Sari direct la conținut

Presa de la Chisinau: Interceptorii terestri instalati in Romania vor acoperi si teritoriul Republicii Moldova impotriva amenintarii cu racheta

HotNews.ro

Scutul antiracheta care va fi amplasat pe teritoriul Romaniei va acoperi si teritoriul Republicii Moldova, care va fi aparata astfel de amenintarile cu racheta. Informatia a fost publicata de cotidianul Unimedia.md, care precizeaza ca anuntul a fost facut de oficialii romani, in cadrul consultarilor moldo-romane la nivel de directori politici ai Ministerelor afacerilor Externe, pe probleme de securitate.

Serviciul de presa al Ministerului de Externe din Republica Moldova informeaza care a fost explicatia oferita de romani, in privinta acceptarii amplasarii scutului pe teritoriul sau: decizia tine de securitatea nationala a Romaniei si de securitatea colectiva a aliatilor NATO. Abordarea gradual-adaptiva pentru sistemul american de aparare antiracheta in Europa nu este una noua, la acest subiect purtandu-se consultari cu partenerii europeni, inclusiv cu Federatia Rusa, in perioada septembrie-octombrie 2009, transmite Unimedia.

Interceptorii terestri vor permite acoperirea integrala a teritoriului Romaniei, a statelor aliate din regiune, dar si a celor nealiate precum Republica Moldova, se mai arata in comunicatul remis de oficialii moldoveni.

In urma cu o zi, ministrul Apararii din Republica Moldova, Vitalie Marinuta, a declarat ca scutul american antiracheta, ce urmeaza a fi instalat in Romania, va influenta pozitiv securitatea tarii sale, pentru ca „securitatea aeriana a Romaniei se va extinde mai departe de hotarele ei terestre”, scrie Jurnal.md.

„Consider ca intentia Romaniei de a instala pe teritoriul sau elemente ale scutului antiracheta este o problema interna a Romaniei. In ceea ce priveste Republica Moldova, pot sa va spun ca din punct de vedere militar scutul antiracheta nu va influenta negativ securitatea tarii noastre. Dimpotriva, in caz de instalare a elementelor scutului antiracheta, securitatea aeriana a Romaniei se va extinde mai departe de hotarele ei terestre. In aceste circumstante, datorita tehnologiilor performante pe care le ofera interceptorii terestri ai scutului antiracheta si natura pozitiva a relatiilor dintre Moldova si Romania, securitatea si apararea spatiului aerian al Republicii Moldova ar putea spori”, a declarat Marinuta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro