Sari direct la conținut

Proiect de descentralizare: Ministerele cedeaza sefilor de Consilii Judetene si primarilor politia si alte deconcentrate, plus Metroul si porturile dunarene. Banii de servicii sociale vin tot de la Guvern

Guvernul va ceda Consiliilor Judetene si primariilor politia rutiera si de ordine publica din teritoriu, alte servicii deconcentrate ale ministerelor, precum si companii de la Ministerul Transporturilor, cum sunt Metrorex Bucuresti si porturile dunarene. Executivul central va da mai departe si banii pentru serviciile sociale, insa tot primarii ii vor imparti in teritoriu. Propunerea legislativa, sub forma unui proiect de ordonanta de urgenta, a fost initiata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si trimisa catre primarii si CJ-uri pentru consultare, dupa cum au declarat pentru HotNews.ro reprezentanti ai administratiei locale. Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a declarat luni ca nu cunoaste acest proiect.

Masurile sunt cuprinse intr-un proiect de ordonanta de urgenta „privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale”, initiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Astfel, 11 domenii principale de activitate ale Guvernului vor fi cedate catre administratia locala: amenajarea teritoriului si urbanismului, sanatate, educatie, tineret si sport, transporturi si infrastructura, intreprinderilor mici si mijlocii, turism, ocuparii fortei de munca, culturii, agriculturii, protectiei mediului si silviculturii. Pana la definitivarea descentralizarii, personalul transferat la nivel local este platit mai departe de ministere.

De asemenea, personalul „descentralizat” va fi platit la nivel local cu aceleasi salarii primite de la ministere. O miza suplimentara, insa, va rezulta din noile numiri in functiile de conducere. Astfel, la structurile de politie si alte deconcentrate cedate la nivel local vor fi numiti noi sefi, de catre consiliile locale sau judetene, dupa caz. In schimb, primarii si sefii de consilii judetene vor primi mai departe banii de la bugetul central pentru asigurarea serviciilor sociale in teritoriu.

„Finantarea platilor aferente beneficiilor de asistenta sociala si sustinerii programelor de servicii sociale se asigura in proportie de 70% din bugetele unitatilor administrativ-teritoriale prin transferuri din bugetul de stat si in proportie de 30% din sume pentru echilibrarea bugetelor locale”, se arata in proiectul de act normativ.

De unde pleaca si unde se duc deconcentratele:

  • De la Ministerul Afacerilor Interne pleaca personalul structurilor din cadrul Politiei Romane de la nivelul oraselor si municipiilor, care au competente privind ordinea si siguranta publica si circulatia pe drumurile publice. Personalul se preia, pe baza protocoalelor de predare-preluare de catre consiliile locale ale oraselor si municipiilor, respectiv Consiliul General al municipiului Bucuresti, respectiv consiliilor locale ale subdiviziunilor administrativ-teritoriale municipiilor Bucuresti, dupa caz.
  • De la Ministerul Agriculturii pleaca personalul angajat in cadrul Directiilor pentru Agricultura Judetene, Oficiilor Judetene de Studii Pedologice si Agrochimice, Casele agronomului. Acesta se preia, pe baza protocoalelor de predare-preluare, de catre consiliile judetene, respectiv Consiliul General al municipiului Bucuresti, in cadrul Oficiilor pentru agricultura judetene, respectiv al municipiului Bucuresti.
  • Tot de la Ministerul Agriculturii pleaca filialele regionale din subordinea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, care ajung la consiliile judetene unde acestea sunt organizate anterior predarii, in subordinea carora se infiinteaza agentiile judetene pentru pescuit si acvacultura.
  • Ministerul Culturii cedeaza Personalul directiei judetene pentru cultura si patrimoniu, respectiv a municipiului Bucuresti. Angajatii sunt preluati de catre consiliile judetene, respectiv Consiliul General al municipiului Bucuresti.
  • Ministerul Educatiei cedeaza personalul aferent competentelor descentralizate potrivit prezentei ordonante de urgenta, al caselor corpului didactic, al palatelor si al cluburilor elevilor, precum si cel al cluburilor sportive scolare. Salariatii sunt preluati de catre consiliile judetene, Consiliul General al municipiului Bucuresti, respectiv consiliile locale.
  • Ministerul Muncii renunta la personalul agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cu exceptia celui aferent exercitarii atributiilor care vizeaza inspectia si controlul. Personalul cedat se preia pe baza protocoalelor de predare-preluare de catre consiliile judetene, respectiv Consiliul General al municipiului Bucuresti, in cadrul agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca.
  • Tot Ministerul Muncii cedeaza personalul angajat in cadrul agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, cu exceptia celui aferent exercitarii atributiilor care vizeaza inspectia si controlul. Angajatii cedati se preiau de catre consiliile judetene, respectiv Consiliul General al municipiului Bucuresti, in cadrul agentiilor judetene pentru plati si inspectie sociala.
  • Ministerul Mediului renunta la agentiile judetene pentru protectia mediului, respectiv a municipiului Bucuresti. Acestea sunt preluate de catre consiliile judetene, respectiv Consiliul General al municipiului Bucuresti.
  • Ministerul Sanatatii renunta la directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, centrele judetene de aparatura medicala, centrele judetene de transfuzii sanguine si laboratoarele de referinte medicale, Personalul este preluat de catre consiliile judetene, respectiv Consiliul General al municipiului Bucuresti.

Autoritatile locale vor mai primi si companii sau regii de transport detinute in prezent de Ministerul Transporturilor. In actul normativ apare transferul Metroului de la Ministerul Transporturilor la Consiliul General al Municipiului Bucuresti, precu,m si transefrul unor porturi dunarene catre autoritatile locale respective.

In schimb, in draftul intermediar de act normativ nu se pomeneste nimic despre Portul Constanta, comtrolat in prezent de Ministerul Transporturilor, insa cerut insistent de primarul Constantei, Radu Mazare, si de presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu.

De altfel, fratele primarului Radu Mazare, senatorul PSD Alexandru Mazare, si alti parlamentari PSD constanteni au initiat un proiect de lege prin care comntrolul supra Portului Constanta este mutat in cea mai mare parte de la MT la autoritatile locale. Proiectul nu a fost insa agreat de conducerea centrala a PSD si mai ales a USL.

Ce companii si institutii de transport pleaca de la minister la autoritatile locale:

  • Personalul existent la data aprobarii prezentului act normativ in cadrul Companiei Nationale „Administratia Porturilor Dunarii Fluviale”- Giurgiu si Companiei Nationale Administratia Porturilor Dunarii Maritime S.A. Galati se preia de noile societati comerciale pentru administrarea porturilor de interes judetean. Printr-un act normativ de reoorganizare a Societatii Comerciale de Transport cu Metroul Metrorex S.A., Ministerul Transporturilor si Consiliul General al Municipiului Bucuresti incheie protocoalele pentru predarea – preluarea activelor si pasivelor Metrorex.

In schimb, tot Guvernul va face transferuri de bani catre Primaria Capitalei pentru o parte a finantarii Metrorex, in conditiile in care se considera ca serviciile prestate de companie vor avea mai departe un scop social. „Transportul public de calatori cu metroul are caracter de serviciu public social. Pentru aceste servicii Metrorex poate primi de la bugetul de stat, in completare, transferuri care sa acopere diferentele dintre veniturile proprii din activitatea de transport de calatori si cheltuielile totale, inclusiv cele determinate de exploatarea, intretinerea si repararea obiectivelor de protectie civila, care sunt nominalizate distinct”, se arata in proiectul de act normativ.

„Investitiile pentru realizarea proiectelor de modernizare si dezvoltare a infrastructurii si materialului rulant se finanteaza de la bugetul local al municipiului Bucuresti, bugetul de stat, precum si din credite interne si externe”, se mai arata in draft. In schimb, Consiliul General al Capitalei va stabili pretul cartelelor de metrou. Autoritatea Metropolitana de Transport Bucuresti merge de la Ministerul Transporturilor la Consiliul General al Capitalei.

  • Compania Nationala „Administratia Porturilor Dunarii Fluviale” S.A. – Giurgiu si Compania Nationala Administratia Porturilor Dunarii Maritime S.A. – Galati se desfiinteaza la data intrarii in vigoare a hotararilor Guvernului privind infiintarea societatilor comerciale pentru administrarea porturilor Dunarii fluviale si/sau porturilor Dunarii maritime, in subordinea consiliilor judetene, adoptate conform prevederilor art. II al prezentului titlu. Capitalul social si activul patrimonial detinut de stat la Compania Nationala „Administratia Porturilor Dunarii Fluviale” S.A. – Giurgiu si Compania Nationala Administratia Purilor Dunarii Maritime S.A., se transfera cu titlu gratuit consiliilor judetene respective. „Autoritatile administratiei publice de la nivelul judetelor exercita competente privind administrarea infrastructurii portuare de interes judetean”, mai prevede draftul descentralizarii.
  • Consiliul judetean Caras Severin administreaza porturile: Bazias si Moldova Veche;
  • Consiliul judetean Mehedinti administreaza porturile: Drencova, Svinita, Tisovita, Dubova, Orsova, DrobetaTurnu-Severin si Gruia;
  • Consiliul judetean Dolj administreaza porturile: Cetate, Calafat, punctul de lucru Rast si portul Bechet;
  • Consiliul judetean Olt administreaza portul Corabia;
  • Consiliul judetean Giurgiu administreaza portul Giurgiu;
  • Consiliul judetean Calarasi administreaza porturile Calarasi si Oltenita, precum si punctul de lucru Chiciu;
  • Consiliul judetean Constanta administreaza portul Cernavoda, portul Harsova si punctul de lucru Ostrov Regie; Consiliul Judetean Galati administreaza portul Galati;
  • Consiliul Judetean Braila administreaza portul Braila;
  • Consiliul Judetean Tulcea administreaza porturile: Isaccea, Tulcea, Mahmudia, Chilia Veche, Port Smardan, Macin, punctele de lucru Gura Arman si Turcoaia.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro