Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Obama decis sa sugereze reduceri de 17 miliarde de dolari; Masuri de stopare a imigratiei ilegale; Romania scade rata dobanzii cu jumatate de punct, la 9,5%, iar General Motors anunta pierderi de aproape 6 miliarde de dolari pe primele trei luni ale anului

HotNews.ro

Mexicul revine la normal. Mexicul continua sa revina la starea normala, dupa izbucnirea gripei porcine care a dus la blocarea tarii timp de cinci zile. Liceele, universitatile, barurile si teatrele isi redeschid portile. Presedintele mexican Filipe Calderon a afirmat ca raspandinrea virusului este tinuta sub control, dar a avertizat ca amenintarea nu a trecut, noteaza BBC.

Obama decis sa sugereze reduceri de 17 miliarde de dolari. Presedintele Obama urma sa propuna joi reduceri ale cheltuielilor de 17 miliarde de dolari, mai putin de jumatate de 1% din buget, inclusiv reduceri ale cheltuielilor pe sisteme de armament anuntate deja, potrivit celor spuse de doi inalti oficiali ai Casei Albe, familiarizati cu planurile respective. Programele care urmau a fi reduse sau eliminate vor necesita aprobarea Congresului. Per total, 121 de programe vor fi afectate, au spus oficialii, care au pus reporterii la curent in cadrul unei conferinte dar au refuzat sa li se dea numele, inainte de anuntul oficial al lui Obama. Programele pe care Obama a incercat sa le micsoreze sau sa le elimine variaza de la sistemele de navigare radio cu raza lunga, depasite de GPS, la programul de educatie in primii ani, Even Start, au spus oficialii. Acele programe vor avea sustinatori in Congres si in intreaga tara, care vor face dificila economisirea dorita. Desi cele mai multe dintre reduceri sunt noi, numarul lor si cifra economiilor estimate sunt similare eforturilor anuale ale administratiei Bush din ultimii patru ani. Administratia a propus reduceri intre 12 si 18 miliarde de dolari anual, dar Congresul a aprobat cel mai mult 6,5 miliarde de dolari (in reduceri), in 2005, cand republicanii detineau controlul. Pe parcursul urmatorilor doi ani, economiile au scazut la 2 miliarde sau mai putin, noteaza USA Today.

Masuri de stopare a imigratiei ilegale. Marina militara italiana a transferat peste 200 de migranti culesi din apele din apropierea insulei Malta in portul Tripoli, potrivit unui nou acord cu autoritatile libiene. Migrantii au fost transportati in portul Tripoli, dupa ce guvernul libian a fost de acord, pentru prima oara, cu o asemenea masura. Ministrul italian de interne, Roberto Maroni, a declarat ca s-ar putea ca operatiunea sa fie un punct de cotitura in lupta impotriva migrarii ilegale, noteaza BBC.

Romania scade rata dobanzii cu jumatate de punct, la 9,5%. Banca centrala a Romaniei a redus miercuri rata dobanzii cu o cota peste asteptari, scazand rata dobanzii de referinta la 9,5%, de la 10%, intr-o incercare prudenta de a revitaliza cresterea economica. Decizia intervine la cateva zile de la finalizarea acordului standby al FMI in valoare de 13 miliarde de euro care va pune la dispozitia Romaniei fonduri ce ar putea ajuta banca centrala sa gestioneze conditiile locale de lichiditati si presiunile valutare. Reducerea ratei „marcheaza probabil o schimbare pentru banca centrala, obiectivul cresterii castigand importanta in fata obiectivului inflatiei”, spune Nicolaie Alexandru, economist senior la ING Bucuresti. Tot miercuri, biroul national de statistica a relatat ca vanzarile industriale au crescut cu 20% in luna martie fata de luna anterioara, dar au scazut cu 11% fata de anul precedent. Foarte probabil, saltul lunar a fost antrenat de sporul spectaculos al productiei de autoturisme Logan ieftine, la fabrica Renault SA, model al carui pret poate ajunge la numai 3.000 de euro in tarile vest-europene care ofera rabaturi comerciale si stimulente ecologice pentru a impulsiona vanzarea de automobile, noteaza The Wall Street Journal.

General Motors anunta pierderi de aproape 6 miliarde de dolari pe primele trei luni ale anului. General Motors, cel mai mare fabricant de masini din SUA, a anuntat ca a inregistrat pierderi de aproape 6 miliarde de dolari in primele trei luni ale anului. Compania a avut scaderi ale veniturilor in toate regiunile lumii. Vanzarile au scazut masiv in ultimul an. Veniturile de pe piata nord-americana au scazut cu 50 la suta comparativ cu anul precedent. Directorul financiar al companiei a numit fenomenul „o implozie a veniturilor”. Guvernul american a dat companiei un termen limita pana la sfarsitul lunii mai pentru a prezenta un plan de refacere a viabilitatii, scrie BBC.

Faimosul bust al lui Nefertiti, un fals din secolul XX. Este una dintre cele mai cunoscute relicve antice si totodata una dintre cele mai apreciate exponate ale Muzeului de Istorie din Berlin. Este vorba de bustul reginei Nefertiti, cel despre care se credea pana in prezent ca are o vechime de peste 3400 de ani. In fapt, sustine istoricul elvetian Henri Stierlin, bustul dateaza doar din 1912, fiind opera unui artist german. Stierlin, autor al mai multor lucrari despre Egiptul Antic, Orientul Mijlociu si vechiul Islam, afirma in ultima sa lucrare ca bustul a fost creat de care un artist german, Gerardt Marks, la cererea celebrului arheolog al vremii Ludwig Borchardt. Acesta din urma dorea atat sa testeze pigmentii antici descoperiti in piramidele egiptene, cat si sa obtina o imagine fidela a reginei, conforma cu gravurile antice. Bustul a fost atat de reusit incat, in momentul unei vizite la resedinta lui Borchardt, un print german nu si-a putut retine entuziasmul, laudand „opera antica”. De teama sa nu isi jigneasca oaspetele, arheologul ar fi continuat sarada care, de altfel, a durat pana in prezent, noteaza Descopera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro