Presa in diagonala: Premierul italian Mario Monti avertizeaza ca Europa ar putea intra intr-o criza ideologica; "Celula spaniola" Al-Qaeda ar fi vizat Gibraltarul; Autoritatile din Grecia se tem de un posibil atentat asemanator cu cel din Burgas
„Celula spaniola” Al-Qaeda ar fi vizat Gibraltarul. Cei trei presupusi teroristi arestati saptamana trecuta, in ceea ce oficialii spanioli declara ca fiind una dintre cele mai mari operatiuni impotriva al Qaeda, se pare ca vizau un mall din Gibraltar. Serviciile de securitate spaniole banuiesc ca planul lor viza atacarea teritoriului britanic aflat in partea sudica a Spaniei din aer. Cei trei suspecti luau lectii de pilotaj. In timp ce data planificata pentru atac nu este inca cunoscuta, orice atac asupra teritoriului britanic pe timpul desfasurarii Jocurilor Olimpice ar fi insemnat o publicitate intensa la nivel global. Suspectii arestati Cengiz Yalcin, Ahmad Avar si Muhammad Adamov se pare ca constituiau una dintre cele mai experimentate celule teroriste trimise in ultimul timp de al Qaeda pentru a indeplini planul de atac din Europa, anunta CNN.
Rebelii sirieni sustin ca iranienii rapiti sunt spioni, nu pelerini. Rebelii sirieni sustin intr-o inregistrare video difuzata de Al Arabia TV ca cei 48 de iranieni rapiti sambata sunt membri ai Garzilor Revolutionare iraniene de elita si nu pelerini, asa cum invoca Iranul. Rebelii „au capturat 48 de politisti iranieni care erau intr-o misiune de recunoastere in Damasc”, a declarat un barbat imbracat in uniforma de ofiter al Armatei Libere Siriene in materialul video difuzat. „In timpul anchetei am constatat ca unii dintre ei erau ofiteri ai Garzilor Revolutionare”, a continuat el, aratand documentele de identitate luate de la unul din barbati. Presa iraniana a relatat duminica ca 48 de pelerini iraniei care se deplasau cu atobuzul de la Aeroporul International din Damasc catre altarul lui Hazrat Zainab la periferiile Damascului au fost rapiti de catre insurgenti inarmati, anunta RiaNovosti.
Premierul italian Mario Monti avertizeaza ca Europa ar putea intra intr-o criza ideologica. Intr-un interviu acordat publicatiei Der Spiegel, premierul italian Mario Monti avertizeaza ca criza din zona euro a creat resentimente nationale care ar putea afecta Uniunea Europena. Separat, seful bancii centrale din Italia, Ignazio Visco, a insistat ca tara sa nu avea inca nevoie de un plan de salvare. Intre timp, negocierile dintre Grecia si creditorii sai au facut progrese bune si se vor rezuma in septembrie. Ispectorii Comisiei Europene, ai Bancii Centrale Europene (BCE) si a Fondului Monetar International au plecat din Atena duminica dupa mai multe zile de discutii cu noul guvern de coalitie din Grecia. Guvernul grec are nevoie disperata de urmatoarea transa de bani care urmeaza sa fie folosita pentru plata datoriilor si a facturilor sale, dar va trebui sa astepte inca o luna pentru o decizie in acest sens. „Discutiile au mers bine, am facut progrese bune”, a declarat negociatorul sef al FMI, Poul Thomsen, concluzionand ca: „Vom lua o pauza si vom reveni la inceputul lunii septembrie”, informeaza BBC.
Autoritatile din Grecia se tem de un posibil atentat asemanator cu cel din Burgas. Autoritatile elene se tem de un posibil atentat impotriva turistilor israelieni, asemanator celui din Burgas, Bulgaria, de la data de 18 iulie. Atentatul din data de 18 iulie de la aeroportul Burgas s-a soldat cu moartea a cinci turisti israelieni, a unui bulgar si a presupusului terorist. Conform presei locale din Grecia, temerile au sporit in ultimul timp, dat fiind faptul ca presedintele israelian, Shimon Peres, urmeaza sa faca o vizita in Grecia. Peres este asteptat sa ajunga in Atena pe data de 6 august si sa ramana pana la 9 august, conform agentiei Novinite.
Berlinul este impotriva unei interventii militare in Siria. Ministrul german al Apararii a exclus duminica, intr-un interviu acordat ziarului „Welt am Sonntag”, o interventie militara in Siria.Potrivit ministrului, Thomas de Maiziere, demisia lui Kofi Annan din pozitia de trimis special al ONU la Liga Araba si Siria nu schimba pozitia Germaniei in ceea ce priveste trimiterea de trupe in aceasta tara care este scena unor revolte sangeroase de mai bine de 16 luni, relateaza AFP. „Esecul diplomatiei nu ar trebui sa conduca in mod automat la debutul unei operatiuni militare”, a declarat ministrul Maiziere. Ministrul german recunoaste ca este „frustrant” sa asisti la crimele din Siria „fara a putea interveni in mod direct impotriva lor”, acum ca insurgentii sirieni se lauda ca de la inceputul conflictului au ucis 20.000 de oameni. „Trebuie sa continuam sa furnizam asistenta umanitara si sprijin logistic pentru elementele democratice ale opozitiei siriene”, a concluzionat ministrul Thomas de Maiziere.