inca o structura„, a declarat Mariana Campeanu, pentru HotNews.ro.
Autoritatile romane vor cere sprijinul Comisiei Europene pentru constituirea viitoarelor structuri privind fondurile europene pentru obiectivele sociale.
„O sa le cerem celor de la Comisie sprijin, ca sa ne ajute sa facem cum trebuie„, a precizat ministrul Muncii.
Surse guvernamentale au declarat, pentru HotNews.ro, ca actuala Autoritate de Management POSDRU din subordinea Ministerului Muncii va trebui sa ramana in forma sa de acum pentru a continua absorbtia fondurilor europene din perioada de programare 2007-2013, care mai pot fi trase pana la finalul anului 2015. „AM POSDRU va trebui sa ramana ca institutie pana la in anul 2017, cand se face lichidarea programului”, au precizat sursele.
Separat, Autoritatea de Management pentru Programul Capital Uman 2014-2020 va trebui sa se constituie in mod distinct la Ministerul Fondurilor Europene.
In paralel, un organism intermediar pentru viitorul program Capital Uman se va constitui in subordinea Ministerului Muncii, noua institutie urmand sa se constituie in interfata a autoritatii de management de la MFE cu beneficiarii de fonduri europene. „Viitorul organism intermediar va prelua angajatii de la actuala AM POSDRU, insa procedura va trebui facuta treptat, pe masura ce ne apropiem de finalul anului 2015, pentru a nu periclita ultimii doi ani de absorbtie a fondurilor UE in actuala perioada de programare”, au explicat sursele.
Acestea au mai avertizat ca infiintarea viitoarei Autoritati de Management pentru Programul Capital Uman 2014-2020 de la MInisterul Fondurilor Europene va ridica noi probleme de personal, avand in vedere o anumita criza de specialisti calificati in domeniul fondurilor europene, in Romania.
- Atentie la riscul de dezangajare. Autoritatile romane: Nu vom avea dezangajari la POSDRU
La momentul 11 noiembrie, Romania mai ramanea sa transmita la Bruxelles cereri de rambursare de 48 de milioane de euro in POSDRU, pentru a evita dezangajari automate pe acest program, in perioada de programare curenta 2007-2013, se mai arata in documentul diplomatic obtinut de HotNews.ro.
Intre timp, circa 18 milioane de euro mai ramasesera sub risc de eventuale dezangajari, a declarat, pentru HotNews.ro directorul Autoritatii de Management al POSDRU, Cristian Ababei. „Nu vom avea probleme privind dezangajarea de fonduri la POSDRU”, a dat asigurari directorul AM POSDRU.
- Romania are intarzieri la realizarea programelor operationale 2014-2020
DG EMPL din cadrul Comisiei Europene apreciaza ca acceptabil documentul programatic transmis de Romania, insa „este absolut necesara urgentarea pregatirii noului Program operational de resurse umane, pentru a fi posibila demararea negocierilor pe marginea acestuia, cat mai curand dupa semnarea Acordului de Parteneriat”, se mai arata in documentul diplomatic.
Seful de Unitate Philippe Hatt a mentionat si intarzierile pe care partea romana le are in constituirea programelor operationale din viitorul cadru financiar, mai releva documentul.
„Interlocutorul si-a exprimat increderea ca partea romana va putea sa recupereze intarzierile existente in privinta programarii pentru viitoarea perioada, dat fiind numarul mic de programe preconizat a fi supus Comisiei Europene in comparatie cu alte state membre„, se precizeaza in documentul obtinut de HotNews.ro.
Intarzierile in realizarea programelor operationale a fost generata, insa, si de adoptarea greoaie a regulementelor europene pentru viitoarea absorbtie de fonduri UE 2014-2020, in Parlamentul European.
In viitoarea perioada de programare 2014-2020, Romania a propus sa aiba 9 programe operationale, gestionate de autoritati de management in subordinea a numai 3 ministere, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Ministerul Agriculturii (FOTO).
Spre comparatie, Germania are 30 de programe operationale, a aratat oficialul european, potrvit documentului diplomatic.
Seful Unitatii pentru Romania al DG EMPL a apreciat ca noile programe vor putea fi aprobate la jumatatea anului 2014, insa Romania va putea sa inceapa implementarea proiectelor mult mai devreme, odata cu prioritatile de finantare convenite prin Acordul de parteneriat 2014-2020.
- Ingrijorare si la DG REGIO
Oficialii europeni au transmis, anterior, Romaniei, pe canalele diplomatice, aceleasi ingrijorari si in privinta absorbtiei banilor din Fondul European de Dezvoltare Regionala.
In 3 octombrie, directoarea DG Politica Regionala (REGIO), Vittoria Alliata di Villafraca a comunicat unui diplomat roman ca „exista o preocupare crescuta la nivelul DG REGIO, atat in privinta Romaniei cat si a altor state membre, ca ca dificultatile intampinate in implementarea proiectelor din actuala perioada vor afecta demararea optima anoilor programe operationale”, se arata intr-un alt document diplomatic obtinut de HotNews.ro.
In acest sens, sefa din Comisia Europeana a recomandat autoritatilor romane sa „se concentreze inclusiv pe pregatirea viitoarelor proiecte”, mai indica documentul.
In prezent, DG REGIO supravegheaza absorbtia fondurilor UE de catre Romania in principal pe programe mari, precum Transport, Regional, Cresterea Competitivitatii Economice.
In viitoarea perioada de programare 2014-2020, Romania va avea programe asemanantoare in grija DG REGIO: Programul pentru Infrastructura Mare, pentru Competitivitate, programul Regional.
In perioada de programare 2014-2020, Romania va avea la dispozitie fonduri europene de 39,9 miliarde de euro.
In actuala perioada de programare, 2007-2013, Romania are la dispozitie fonduri UE de 33 de miliarde de euro, avand posibilitatea sa mai absoarba din acesti bani pana la finalul anului 2015.
Citeste si: