Sari direct la conținut

Alexei Navalnîi suferă de o boală necunoscută în închisoare: „Nu excludem să fie otrăvit exact în acest moment”

HotNews.ro
O audiere a lui Alexei Navalnii, care e închis în Colonia penală 6 din Melehovo, Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia
O audiere a lui Alexei Navalnii, care e închis în Colonia penală 6 din Melehovo, Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut disident rus, suferă de o boală necunoscută în închisoare care ar putea fi rezultatul unei noi otrăviri, a declarat joi Kira Yarmysh, purtătoarea sa de cuvânt, citată de Reuters.

Aceasta a precizat că Navalnîi a slăbit cu 8 kilograme în puțin peste două săptămâni și că săptămâna trecută, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, o ambulanță a fost chemată pentru acesta la colonia penală IK-6 de la Melekhovo unde disidentul este încarcerat.

Ulterior, Navalnîi a fost trimis din nou la izolare.

Yarmysh a mai spus într-o înregistrare video publicată pe pagina sa de Twitter că o problemă la stomac reclamată de Navalnîi s-a acutizat vinerea trecută și că în trecut medicii penitenciarului l-au tratat cu injecții ale unei substanțe pe care au refuzat să o identifice.

„Nu excludem ca exact în acest moment Alexei Navalnîi să fie otrăvit lent, să fie ucis încet pentru a atrage mai puțină atenție”, a mai afirmat purtătoarea sa de cuvânt.

„El este ținut într-o celulă de izolare cu dureri acute și fără asistență medicală”, a acuzat de asemenea ea.

Germania se declară îngrijorată de starea lui Navalnîi

Agenția Reuters nu a reușit să obțină un comentariu din partea serviciului federal rus pentru penitenciare însă în trecut acesta a respins constant orice sugestii că angajații săi i-ar fi aplicat rele tratamente lui Navalnîi, afirmând în schimb că acestuia i-a fost acordate mereu îngrijirile medicale de care avea nevoie.

Navalnîi, condamnat la peste 10 ani de închisoare după ce s-a întors în Rusia în urma otrăvirii cu Noviciok, a afirmat marți că este nevoit să suporte condiții „infernale” în izolare.

Yarmysh a mai spus că acesta a suferit de dureri asemănătoare la stomac în luna ianuarie și că a pierdut mult în greutate după tratamentele care i-au fost prescrise de medicii de la colonia penală unde își execută sentința.

Guvernul german a declarat miercuri că este extrem de îngrijorat cu privire la deteriorarea stării de sănătate a disidentului rus.

Navalnîi a fost evacuat pe cale aeriană în Germania unde a primit îngrijiri medicale și și-a petrecut perioada de convalescență după ce a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok în timpul unui zbor spre Siberia din august 2020.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro