Sari direct la conținut

Surse: Posibila extindere a raportului MCV pe combaterea crimei organizate

HotNews.ro

Expertii europeni aflati la Bucuresti in cadrul misiunii de evaluare din cadrul MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare) au cerut informatii despre progresele DIICOT din luna iunie pana in prezent, ceea ce ar putea echivala cu extinderea monitorizarii Romaniei si pe crima organizata, nu doar la capitolul coruptiei, au declarat pentru HotNews.ro surse din Parchetul General. Potrivit acestora, este prima data cand expertii din cadrul MCV cer date pe DIICOT. Postul de stiri DIGI 24 a anuntat, ieri, citand surse diplomatice, ca Bruxellesul ar putea extinde monitorizarea în cadrul MCV asupra diviziei de combatere a crimei organizate.

Extinderea MCV pe crima organizata ar insemna introducerea unei conditionalitati suplimentare, care ar face si mai dificila aderarea Romaniei la Schengen, si asa ingreunata de problemele legate de coruptie.

„Este clar o extindere a mecanismului”, au explicat pentru HotNews.ro surse judiciare, si era de asteptat sa se faca o legatura intre coruptia la nivel inalt si cazurile de coruptie economico-financiara si crima organizata. „Romania nu merita asa ceva, ar fi un mare regres”, au opinat alte surse consultate de HotNews.ro, care au confirmat la randul lor ca expertii europeni au cerut date suplimentare referitoare la activitatea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

O echipa de experti ai Comisiei Europene, condusa de secretarul general adjunct Michel Servoz, se afla, de luni, la Bucuresti, pentru a evalua progresele Romaniei in domeniile reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei, in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare (MCV).

Misiunea de evaluare se desfasoara in perioada 25-27 noiembrie, potrivit unui comunicat de presa transmis de Ministerul Justitiei. HotNews.ro a anuntat in premiera in urma cu doua saptamani ca delegatia de experti va fi condusa de secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Michel Servoz, ceea ce confera o anumita greutate politica misiunii.

In urma cu doua saptamani, alte surse au precizat pentru HotNews.ro ca executivul european intentioneaza sa lege neregulile din sistemul romanesc de absorbtie a fondurilor europene si din procedurile de achizitii publice de Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie.

Intrebat de HotNews.ro daca se poate face vreo legatura intre fondurile europene si MCV, Mark Gray a raspuns: „Nu este o legatura directa, dar politici eficiente si robuste pentru integritate si lupta impotriva coruptiei sunt, bineinteles, esentiale pentru proceduri eficace la achizitiile publice si absorbtia fondurilor europene„.

Urmatorul raport MCV al Comisiei Europene era programat pentru luna decembrie 2013, insa a fost amanat pentru ianuarie 2014.

Liderii USL au criticat de-a lungul timpului MCV, considerindu-l un mecanism perimat care pune mai mult accentul pe verificare si mai putin pe cooperare, si l-au atacat tocmai pe motivul ca introduce „tinte miscatoare”.

UPDATE: Mark Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, a declarat pentru Agerpres ca „CE nu a modificat în niciun fel limitele MCV. CE a efectuat cea mai recentă misiune în România pentru a pregăti următorul raport. Cum se întâmplă mereu, CE a avut întâlniri cu o gama largă de instituții guvernamentale și neguvernamentale în timpul vizitei. Trebuie subliniat că în niciun moment CE nu a ridicat întrebări despre cazuri de crimă organizată’, a declarat Mark Gray.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro