Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 484: ONU acuză Rusia că a ucis copii ucraineni și i-a folosit ca scuturi umane / Occidentul vrea ca piloții ucraineni să se antreneze pe F-16 în România / Atac cu rachete asupra podului supranumit „Poarta spre Crimeea”

HotNews.ro
Soldați ucraineni în Makarivka, pe frontul din Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni în Makarivka, pe frontul din Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rachete ucrainene au lovit joi dimineață unul dintre puținele poduri care leagă Peninsula Crimeea de Ucraina continentală, tăind una dintre principalele rute de aprovizionare pentru forțele de ocupație rusești din sudul Ucrainei. Vladimir Saldo, șeful administrației instalate de Rusia în părțile ocupate ale regiunii Herson a amenințat cu o ripostă asupra unui un pod care leagă R. Moldova de România: „Un răspuns foarte serios va veni foarte curând”.

SINTEZA ZILEI

  • Organizația Națiunilor Unite a adăugat forțele armate ale Rusiei pe o listă globală a vinovaților confirmand că forțele rusești și grupurile afiliate au ucis 136 de copii în Ucraina anul trecut, potrivit unui raport prezentat Consiliului de Securitate al ONU
  • Reportaj Reuters: Companiile occidentale de armament evită invitația Ucrainei, dar visează la profituri mari după război
  • Grupul Wagner caută gameri care să devină piloți de drone / Ce condiții trebuie să indeplinească. Un anunț postat pe site-ul rusesc de socializare VKontakte arată că grupul de mercenari caută pasionați de jocuri video pentru a deveni piloți de drone
  • Kievul avertizează că Ungaria pregătește o operațiune specială informațional-psihologică împotriva Ucrainei. Comisarul pentru drepturile omului de pe lângă Parlamentul de la Kiev, Dmitro Lubineţk, susţine că Ungaria a încălcat dreptul internaţional umanitar preluând 11 prizonieri de război ucraineni din Rusia și neavertizând Ucraina despre acest lucru.
  • Rusia a declarat joi că forţele ucrainene şi-au redus operaţiunile din sudul şi estul Ucrainei şi se „regrupează” după ce au suferit pierderi în contraofensiva lor, relatează AFP.
  • Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a declarat joi că Rusia va finaliza crearea unei „armate de rezervă” până la sfârșitul lunii iunie, acesta făcând comentariul în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate de la Moscova prezidat de Vladimir Putin.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 484, LIVETEXT:

01:20Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Rusia este ”centrul mondial al cinismului şi de aici poate veni orice ordin pentru orice rău pe care ei speră să îl deghizeze ca un dezastru”, referindu-se la situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie şi la ”actul terorist” al ruşilor de la Kahovka

00:50 Zelenski îl recheama pe ambasadorul ucrainean din Belarus

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis marți pe Ihor Kizim din funcția de ambasador în Belarus, potrivit unui ordin publicat pe site-ul prezidențial al Ucrainei.

Săptămâna trecută, Parlamentul ucrainean a înregistrat un proiect de rezoluție privind recunoașterea Belarusului ca țară agresoare, a declarat luni, într-o postare pe Telegram, Yaroslav Yurchyshyn, prim-vicepreședinte al comitetului anticorupție al Parlamentului ucrainean.

În plus, o notă explicativă a îndemnat guvernul ucrainean „să lucreze imediat la chestiunea ruperii relațiilor diplomatice dintre Ucraina și Republica Belarus” și să solicite comunității internaționale să sporească presiunea sancțiunilor asupra Minskului pentru a „forța conducerea belarusă să nu mai permită utilizarea teritoriului său pentru comiterea de crime de război”.

00:12RBC: Kievul avertizează că Ungaria pregătește o operațiune specială informațional-psihologică împotriva Ucrainei

Comisarul pentru drepturile omului de pe lângă Parlamentul de la Kiev, Dmitro Lubineţk, susţine că Ungaria a încălcat dreptul internaţional umanitar preluând 11 prizonieri de război ucraineni din Rusia și neavertizând Ucraina despre acest lucru.

În plus, a subliniat Lubineţk, Budapesta pregătește acum o operațiune specială informațional-psihologică (IPSO), pentru a acuza autoritățile Kievului că nu doresc să facă schimb de prizonieri de război cu Federația Rusă.

Companiile occidentale de armament evită invitația Ucrainei

23:44Deminarea Ucrainei necesită o operaţiune la scară mare, comparabilă cu cea din Europa, după al Doilea Război Mondial, în vederea retragerii unor dispozitive explozive, estimată la 300 de milioane de dolari pe an – timp de cinci ani -, potrivit ONU, relatează AFP.

Este nevoie de aproximativ 300 de milioane de dolarin (274 milioane de euro) pe an, pe o perioadă de cinci ani, n vederea unei deminări a teritoriului Ucrainei, dă asigurări Paul Heslop, un reprezentant al programelor Serviciului ONU de luptă împotriva minelor (UNMAS).

21:23Modi asigură că India este „total pregătită” să susțină eforturile de pace în Ucraina

Premierul indian Narendra Modi a declarat joi, la Washington, că este „total pregătit” să sprijine eforturile de pace în Ucraina, într-un moment în care Statele Unite îndeamnă India să își folosească influența pe lângă Rusia, potrivit AFP.

21:1090 de militari români, la exerciţiul NATO de testare a interoperabilităţii sistemelor CWIX 2023

Nouăzeci de militari români au reprezentat ţara noastră la exerciţiul NATO de testare a interoperabilităţii sistemelor C4ISR (CWIX 2023), care s-a desfăşurat în Polonia şi care urmăreşte îmbunătăţirea interoperabilităţii sistemelor de comandă şi control ale ţărilor membre ale NATO şi ţărilor partenere, prin testarea acestora într-un scenariu de coaliţie.

20:54Un oficial ucrainean a anunțat că o explozie puternică a zguduit orașul ocupat Berdiansk la primele ore ale dimineții.

Deflagrația a avut loc în jurul orei 1.40, chiar în afara orașului, a declarat Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol.

Rapoartele locale au declarat, de asemenea, că a fost vizată o cazarmă rusă de la complexul turistic Troyanda din satul Azovske.

ONU acuză Rusia că a ucis copii ucraineni și i-a folosit ca scuturi umane

20:02ONU acuză Rusia că a ucis copii ucraineni și i-a folosit ca scuturi umane / Acuze aduse și ucrainenilor

Organizația Națiunilor Unite a adăugat forțele armate ale Rusiei pe o listă globală a vinovaților confirmand că forțele rusești și grupurile afiliate au ucis 136 de copii în Ucraina anul trecut, potrivit unui raport prezentat Consiliului de Securitate al ONU, citat de Sky News.

18:35Grupul Wagner caută gameri care să devină piloți de drone / Ce condiții trebuie să indeplinească

Un anunț postat pe site-ul rusesc de socializare VKontakte arată că grupul de mercenari caută pasionați de jocuri video pentru a deveni piloți de drone, potrivit Sky News.

18:08 Putin spune că Occidentul vrea să ‘lupte cu Rusia până la ultimul ucrainean’

Vladimir Putin a organizat astăzi o reuniune neanunțată a Consiliului său de Securitate pentru a discuta strategia militară a țării împotriva contraofensivei în curs a Ucrainei.

Președintele rus a declarat în fața Consiliului că Occidentul împinge Kievul să „lupte cu Rusia până la ultimul ucrainean”.

17:44Reportaj Reuters: Companiile occidentale de armament evită invitația Ucrainei, dar visează la profituri mari după război

16:46Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat joi un proiect de lege care interzice importurile comerciale de cărți din Rusia în cea mai recentă mutare de a tăia legăturile culturale dintre cele două țări.

Rusia va finaliza crearea unei „armate de rezervă”

16:29Rusia a declarat joi că forţele ucrainene şi-au redus operaţiunile din sudul şi estul Ucrainei şi se „regrupează” după ce au suferit pierderi în contraofensiva lor, relatează AFP.

„După ce a condus activ ostilităţile în ultimele şaisprezece zile, suferind pierderi semnificative, inamicul şi-a redus activitatea şi îşi regrupează” forţele, a declarat ministrul Apărării, Serghei Şoigu, agenţiilor ruse de presă la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei.

15:53Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a declarat joi că Rusia va finaliza crearea unei „armate de rezervă” până la sfârșitul lunii iunie, acesta făcând comentariul în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate de la Moscova prezidat de Vladimir Putin.

15:48 Un lansator multiplu Grad al armatei ucrainene a fost distrus pe frontul din Donețk de o dronă kamikaze rusească, arată imagini apărute pe rețelele de socializare. În clip se vede cum soldații ucraineni fug atunci când drona Lancet se apropie, iar aceasta își lovește ținta, declanșând explozii secundare ale rachetelor cu care era încărcat lansatorul.

15:31 Filiala rusă a grupului WWF care militează pentru protecția mediului la nivel mondial a declarat joi că a rupt legăturile cu WWF International după ce Rusia a desemnat WWF drept „organizație indezirabilă”. Eticheta este echivalentă cu o interdicție a activităților grupului în Rusia.

Miercuri, procurorul general a acuzat WWF-Rusia că prezintă „amenințări la adresa securității în domeniul economic”. Acesta a declarat că WWF a desfășurat campanii „tendențioase” împotriva industriilor energiei, petrolului și gazelor naturale, care, în opinia sa, urmăreau să „pună piedici” dezvoltării economice a Rusiei.

WWF-Rusia fusese deja etichetat drept „agent străin”, o denumire care are conotații de spionaj. Eticheta a fost aplicată pe scară largă grupurilor societății civile, ceea ce a avut ca efect reprimarea și mai mult a activismului cetățenesc, care se află deja sub o mare presiune din partea autorităților.

Rușii, mai competenți decât se așteptau occidentalii în fața contraofensivei

15:16 În primele sale faze, contraofensiva ucraineană are mai puțin succes, iar forțele rusești dau dovadă de mai multă competență decât se așteptau evaluările occidentale, au declarat pentru CNN doi oficiali occidentali și un înalt oficial militar american.

Contraofensiva „nu răspunde așteptărilor pe niciun front”, a spus unul dintre oficiali. Potrivit evaluărilor occidentale, liniile de apărare rusești s-au dovedit a fi bine fortificate, ceea ce face dificilă pătrunderea forțelor ucrainene prin ele.

În plus, forțele rusești au reușit să blocheze blindatele ucrainene cu atacuri cu rachete și cu mine și au desfășurat mai eficient puterea aeriană. Forțele ucrainene se dovedesc „vulnerabile” la câmpurile de mine și forțele rusești „competente” în apărare, a declarat unul dintre oficialii occidentali.

Oficialii au avertizat că contraofensiva se află încă în faza incipientă – și că SUA și aliații săi „rămân optimiști” că forțele ucrainene vor reuși să obțină câștiguri teritoriale în timp.

14:53Rusia și-a vopsit cel puțin una dintre cele două fregate din clasa „Amiral Grigorovici” aflate în Marea Neagră foarte probabil pentru a-i induce în eroare pe operatorii de drone ucraineni.

14:31 Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Ryabkov, a cerut joi Statelor Unite să nu facă „greșeli cu consecințe periculoase” și să trimită trupe NATO în Ucraina, relatează agenția de presă RIA.

Armata lui Putin a tras iar cu rachete Kinjal

14:24 Rusia a tras rachete de croazieră și balistice și drone de atac asupra unor ținte din Ucraina în primele ore ale zilei de joi, provocând pagube în orașele Odesa și Krivoi Rog, au declarat oficiali ucraineni.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât trei din cele patru drone lansate în atacul din timpul nopții, care a implicat trei rachete hipersonice Kinjal și trei rachete de croazieră, au precizat Forțele Aeriene într-un comunicat,

„..Rachetele inamice nu și-au atins țintele în regiunea Dnipropetrovsk… ocupanții își continuă teroarea împotriva poporului ucrainean, atacând instalațiile de infrastructură critică a Ucrainei”, a precizat forța aeriană.

Dronele au fost doborâte deasupra regiunii Odesa, dar una dintre ele a lovit un depozit, a declarat purtătorul de cuvânt al administrației regionale, Serhii Bratciuk. În zona Krivoi Rog, o lovitură cu rachete rusești a avariat cel puțin 10 case, a precizat administrația regională.

14:11 Premierul ucrainean Denis Șmihal a declarat joi că este sigur că Ucraina va primi cele 6,5 miliarde de dolari de care are nevoie în acest an pentru programele sale de reconstrucție rapidă în urma promisiunilor făcute la conferința de la Londra.

Anterior, Marea Britanie, Statele Unite, UE și alte state au promis miliarde de dolari în ajutor suplimentar pentru Ucraina, răspunzând la cererea Kievului de mai mult capital și de angajamente pentru proiecte specifice, nu doar pentru reconstrucție, ci și pentru a dezvolta în continuare Ucraina.

Vorbind în ultima zi a conferinței de reconstrucție a Ucrainei, Șmihal a spus că guvernul său nu a evaluat încă toate promisiunile, dar că „sunt sigur că în cel mai scurt timp, după această conferință… vom strânge toți banii necesari”. (Reuters)

13:00 O instanță rusă a respins joi apelul reporterului american Evan Gerșkovici împotriva arestului său preventiv pentru acuzații de spionaj pe care acesta le neagă, a relatat joi un reporter Reuters prezent la tribunal.

Gerșkovici , în vârstă de 31 de ani, a fost arestat în martie și acuzat de serviciul de securitate FSB că a colectat secrete militare în orașul Ekaterinburg din Urali. Statele Unite spun că a fost reținut pe nedrept și cer eliberarea sa. (Reuters)

Rușii amenință podul de la Giurgiulești, dintre România și R. Moldova

12:35 Volodimir Zelenski: Rusia ia în calcul un atac „terorist” la centrala Zaporojie

12:32Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, i-a lăudat într-un interviu acordat presei de stat de la Moscova pe politicienii români care participă la evenimentele organizate de ambasada rusă la București, notând în mod special „excepția AUR” din politica românescă.

12:24 VIDEO Rușii amenință că vor lovi un punct de frontieră dintre România și R. Moldova: „Coordonatele lui sunt cunoscute”

12:02Președintele francez Emmanuel Macron ar fi un invitat nepotrivit la următorul summit al BRICS, a declarat joi ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, acesta lansând totodată noi critici la adresa țărilor pe care Rusia le consideră ostile față de ea.

„O observație importantă” despre contraofensiva ucraineană – ISW

11:52 Armata ucraineană a raportat joi „succese parțiale” în luptele din sud-est și est, unde a declarat că trupele sale continuă să desfășoare operațiuni ofensive.

Forțele Kievului își consolidează pozițiile la care au ajuns după ce au atacat spre satele Rivnopil și Staromayorske din sud-est, a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major General, Andriy Kovaliov. Cele două sate din regiunea Donețk se află în apropierea unui șir de mici așezări recucerite de Ucraina la începutul acestei luni.

Kovaliov a mai spus că trupele Kievului atacă spre micile așezări Bilohorivka și Dibrova din est. „Lupte deosebit de grele continuă în direcția (estică) a lui Lîman, în zonele de la nord-vest de Dibrova, în apropierea pădurii Serebryansk și la nord de Hryhorivka în regiunea Donețk”, a declarat el.

De asemenea, trupele ucrainene opun rezistență atacurilor rusești în zonele Lîman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka, a mai precizat acesta. (Reuters)

11:27 Cancelarul german Olaf Scholz a promis joi Ucrainei garanții de securitate pe termen lung, dar a spulberat speranțele Kievului de aderare rapidă la NATO.

„Trebuie să privim cu luciditate situația actuală”, a declarat Scholz într-un discurs în parlament, adăugând că guvernul de la Kiev a recunoscut el însuși că țara nu va putea adera la NATO atâta timp cât războiul va continua.

„Prin urmare, sugerez să ne concentrăm pe prioritatea principală (la summitul NATO) de la Vilnius (la mijlocul lunii iulie), și anume consolidarea puterii de luptă a Ucrainei”, a spus Scholz. Berlinul și partenerii săi din G7 și Uniunea Europeană lucrează la asigurări de securitate pe termen lung pentru Kiev, a mai spus el. (Reuters)

11:09 „O observație importantă”: Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului despre contraofensiva ucraineană

Forțele de elită ruse, afectate de dezertări

11:03Problema tot mai mare a armatei ruse cu dezertările a început să afecteze și forțele sale de elită, trupele aeropurtate (VDV), arată un document intern scurs pe canalele de Telegram rusești.

10:56 Nu există nicio dovadă care să sugereze că Polonia a fost folosită ca centru pentru sabotarea gazoductului Nord Stream, au declarat joi procurorii polonezi, respingând informațiile potrivit căruia o echipă care a aruncat în aer conductele ar fi putut folosi Polonia ca bază de operațiuni.

De asemenea, procurorii au declarat că nu există dovezi directe care să sugereze că „Andromeda”, un iaht de 15 metri, suspectat că ar fi fost implicat în exploziile de la fața locului, a luat parte la sabotaj.

Reacția vine după ce Wall Street Journal a scris luna aceasta că anchetatorii germani examinează dovezi care sugerează că o echipă de sabotaj a folosit Polonia ca bază pentru a deteriora conductele Nord Stream din Marea Baltică în septembrie.

10:46 Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov, a declarat joi că ar fi nepotrivit ca liderii care duc o politică „ostilă” față de Rusia să participe la summitul națiunilor BRICS, a relatat agenția de presă RIA.

Occidentul vrea ca piloții ucraineni să se antreneze pe F-16 în România

10:32Irlanda, o țară membră a Uniunii Europene dar care nu face parte din NATO, lansează joi o dezbatere publică asupra politicii sale de securitate, punând în discuție problema arzătoare a neutralităţii sale în contextul invaziei rusești din Ucraina.

10:02 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești: 650 de soldați, 7 tancuri, 12 alte blindate de luptă, 21 de tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 1 elicopter și 11 diferite vehicule.

09:38 Occidentul vrea ca piloții ucraineni să se antreneze pe F-16 în România, potrivit surselor Politico.

Se lucrează la un contract pentru a desfăşura antrenamentul la o bază din România, au declarat un actual și un fost oficial al Pentagonului. Este probabil ca Lockheed Martin, care construieşte F-16, să conducă antrenamentul, au spus cei doi pentru Politico.

Atac cu rachete asupra podului supranumit „Poarta spre Crimeea”

09:26 Importurile Indiei de petrol rusesc au atins un nivel record

09:02 Evaluarea britanică de joi dimineață:

  • „Luni, Duma de stat rusă a votat pentru crearea unei comisii parlamentare care să investigheze presupusele crime comise de guvernul ucrainean împotriva minorilor din Donbas începând din 2014.
  • Aproape sigur, acesta este un răspuns al Dumei la condamnarea internațională a deportării de către Rusia a copiilor din Ucraina ocupată.
  • Este foarte probabil ca demersul să fie atât o formă de „lawfare” (război legislativ), cât și o contribuție la operațiunile de informare ale Rusiei, care utilizează ca armă legislația prin încercarea de a tulbura apele în jurul propriilor sale acțiuni flagrante.
  • Mesajul privind drepturile copiilor este probabil o temă de comunicare importantă pentru Kremlin, deoarece presupusele deportări de copii au stat la baza mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională împotriva președintelui Putin în martie 2023.”

08:42 FOTO Ucrainenii au lovit cu rachete „Poarta către Crimeea”, podul care leagă Peninsula de regiunea Herson

Tranzitul de gaz rusesc prin Ucraina se va opri probabil anul viitor

07:41 Una dintre ultimele conducte care transportă gazul rusesc către Europa ar putea fi închisă până la sfârșitul anului viitor, atunci când contractul Ucrainei cu Gazprom va expira, a declarat joi ministrul ucrainean al energiei, German Galușcenko, într-un interviu pentru Financial Times.

Șansele ca Moscova și Kievul să ajungă la un acord privind reînnoirea contractului de tranzit pe cinci ani, semnat pentru prima dată în 2019, sunt reduse, chiar dacă traseul prin Ucraina reprezintă aproape 5% din totalul importurilor de gaze ale Europei, a declarat ministrul Energiei.

01:11 Țările UE vor instrui 30.000 de soldați ucraineni în 2023. Comisia Europeană le-a propus statelor membre să aprobe un pachet de ajutor în valoare de 50 de miliarde de euro pentru a susţine Ucraina până în 2027.

00:31Zelenski: Rusia trebuie să fie complet izolată cât timp principalele produse de export ale Rusiei sunt răul şi moartea. ”Pe statul nostru se concentrează speranţele mondiale. Şi poporul nostru va confirma aceste speranţe. Libertatea va învinge. Ucraina va învinge”, a afirmat el.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro