Sari direct la conținut

Belgia: Arestarea a șapte susținători ai Statului Islamic suspectați că pregăteau un atentat

HotNews.ro
Politia belgiana, Foto: Kurt Desplenter / AFP / Profimedia Images
Politia belgiana, Foto: Kurt Desplenter / AFP / Profimedia Images

Poliția belgiană a arestat joi șapte persoane descrise ca fiind „susținători fervenți” ai grupării Statul Islamic (EI) și suspectate că pregăteau un atac în Belgia, a anunțat Parchetul federal belgian, citat de AFP.

Nouă percheziții au fost efectuate în vestul țării, inclusiv în Roeselare, Oostende, Gand și Menin, o municipalitate la granița cu Franța, care au dus la arestări.

Suspecții sunt „în majoritate de origine cecenă” și „suspectați de pregătirea unui atac terorist în Belgia”.

„Au fost discutate mai multe scenarii, ținta atacului planificat nu a fost încă stabilită cu precizie”, a adăugat parchetul într-un comunicat.

Operațiunea poliției, desfășurată cu sprijinul unităților speciale ale poliției federale, face parte dintr-o anchetă condusă de un judecător antiterorism din Flandra de Vest, care ar putea decide plasarea suspecților în arest preventiv după audiere.

„Acuzațiile potențiale sunt tentativă de asasinat terorist, participare la activitățile unui grup terorist și pregătirea unui atac terorist”, a precizat parchetul.

„Aproape toți” suspecții – printre care și femei, potrivit unui purtător de cuvânt al parchetului federal – sunt de origine cecenă, iar trei dintre ei „au și cetățenie belgiană”.

Persoanele reținute„fac parte dintr-un grup de susținători fervenți ai EI”, a precizat aceeași sursă.

Belgia a fost deja ținta grupării Statul Islamic, care a revendicat în 2016 atentatele sinucigașe de la aeroport și de la metroul din capitala belgiană (32 de morți la 22 martie 2016).

Aceste atentate au fost comise de celula jihadistă care era deja responsabilă de atentatele din Franța din 13 noiembrie 2015 (130 de morți).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro