VIDEO Gala premiilor presei straine de la Hollywood. Drumul spre Oscaruri e pavat cu Globuri de Aur?
Pana vom afla raspunsul la intrebarea din titlu, sunt sanse sa spunem ca drumul spre Globuri e pavat cu premiile Critics’ Choice. Anuntate in 15 ianuarie, acestea au consacrat „The Hurt Locker” drept cel mai bun film al anului, iar pe autoarea lui, Kathryn Bigelow (fosta sotie a lui James Cameron), drept regizorul anului. Premiul de interpretare feminina a fost acordat, in premiera, ex-aequo: lui Meryl Streep si Sandrei Bullock. Pana luni dimineata, cand are loc gala decernarii Globurilor de Aur, sa vedem ce sanse au filmele momentului si ce aduc ele nou in peisaj.
Cele mai multe nominalizari la Globurile de Aur -6- nu le are, totusi, filmul lui Kathryn Bigelow, ci „Sus, in aer”/„Up in the Air”, de Jason Reitman („Juno”). O nedumerire se impune o data ce vezi filmul: „Up in the Air” e o comedie dramatica ce s-ar fi integrat poate mai bine in sectiunea Comedie-Musical a Globurilor de Aur. Pentru ca, desi miezul e dur, invelisul e colorat si amuzant. Filmul lui Reitman, care ajunge si pe ecranele noastre in 29 ianuarie, ar avea o sansa mai sigura la premiul pentru cel mai bun scenariu (acordat pentru drama si musical-comedie la un loc), pentru ca are un mod veridic de a rezolva o intriga decupata din realitatea zilelor noastre.
Vezi trailerul de la „The Hurt Locker”
Dar a 67-a editie a Globurilor de Aur ar putea aduce surprize, datorita faptului ca filmele nu sunt doar de calitate, dar si foarte diferite unele de altele. O surpriza ar putea fi aceea ca premiul pentru scenariu sa-l ia „Inglorious Basterds”, care astfel sa plece acasa cu inca un premiu pe langa cel pe care care probabil Christoph Waltz il va lua la categoria rol secundar masculin- drama.
„Avatar”, blockbuster-ul lui James Cameron devenit in scurt timp al doilea cel mai vazut film din toate timpurile (dupa „Titanic”) intra in cursa cu aplombul unui crucisator. Atu-urile lui sunt succesul de box-office, faptul ca e incununarea unui avans tehnologic fara precedent si amploarea productiei. Intr-un an mai sarac, „Avatar” ar fi spulberat totul in jur, dar mentalitatile au glisat putin (si din cauza crizei mondiale), ceea ce face ca crucisatorul lui Cameron sa fie amenintat acum de nave mai mici si mai rapide: fregata „The Hurt Locker” (povestea bine ritmata a unui soldat american din Irak ce dezamorseaza bombe si face echilibristica la granita dintre viata si moarte), etericul iaht „Up in the Air”, obraznicul catamaran „Inglorious Basterds” sau vasul de pescuit „Precious”, filmul-senzatie al anului.
„Precious: Based on the Novel Push by Sapphire” e al doilea film al lui Lee Daniels (dupa „Shadowboxer”). Un film independent, care s-a inscris la Festivalul de la Sundance fara sa fi avut distribuitor, dar care a dat lovitura obtinand Marele Premiu al Juriului, Premiul Publicului si un premiu de interpretare pentru Mo’nique. O data ce l-a vazut, Oprah Winfrey si-a pus la dispozitie toata influenta pentru a-l promova, iar doi mari distribuitori s-au batut pentru el.
„Precious” e povestea unei adolescente de 16 ani, obeze, de culoare, insarcinate cu al doilea copil, abuzate fizic de tata si psihic de mama, suspendate de la liceu, dar care reuseste sa gaseasca firul care s-o scoata la lumina. Filmul are doua interpretari memorabile – debutanta Gabourey Sidibe, care ar putea sa ia Globul de Aur (si Oscarul) pentru rol principal feminin – drama, si Mo’nique, interpreta mamei, care ar putea lua premiile similare pentru rol secundar feminin. Distributia foarte omogena e completata de Mariah Carey, in rolul asistentei sociale care o ajuta pe Precious sa se adune.
