Sari direct la conținut

Este evident că Rusia câștigă războiul informațional în America Latină, Africa şi Orientul Mijlociu, spune Vera Jurova, vicepreședinte al Comisiei Europene

HotNews.ro
Propaganda rusă dă rezultate în unele părți ale lumii, Foto: DreamsTime / Michal Bednarek
Propaganda rusă dă rezultate în unele părți ale lumii, Foto: DreamsTime / Michal Bednarek

Bruxellesul consideră că Rusia câştigă „războiul cuvintelor” atât în America Latină, cât şi în Africa şi Orientul Mijlociu în legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina şi consideră că este nevoie de multă diplomaţie şi comunicare pentru a contracara această tendinţă, a declarat miercuri seară vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, în cadrul unui interviu organizat la Bruxelles de European Newsroom pentru agenţiile participante la acest proiect, între care şi EFE.

„Propaganda rusă câştigă teren acolo (referindu-se la aşa-numitul „sud global”). Evident, ei (ruşii) câştigă războiul cuvintelor în Africa, în America Latină, în Orientul Mijlociu”, a spus ea.

Jourova consideră că „singura modalitate posibilă de a reduce la minimum acest risc şi de a frâna această tendinţă este o muncă diplomatică foarte intensă şi o mai bună comunicare prin reprezentanţa noastră în (aceste) ţări”.

În acest context, Jourova a declarat că înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru relaţii externe, Josep Borrell, „a afirmat în repetate rânduri că liderii africani ar trebui să viziteze Ucraina, să păşească pe pământul ei, să vadă cu ochii lor ce se întâmplă acolo şi apoi să decidă cine este victima şi cine este agresorul”.

Vicepreşedinta CE a menţionat că una dintre lecţiile învăţate din războiul din Ucraina este „că nu trebuie subestimat fenomenul de dezinformare şi propagandă şi că trebuie să încetăm să fim naivi”.

„Cred că lecţia este că războiul de agresiune poate fi purtat şi condus nu doar cu bombe, ci şi prin cuvinte. Iar cuvintele pot fi foarte influente pentru că scopul propagandei ruse în UE este de a reduce la minimum sprijinul oamenilor pentru ceea ce fac liderii, adică sprijinirea Ucrainei (…) ruşii investesc miliarde în asta de câţiva ani”, a apreciat ea.

Pe de altă parte, referitor la „propaganda rusă intensă” pe care Moscova o desfăşoară în ţările europene „foşti sateliţi ai Uniunii Sovietice”, Jourova a opinat că „avem nevoie de o media puternică pentru a o putea contracara”.

„Nu vedem multă (propagandă) în Polonia”, dar vedem în alte ţări, unde „propaganda rusă dă roade, pentru că terenul este destul de fertil”. (Agerpres)

(foto articol: © Michal Bednarek | Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro