Sari direct la conținut

VIDEO Asasinat la nivel înalt în Iran: Un apropiat al ayatollahului Khamenei a fost ucis într-o bancă

HotNews.ro
Intalnire intre ayatollahul Ali Khamenei si Adunarea Expertilor, Foto: Iranian Supreme Leader'S Office / Zuma Press / Profimedia
Intalnire intre ayatollahul Ali Khamenei si Adunarea Expertilor, Foto: Iranian Supreme Leader'S Office / Zuma Press / Profimedia

Un influent cleric iranian a fost asasinat miercuri în provincia Mazandaran din nordul țării, a anunțat agenția Fars citată de Reuters, sursele iraniene afirmând că ucigașul său a fost arestat.

Abbasali Soleimani, care în trecut a fost un reprezentant personal al ayatollahului Ali Khamenei în provincia predominant sunnită Sistan-Baluchistan, a murit în spital după ce a fost împușcat într-o bancă din orașul Babolsar.

Acesta era un membru al Adunării Experților, un puternic organism clerical care supervizează, numește și, în teorie, îl poate înlătura din funcție pe liderul suprem al țării, ayatollahul.

Provincia Sistan-Baluchistan, aflată în sudul țării la granița cu Pakistanul și Afganistanul, este una dintre cele mai sărace din Iran, proteste având loc timp de luni de zile aici după moartea tinerei Mahsa Amini în custodia Poliției Moravurilor.

Deocamdată nu este clar dacă asasinarea lui Soleimani a avut legătură cu protestele.

Fiul clericului a confirmat moartea acestuia, afirmând însă că nu cunoaște deocamdată detalii ale atacului.

Un martor ocular a declarat pentru site-ul de știri Hozeh că Soleimani a fost împușcat în bancă după ce atacatorul i-a luat arma agentului de securitate care o păzea. Însă alte surse afirmă că atacatorul a fost chiar paznicul băncii.

Reuters notează că alte 3 persoane ar fi fost rănite în timpul atacului.

Clericul iranian, suspectat de organizarea unor execuții în masă

Ca imam al orașului Babolsar, el este suspectat că a participat la execuțiile în masă ce au avut loc aici în anii 1980 în baza unei fatwa emise de liderul de atunci al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini.

Majoritatea victimelor au fost membri ai Mojahedin-e-Khalq, o organizație de mujahedini care militează pentru răsturnarea Republicii Islamice și instaurarea unui guvern propriu.

Interpretarea revoluționară a islamului a adepților MEK este în opoziție cu cea conservatoare a clerului iranian, precum și cu versiunea populistă dezvoltată de Khomeini în anii 1970.

MEK este de asemenea cel mai mare și activ politic grup de opoziție din Iran.

Soleimani era în vârstă de 75 de ani în momentul asasinării sale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro