Sari direct la conținut

Scandalul falsului articol stiintific cu referinte din lumea Disney: Articolele publicate in revista Metalurgia International nu vor mai conta la avansarea in ierarhia universitara

HotNews.ro
Revista Metalurgia International, Foto: Metalurgia.ro
Revista Metalurgia International, Foto: Metalurgia.ro

Articolele publicate in revista Metalurgia International nu mai trebuie luate in considerare la avansarea pe posturile de conferentiar si profesor universitar, a declarat pentru HotNews.ro rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara, Viorel Aurel Serban, care este si presedintele comisiei de Ingineria Materialelor din cadrul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) – adica arbitrul „pietei” diplomelor universitare. Acesta a anuntat ca „vom face o recomandare catre conducerea CNATDCU ca nicio comisie sa nu puncteze articolele publicate in aceasta revista”. Recomandarea va fi trimisa si tuturor universitatilor care organizeaza concursuri, a precizat Viorel Aurel Serban pentru HotNews.ro.

  • Cei doi au sustinut ca au vrut sa atraga atentia asupra calitatii slabe a articolelor publicate de o parte a cercetatorilor sarbi, in reviste de calitate indoielnica, pentru a-si face punctajul necesar pentru a urca in ierarhie 
  • Gheorghe Lepadatu, editor in charge si prorector al Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, a declarat pentru HotNews.ro ca, desi revista Metalurgia International a fost exclusa de Thomson Reuters de pe lista ISI, cei care publica aici si concureaza pentru diferite pozitii universitare „sunt punctati ca si cum ar avea articole in o revista nationala de recunoastere internationala”.

Cadrele universitare care publica in revista Metalurgia International sunt sau nu punctate pentru a avansa in ierarhie?

Revista Metalurgia International nu mai este listata in randul publicatiilor ISI si, in consecinta, revista nu mai este nici pe lista revistelor nationale de recunoastere internationala, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), care se ocupa si de evaluarea revistelor.

„Tot ceea ce poate face UEFISCDI este sa anunte public faptul ca aceasta revista nu mai este listata in randul celor ISI, lucru pe care l-a realizat in luna iulie cand a anuntat decizia Thomson Reuters de a scoate Metalurgia International din randul revistelor cotate ISI. (…) In momentul acesta, CNATDCU este cel care poate decide daca mai ia sau nu in calcul articolele publicate in aceasta revista”, a declarat pentru HotNews.ro Victor Velter, expert in cadrul UEFISCDI.

Presedintele Comisiei de Ingineria Materialelor, CNATDCU: Vom recomanda ca nicio comisie sa nu mai ia in calcul articolele publicate in aceasta revista

Viorel Aurel Serban

Viorel Aurel Serban

Foto: Universitatea Politehnica Timisoara

Pentru a obtine titlul de conferentiar sau profesor universitar, candidatii trebuie sa indeplineasca un set de criterii minimale. Dosarul fiecarui candidat este verificat de catre comisiile Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), care acorda acest titlu candidatilor care indeplinesc conditiile stabilite. Amintim ca aceste standarde minimale pentru acordarea titlurilor didactice in invatamantul superior au fost modificate de doua ori in jumatate de an de Ministerul Educatiei (Detalii aici)

Viorel Aurel Serban, rector al Universitatii Politehnica din Timisoara si presedintele Comisiei de Ingineria Materialelor din cadrul CNATDCU, a declarat pentru HotNews.ro ca in comisia pe care o conduce „nu s-a punctat niciodata publicarea in revista Metalurgia International, nici in vechea componenta a comisiei”.

„Noi am stabilit in criteriile minimale ca se puncteaza numai articolele publicate in reviste ISI cu factor de impact peste 0,5. Ori revista Metalurgia International nu are factorul asta. Asta este conditie de promovare la posturile de conferentiar si profesor”, a explicat Viorel Aurel Serban.

Am discutat in cadrul comisiei si decizia este sa facem o recomandare catre Consiliul General al CNATDCU care sa transmita mai departe catre celelalte comisii sa nu mai ia in calcul articolele publicate in aceasta revista. Pentru ca problema este ca in aceasta revista nu se publica numai articole pe domeniul nostru, ci si din alte domenii, iar articolele este posibil sa fie luate in considerare de alte comisii CNATDCU unde nu este trecut printre conditii ca revistele sa aiba factor de impact minim 0.5„, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Comisiei de Ingineria Materialelor.

Vom face aceasta recomandare si catre universitatile care organizeaza concursuri. Dar acolo va fi cu titlu de recomandare, noi nu putem lua decizia pentru universitati, ci doar la comisia noastra. Revista probabil ar trebui interzisa de alte institutii, insa nu stiu in acest moment cine trebuia sa ia decizia. Probabil revista ar trebui limitata sau interzisa”, a continuat Viorel Aurel Serban.

Vicepresedintele comisiei de Ingineria Materialelor, CNATDCU: In ultimii ani, colegii romani nu au mai publicat in revista, pentru ca s-a umplut de straini. A primat factorul financiar

Iulian Riposan

Iulian Riposan

Foto: Agerpres

Iulian Riposan, vicepresedintele Comisiei de Ingineria Materialelor din cadrul CNATDCU si cancelar al senatului Universitatii Politehnica din Bucuresti, a afirmat pentru HotNews.ro ca le-a propus astazi colegilor din comisie sa trimita aceasta recomandare catre universitati. „Eu aseara am aflat de aceasta situatie, am luat legatura cu cei de la revista, care considera ca cei din Serbia au vrut sa denigreze redactia. Indiferent ce se intampla, eu le-am propus in aceasta dimineata colegilor mei din comisia de Ingineria Materialelor din cadrul CNATDCU sa le transmitem universitatilor decizia ca articolele publicate in revista Metalurgia International sa nu mai fie luate in calcul in concursurile de promovare din universitati”, a anuntat Iulian Riposan.

„Conform Legii Educatiei Nationale, aceste concursuri de promovare organizate in cadrul universitatilor nu mai ajung la CNATDCU si ca atare sunt judecate numai in universitate. De aceea am propus sa le recomandam universitatilor ca de acum inainte sa nu mai considere aceasta revista la promovari”, a continuat acesta.

Vicepresedintele Comisiei a precizat insa ca „problema este mai complicata, pentru ca revista Metalurgia International publica articole nu numai din domeniul nostru. Noi ne-am protejat de aceasta revista in cadrul comisiei din CNATDCU, insa aici se publica si in domenii ca medicina, economia. Eu insumi am constatat ca sunt trecut de revista pe lista „Editorial Board„, desi niciodata nu am colaborat cu revista. Le-am cerut sa ma scoata de acolo si sunt foarte multi oameni care sunt trecuti la editorial adviser, unii fara sa aiba vreo legatura cu activitatea revistei”.

„Aceasta revista are o vechime de peste 50 de ani si a fost revista Ministerului Metalurgiei din Romania. Ea se numeste revista Metalurgia si a fost editata de minister, iar cand ministerul a disparut, revista a fost preluata de cei care s-au ocupat de ea si pana atunci, inginerul Florentina Brandusa Scortea, iar alaturi de dansa este si sotul sau. De cativa ani, pe langa aceasta revista Metalurgia, au scos si Metalurgia International ca o varianta internationala. Eu presupun ca tocmai istoria revistei initiale, Metalurgia, a facut ca Metalurgia International sa fie foarte repede indexata ISI Thomson Reuters, pentru ca aveau in spate zeci de ani de existenta”, a explicat pentru HotNews.ro profesorul Iulian Riposan.

Potrivit acestuia, „revista Metalurgia nu este indexata ISI si nu are de suferit, pentru ca lumea s-a inghesuit sa publice in varianta internationala tocmai pentru ca era indexata ISI. Au fost foarte multi straini care au publicat, multi chinezi de exemplu, pentru ca in reviste similare de la ei se publica extrem de greu”.

Intrebat de ce a publicat si el in Metalurgia International, Iulian Riposan a declarat: „Am doua situatii in care inclusiv in acest an am fost la o conferinta internationala la Brasov, iar colegii mei au publicat articolul prezentat acolo in aceasta revista internationala. Recenzia a fost facuta de catre cei care au organizat conferinta si acesta a fost si motivul pentru care am acceptat sa fie publicata, pentru ca greutatea a fost data de recenzorii nostri, si nu de revista. Eu nu am trimis niciodata un articol care sa fie publicat in aceasta revista”.

In ultimii ani, colegii romani nu au mai publicat aici, pentru ca s-a umplut de straini. A primat factorul financiar si multi au evitat sa mai publice aici„, a afirmat vicepresedintele Comisiei de Ingineria Materialelor. Intrebat daca este legal sa publici articole stiintifice contra cost, acesta a afirmat ca „sunt anumite reviste din strainatate unde scrie deschis, pe site, cat costa publicarea unui articol. Eu am publicat recent in Japonia, unde aveau un anumit pret, insa le-am spus care sunt conditiile financiare la noi si atunci au publicat fara sa-mi mai ceara sa platesc. Dar pretul era oficial anuntat”.

In cazul Metalurgia International nu am gasit nicaieri o referire la cost. Dar am inteles de la alti colegi, nu am fost in aceasta postura, ca se duceau si plateau si li se dadea o chitanta. E adevarat ca aceste costuri de publicare a revistei nu sunt deloc mici, candva revista era sustinuta de intreprinderi. Sarbii vorbesc acum ca ar plati cateva sute de euro pentru publicarea unui articol aici„, a declarat pentru HotNews.ro profesorul Iulian Riposan.

Intre timp, de pe site-ul revistei Metalurgia International a disparut articolul celor doi profesori sarbi. „S-a determinat ca s-a produs o eroare la publicare si atunci a fost luata decizia inlaturarii acelui articol„, a afirmat pentru HotNews.ro Mihai Alin Pop, senior editor al revistei. Intrebat cat costa publicarea unui articol in „Metalurgia International”, acesta a precizat ca cel care poate raspunde este profesorul Gheorghe Lepadatu, editor in charge al revistei, care nu a mai putut fi insa contactat de HotNews.ro.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro