Sari direct la conținut

Rusia susține că a doborât 7 rachete britanice „Storm Shadow” într-o singură zi

HotNews.ro
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, Foto: Russian Defence Ministry / UPI / Profimedia
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, Foto: Russian Defence Ministry / UPI / Profimedia

Sistemele ruse de apărare aeriană au interceptat într-o singură zi șapte rachete de croazieră Storm Shadow furnizate Ucrainei de către Marea Britanie, a declarat marți ministerul Apărării de la Moscova, citat de TASS.

„Sistemele de apărare aeriană au interceptat șapte rachete de croazieră Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, trei rachete antiradar HARM și șapte rachete lansate de lansatoarele multiple HIMARS în timpul zilei”, a declarat marți după-amiaza general-locotenentul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, în briefingul său zilnic privind situația din Ucraina.

În urmă cu o zi forțele armate ruse au revendicat doborârea unei rachete Storm Shadow după ce în cursul weekendului au afirmat că Ucraina a folosit astfel de arme în atacuri asupra orașului Lugansk, capitala regiunii omonime din estul Ucrainei.

„Rachetele aer-sol Storm Shadow furnizate regimului de la Kiev de către Marea Britanie au fost folosite pentru acest atac, contrar declarațiilor Londrei că aceste arme nu vor fi folosite împotriva unor ținte civile”, a declarat sâmbătă Ministerul rus al Apărării.

Marea Britanie a confirmat joia trecută că a furnizat astfel de rachete Ucrainei, după ce informații în acest sens au apărut inițial în presă.

Ce sunt rachetele „Storm Shadow” primite de ucraineni din partea Marii Britanii

Ministrul britanic al apărării a declarat că Regatul Unit donează rachete de croazieră Storm Shadow Ucrainei pentru a o ajuta să-și protejeze teritoriul suveran împotriva forțelor rusești.

„Pur și simplu nu vom sta cu mâinile în sân în timp ce Rusia ucide civili. Rusia trebuie să recunoască faptul că doar acțiunile sale au condus la furnizarea unor astfel de sisteme către Ucraina”, a declarat Wallace în fața parlamentului.

Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune și capacități „stealth”, dezvoltată în comun de Marea Britanie și Franța, care este lansată de obicei din aer. Are o rază de acțiune de peste 250 km, puțin mai mică decât raza de acțiune de 300 de kilometri a sistemelor de rachete tactice sol-sol ale armatei americane, sau ATACMS, fabricate de SUA, pe care Ucraina le cere de mult timp.

Storm Shadow are raza de acțiune necesară pentru lovituri în teritoriile controlate de Rusia în estul Ucrainei.

Un oficial occidental a declarat pentru CNN că Marea Britanie a primit asigurări din partea guvernului ucrainean că aceste rachete vor fi folosite doar pentru atacuri pe teritoriul suveran ucrainean și nu în interiorul Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 447-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro