Sari direct la conținut

VIDEO Cronica de film: „Fara obligatii” statorniceste comedia romantica pentru adulti

HotNews.ro
No Strings Attached, Foto: Ro Image 2000
No Strings Attached, Foto: Ro Image 2000

Cunoscutul cineast Ivan Reitman (64 de ani) a aflat prin copiii sai ca tinerii de azi prefera o relatie pur sexuala uneia in care sa se implice si afectiv. Comedia sa romantica, „No Strings Attached”, care ii aduce pentru prima oara pe ecran pe Natalie Portman si Ashton Kutcher, oglindeste acest adevar. Dar si un altul, legat de Hollywood.

„Uzina de vise” – cum i se spunea odinioara – se transformă. Celebru pentru puritanismul lui, Hollywoodul deschide usa de la dormitor. Anne Hathaway si Jake Gylenhaall isi arata sani si popou in comedia romantica „Dragoste si alte dependente”/„Love and Other Drugs”.

Ashton Kutcher are nevoie doar de un prosop pentru a-si ascunde barbatia in „Fara obligatii”, o alta comedie romantica mainstream in care sexul e, initial, mai important decat sentimentul.

In „Fara obligatii”/”No Strings Attached”, bietul Ivan Reitman care a aflat de la copiii sai (e marturisirea lui) cum stau lucrurile cu sexul la tineri, mai introduce un moment (gratuit in dramaturgia filmului) in care doua fete aproape dezbracate se saruta pasional, ignorandu-l pe Ashton Kutcher, trimis de partenera stabila de sex la agatat.

De multi ani, filmul comercial american se face pentru toata familia si mai ales pentru a fi inteles &prizat de copii si adolescenti pentru ca ei reprezinta categoria cea mai numeroasa de public. Acesta e momentul, probabil, cand piata incepe sa se diversifice in functie de varsta spectatorilor.

Dupa cum remarca recent „The New York Times”, filmele destinate doar publicului matur au fost inghesuite sub umbrela „filme pentru adulti”, asimilata doar productiilor porno.

In prima sa comedie romantica dintr-o cariera desfasurata deja de peste 15 ani, comedie romantica pe care o si co-produce, Natalie Portman interpreteaza rolul unei doctorite rezidente care se reintalneste cu un baiat (Ashton Kutcher) pe care nu-l mai vazuse de cativa ani.

Se intampla ce se intampla si Emma si Adam ajung in pat. Sub pretextul salvarii prieteniei lor, hotarasc sa mentina sexul in schema, dar sa nu se implice emotional (sa nu se tina de mana, sa nu doarma si sa nu ia micul-dejun impreuna, sa nu se prezinte reciproc parintilor samd.).

Fireste ca nimeni nu-si imagineaza un alt sfarsit decat cu ei doi declarandu-si dragostea si fiind gata sa faca toate lucrurile pe care initial le respinseseră.

Numai ca pana acolo traseul nu trece uniform prin mari momente de actorie, scene de un umor nebun sau calde impartasiri sentimentale ci, mai degraba, exista momente mai vii si mai bune presarate printre altele fara sare si piper care sunt mult mai numeroase.

N-as spune, la fel ca Roger Ebert, ca Ashton Kutcher e doar „the male unit” si ca nu joaca deloc. Mi se pare potrivit in rol, asa cum a fost rolul scris. E evident, insa, ca Natalie Portman e inzestrata cu mai mult talent si ca, prin devotamentul si energia ei, trage filmul dupa ea.

Dar actorii nu pot face mai mult decat le permite scenariul. Si Kevin Kline e haios in rolul tatalui lui Adam (un faimos personaj din industria televiziunii care se crede inca tanar), dar el nu apare decat de cateva ori.

Sunt, in schimb, destule momente cand te intrebi cat de proasta poate fi parerea scenaristei despre umorul spectatorilor. De multe ori acest „umor” pare doar o modalitate neinspirata de a ridica ratingul filmului.

Cata lume se prapadeste de ras cand Adam ii aduce un CD cu o compilatie cu muzica de menstruatie? Si, ajungand in apartamentul celor patru medici rezidenti, da peste doua fete suferinde, tinandu-se de burta, si peste colegul lor gay care sufera ca nu e si el femeie? Cine gusta acest gen de umor?

Dezinhibarea e resimtita si din replici dar, neavand umor, acestea suna de cele mai multe ori vulgar.

„Fara obligatii” e genul de film pe care il urmaresti – cum o sugereaza insusi titlul – fara sa iei prea mult in serios ceea ce vezi. Personal, nu m-aş duce să-l vad la cinema, dar poate ca nu l-aş rata la televizor, într-o duminică ploioasă si fara alta concurenta.

„Fara obligatii”/”No Strings Attached” – regia Ivan Reitman, cu: Natalie Portman, Ashton Kutcher, Kevin Kline. Premiera romaneasca 11 februarie 2011.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro