Sari direct la conținut

​Germania, tratata ca "tinta de atac" de serviciile secrete americane

HotNews.ro

Agentia de Securitate Nationala a SUA isi spioneaza in stil mare aliatii, ca si cum acestia ar fi potentiali dusmani. In documente secrete ale National Security Agency (NSA), invocate de publicatia Spiegel, „NSA indica Republica Federala ca tinta de atac“. „Germania e la fel de tare supravegheata ca Irak-ul, China sau Arabia Saudita“, dezvaluie publicatia numita. Opozitia germana cere guvernului clarificari si luare de pozitie in acest scandal al interceptarilor. Dar si multi europarlamentari sunt revoltati. Astfel de practici aduc mai mult cu cele ale unui Razboi Rece, decat cu relatii bazate pe incredere, ca intre aliati.

Spiegel a intrat in posesia unor documente secrete ale NSA, care demonstreaza faptul ca Agentia controleaza si stocheaza sistematic o mare parte din datele obtinute in urma interceptarilor de telefoane si conexiuni pe internet. Serviciile secrete americane supravegheaza lunar in jur de o jumatate de miliard de telefoane, mailuri, chat si sms-uri. „Documentele care stau la dispozitia publicatiei confirma faptul ca serviciile secrete americane, cu aprobarea Casei Albe, spioneaza tintit si guvernul federal, pana sus la nivel de cancelar“, scrie Stern.

Contracandidatul lui Merkel la alegerile de cancelar din toamna acestui an, Peer Steinbrück (SPD), a solicitat prompt: „Guvernul federal trebuie sa clarifice cat mai rapid situatia“, a declarat el pentru Spiegel online. „Daca acuzatiile se adeveresc, e vorba de o depasire nepermisa a intereselor de securitate. Ar insemna ca sunt spionati prieteni si parteneri. Aceasta ar fi complet inacceptabil“ a adaugat politicianul social-democrat. Seful de fractiune SPD, Frank Walter-Steinmeier, fost ministru de externe si fost vicecancelar, a solicitat cancelarului Angela Merkel ingradirea „furiei cu care se aduna si stocheza date“.

NSA e in Germania mai activa decat in orice alta tara a Uniunii Europene, scrie Spiegel. Insa si UE e spionata intens: „Serviciile Secrete ale SUA au pus microfoane si au infiltrat reteua de computere, atat la reprezentanta diplomatica a UE de la Washington, cat si la Natiunile Unite de la New York“. Astfel, americanii au avut acces la mailuri, documente si discutiile purtate acolo. Informatia parvenita la Spiegel face parte dintr-o serie de documente secrete ale NSA, pe care fostul consultant al Agentiei, Edward Snowden, acum dat in urmarire de SUA, le-a luat cu el.

Statistica pentru Germania, analizata de Spiegel, indica un trafic zilnic de cca 20 de milioane de legaturi telefonice si 10 milioane de conexiuni pe internet. In zile de varf, cum a fost 7 ianuarie 2013, serviciile secrete americane ar fi ascultat cca 60 de milioane de mesaje telefonice. Comparativ, in Franta au fost interceptate doar doua milioane de telefoane.

Iar intr-o clasificare secreta, relevata tot de documentele puse la dispozitia publicatiei germane citate, Germania apare ca partener de rangul trei si ca „tinta de atac“. „Putem ataca semnalele celor mai multi parteneri straini de rangul trei –si o si facem“, ar fi textul dintr-o prezentare a NSA. Parteneri de rangul al doilea, deci scutiti de „atacuri de spionaj“ sunt pentru NSA, conform informatiilor Spiegel, doar Canada, Australia, Marea Britanie si Noua Zeelanda.

Ministrul justitiei din Germania, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, s-a aratat extrem de revoltata la practicile de peste Ocean: „Daca ceea ce a aparut in presa e adevarat, aceasta ne aduce aminte de procedeele folosite de dusmani, in timpul Razboiului Rece“, a declarat duminica politiciana liberala.

„E de neimaginat ca prietenii din SUA ii vad pe europeni ca dusmani“ a declarat si seful de fractiune social-democrata Thomas Oppermann. El a adaugat ca supravegherea practicata in SUA a depasit orice masura: „Statul nu are voie sa faca tot ceea ce e posibil din punct de vedere tehnic. Exact asta par a face SUA –fara scrupule fata de prieteni sau dusmani“, a mai adaugat Oppermann.

In datele secrete ale NSA, Frankfurt-ul apare ca loc strategic, in reteau de interceptari. Acolo, NSA ar avea acces la noduri din reteaua de comunicatii din Internet care reglementeaza transferul de date cu tari ca Mali sau Siria, dar si cu Europa de Est.

Nici sediul UE la Bruxelles n-a scapat de mania interceptarilor de la NSA, mai releva Spiegel. Afland acest lucru, politicienii europeni s-au revoltat. Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a cerut informatii precise: „Insa daca e adevarat, aceasta inseamna un mare balast asupra relatiilor dintre SUA si Uniunea Europeana”, a declarat politicianul crestin-social.

Ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, a spus ca „SUA ar face mai bine sa-si supravegheze propriile servicii secrete, decat pe aliati“. Iar Manfred Weber, vicepresedinte al Partidului Popular European, considera ca sub spectrul acestor dezvaluiri, in cadrul relatiilor transatlantice „increderea e zdruncinata“.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro