Dr. Laila Al-Marayati raspunde cititorilor HotNews.ro: Este absurd ca un musulman din Franta sa fie pedepsit pentru actiunile regelui din Arabia Saudita
Cele doua opinii ale unor experti in Islam pe care HotNews.ro le-a gazduit in ultimele cateva zile, pe marginea legilor anti-burqa din Europa, au starnit discutii aprinse printre cititori. Dovada stau sutele de comentarii (aproape 550) generate de declaratiaprofesorului Omid Safi si de interviul cu dr. Laila Al-Marayati, o cunoscuta activista musulmana. Aceasta din urma a tinut sa raspunda unor opinii exprimate de cititorii nostri la materialul in care ea vorbea despre islamofobia ce se extinde in Europa, afirmand ca a fost „contrariata de atitudinea potrivit careia, din cauza ca tarile musulmane nu recunosc drepturile non-musulmanilor, statele occidentale ar trebui sa fie intolerante cu proprii lor cetateni musulmani si sa le nege drepturile”.
„Se pare ca cititorii vostri sunt foarte insufletiti in legatura cu acest subiect. Am citit cele cateva comentarii in engleza si am fost destul de contrariata de atitudinea potrivit careia, din cauza ca tarile musulmane nu recunosc drepturile non-musulmanilor, statele occidentale ar trebui sa fie intolerante cu proprii lor cetateni musulmani si sa le nege drepturile. Sunt ofensata de aceasta perspectiva atata vreme cat un musulman obisnuit nu are niciun cuvant de spus in felul in care guvernele (majoritatea dintre ele regimuri despotice) isi trateaza proprii cetateni, indiferent ca sunt musulmani sau non-musulmani. De ce ar trebui un musulman din Franta, spre exemplu, sa fie pedepsit pentru actiunile regelui din Arabia Saudita? Este absurd.
De asemenea, este absurda ideea ca Islamul este o religie ce se bazeaza mai mult pe misionarism decat alte religii, cum ar fi de exemplu crestinismul. Noi continuam sa fim abordati peste tot in lume de catre misionari crestini si, ca si pana acum, intelegem ca prozelitismul este un principiu de baza al acestei credinte. Prin definitie, Islamul nu este o religie ce se bazeaza pe misionari, chiar daca unii dintre musulmani ar putea sa o perceapa astfel.
Cu toate acestea, la sfarsitul zilei, cititorii vostri si multi oameni care experimenteaza o teama similara si, cateodata, chiar animozitate, vor trebui sa decida daca vor cu adevarat sa ne zugraveasca pe noi, toti musulmanii, in aceeasi lumina si sa respinga ideea ca nu suntem o masa unitara. Refuzand purtatul burqai sau a valului care acopera capul ar putea sa-i faca pe unii oameni sa creada ca protejeaza „modul de viata” european. Ar fi insa mult mai util (chiar daca mult mai dificil) sa ne cunoasca si sa ne inteleaga pe noi, muslmanii, asa cum suntem si sa nu ne perceapa ca pe niste caricaturi”.