F.A.Z. despre acuzele de plagiat la adresa premierului Ponta
Revista Nature scrie ca premierul Victor Ponta este acuzat ca ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat publicata in 2003 fiind suspectat de a fi copiat fragmente ample din disertatia sa pe teme juridice tinuta la Universitatea Bucuresti in 2003 si publicata un an mai tarziu. Si ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie despre acest lucru si-l compara pe Ponta cu fostul presedinte maghiar Pall Schmitt si fostul ministru german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttemberg. Ambii demnitari straini au demisionat dupa ce fusesera acuzati de plagiat.
Articolul din FAZ (fragment):
Primul ministru roman Victor Ponta este suspectat de a fi copiat fragmente ample din disertatia sa pe teme juridice tinuta la Universitatea Bucuresti in 2003 si publicata un an mai tarziu. Dupa Karl-Theodor von Guttenberg, care in martie anul trecut a demisionat din functia de ministru al Apararii german si Pal Schmitt, care si-a depus in aprilie mandatul de presedinte al Ungariei, Ponta este al treilea politician de rang inalt din UE, implicat intr-un scandal de plagiat.
Dintr-o comparatie a textelor pe care F.A.Z. le are la dispozitie in facsimil reiese ca paragrafe intregi din disertatia lui Ponta referitoare la Curtea Penala internationala („Curtea Penala Internationala”, 2003, Teza de doctorat) au fost preluate cuvant cu cuvant din diferite surse. Plagiatele se intind pe cca 130 din 300 de pagini – fara a mai lua in considerare indicii de cuprins, de referinte, ca si cuvantul de bun venit al mentorului sau de disertatie.
Intre altele, Ponta a folosit in detaliu o carte a expertului in stiinte juridice Dumitru Diaconu, publicata in 1999 la „Editura All Beck” din Bucuresti,, sub titlul „Curtea Penala Internationala. Istorie si realitate”. El a inserat insa si alte elemente de text fara semne de citare, la paginile 78-79, de exemplu, un extras lung dintr-un articol care a aparut in 23 iulie 1998 in cotidianul „Romania libera”.
„Lucrarea stiintifica proprie” a lui Victor Ponta a fost facuta, nici mai mult, nici mai putin, decat sub indrumarea fostului premier. Era vorba de Adrian Nastase, profesor la Facultatea de Drept, care pe atunci era acuzat de coruptie in fata instantei. (…)
Traducere, de Dani Rockhoff