In privinta celui mai bun film muzical sau comedie, cred ca cele mai mari sanse le are „Marea mahmureala”/”The Hangover”, iar cele mai putine „Nine”, noul musical al lui Rob Marshall, in ciuda etalarii unui numar impresionant de vedete. Cat priveste cel mai bun film vorbit in alta limba decat engleza, probabil ca „Das weisse Band”, de Michael Haneke, nu are un adversar real si ca isi va netezi cu acest Glob de Aur drumul spre Oscar. Filmul de animatie „Up” e foarte aproape si el de un Glob de Aur, in pofida unei competitii puternice.
Ca realizari personale, Meryl Streep, Sandra Bullock si Matt Damon sunt „fruntasi pe ramura”, cu cate doua nominalizari.
Iata mai jos nominalizarile la cele mai importante categorii ale editiei din acest an a Globurilor de Aur:
Cel mai bun film – drama
„Avatar”
„The Hurt Locker”
„Inglorious Basterds”
„Precious: Based on the Novel Push by Sapphire”
„Sus, in aer”/”Up in the Air”
Cel mai bun film – muzical/comedie
„Marea mahmureala”/”The Hangover”
„500 Days of Summer”
„It’s Complicated”
„Julie si Julia”
„Nine”
Cea mai buna actrita – drama
Emily Blunt – „The Young Victoria”
Sandra Bullock – „The Blind Side”
Carey Mulligan – „An Education”
Helen Mirren- „The Last Station”
Gabourey Sidibe – „Precious: Based on the Novel Push by Sapphire”
Cel mai bun actor – drama
Jeff Bridges – „Crayz Heart”
Colin Firth – „A Single Man”
George Clooney – „Up in the Air”
Morgan Freeman – „Invictus”
Tobey Maguire – „Brothers”
Cea mai buna actrita – comedie/musical
Sandra Bullock – „Vrei sa te insori cu mine?”/„The Proposal”
Julia Roberts – „Duplicity”
Marion Cotillard – „Nine”
Meryl Streep – „It’s Complicated”
Meryl Streep – „Julie si Julia”
Cel mai bun actor – comedie/musical
Matt Damon – „The Informant”
Daniel-Day Lewis – „Nine”
Robert Downey Jr.- „Sherlock Holmes”
Joseph Gordon-Levitt – „500 Days of Summer”
Michael Stuhlbarg – „A Serious Man”
Cea mai buna actrita rol secundar
Vera Farmiga – „Sus, in aer”/”Up in the Air”
Penelope Cruz – „Nine”
Anna Kendrick – „Sus, in aer”/”Up in the Air”
Mo’nique- „Precious: Based on the Novel Push by Sapphire”
Julianne Moore – „A Single Man”
Cel mai bun actor rol secundar
Matt Damon – „Invictus”
Woody Harrelson – „The Messenger”
Christopher Plummer – „The Last Station”
Stanley Tucci – „The Lovely Bones”
Christoph Waltz – „Inglorius Basterds”
Cel mai bun regizor
Kathryn Bigelow – „The Hurt Locker”
James Cameron – „Avatar”
Clint Eastwood – „Invictus”
Jason Reitman- „Up in the Air”
Quentin Tarantino – „Inglorious Basterds”
Cel mai bun scenariu
„District 9”
„The Hurt Locker”
„Inglorious Basterds”
„It’s Complicated”
„Up in the Air”
Cel mai bun film de animatie
„Cloudy with a Chance of Meatballs”
„Up”
„Coraline”
„Fantastic Mr. Fox”
„The Princess and the Frog”
Cel mai bun lungmetraj intr-o limba straina
„Baaria”
„Imbratisari frante”/„Los abratos rotos”
„La Nana”
„Das weisse Band”
„Un Prophète”
Cel mai bun serial drama
„Big Love”
„Dexter”
„House M.D.”
„Mad Men”
„True Blood”
Cel mai bun serial comedie/musical
„Entourage”
„Glee”
„Modern Family”
„The Office”
„30 Rock”
Mai multe informatii despre Globurile de aur puteti gasi pe pagina oficiala a competitiei sau aici.