Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Avocatul Poporului, ultima speranta; Biserica versus bancheri; Marii disparuti ai anului 2008; Saracia in Italia a urcat la 15,4%, iar sarbatorile bat criza, romanii au luat cu asalt magazinele

HotNews.ro

Creditul cu dobanda fixa, teapa pe termen lung. Accesarea unui credit in aceasta perioada reprezinta o bataie de cap, mai ales ca bancile nu prezinta clientului toate „riscurile“ pe care le implica o dobanda variabila sau una fixa. „Creditul cu dobanda fixa reprezinta cea mai buna solutie de finantare in perioade cu turbulente, cand costurile creditelor tind sa creasca alarmant. Prin dobanda fixa, bancile garanteaza, cel putin in teorie, neinterventia asupra dobanzii si implicit asupra ratei lunare“, ne-a declarat Raluca Dobre, analist financiar IpoteciDirect, scrie EVZ.

Bugetul pentru rochiile de designer, de Revelion, intre 1.000 si 4.000 lei. Femeile cu venituri mari si peste medie din Romania au bugete cuprinse intre 700 si 4.000 lei pentru rochia de Revelion, existand insa si exceptii care depasesc acest buget, au spus cativa dintre designerii romani, pentru DailyBusiness.ro.

Biserica versus bancheri. Liderii religiosi din Marea Britanie si-au organizat predicile de Craciun in jurul unei teme comune – infierarea lacomiei si imoralitatii din sistemul bancar, direct responsabil, in opinia lor, pentru criza financiara. Mesajele anuale ale arhiepiscopilor englezi au fost dedicate suferintei umane provocata de situatia economica, blamand in termeni severi bancherii care au actionat “fara mila, pentru castigul personal”, informeaza Ziarul Financiar.

Cadourile si vacantele oamenilor de afaceri. Cadourile simbolice sunt preferate de oamenii de afaceri in perioada sarbatorilor. Gadgeturi, carti, flori si CD-uri, sunt doar cateva dintre cadourile pe care le fac acestia. La capitolul vacante de Craciun sunt preferate casa si familia, dar nu sunt excluse nici vacantele in afara tarii, scrie Capital.

Saracia in Italia a urcat la 15,4%. Raportul anual al Institutului National de Statistica (Istat), dat publicitatii luni la Roma, a dezvaluit in cifre situatia grava a populatiei medii italiene. Situatia oamenilor care traiesc si muncesc in Italia s-a inrautatit simtitor, astfel, anterior crizei financiare anuntate de anul acesta, statistica releva o familie medie cu grave probleme de a-si acoperi cu banii din salariu mancarea pentru o luna intreaga, procentul acestora crescand de la 4,2% la 5,3%, informeaza Cotidianul.

Premierul Boc: Oglinda, oglinjoara financiara, ne putem tine de promisiunea electorala? “Toate deciziile le vom lua in Guvern, dupa ce vom avea o oglinda exacta a situatiei financiare a tarii”, spune domnul Emil Boc incoltit la Cluj unde isi petrece sarbatorile. Salariile dascalilor crescute, pensii marite, legea mamelor prin care statul aloca o indemnizatie de 85 la suta din salariu sunt trei dintre juramintele electorale ale PSD sau PD-L, de care acum aceleasi partide nu mai stiu cum sa scape, noteaza Gandul.

Avocatul Poporului, ultima speranta. Din ce in ce mai multi cetateni se plang ca functionarii le intorc spatele si ca li se incalca drepturile. Pensionarii sunt primii afectati. Dintre petitiile adresate Avocatului Poporului, cele mai multe vin din partea pensionarilor. Acestia critica faptul ca factorii de decizie care se ocupa de pensii nu isi indeplinesc atributiile sau tergiverseaza solutionarea cererilor, informeaza Adevarul.

Sarbatorile bat criza, romanii au luat cu asalt magazinele. Chiar daca nu au tras inca linie, marii comercianti spun ca vanzarile in ultima luna a anului sunt mai mari fata de decembrie 2007. Perioada Sarbatorilor salta vanzarile dintr-un hipermarket chiar si cu 50%-60% peste o luna normala. Romanii nu au tinut cont de criza financiara si nici de previziunile sumbre ale analistilor privind scaderea consumului. In luna decembrie, marii comercianti au avut vanzari mai mari comparativ cu perioada similara a anului trecut. „S-au vandut mai bine toate categoriile de produse, de la mancare si bautura pana la electrocasnice, jucarii si decoratiuni pentru brad. Astfel, valoarea medie a cosului de cumparaturi a fost mai mare decat in decembrie 2007”, a declarat, pentru Gandul, Mariana Dragan, directorul de comunicare al lantului de magazine Auchan.

Oprescu: Ma pregatesc pentru cutremurul din 2009. Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri ca a inceput pregatirile pentru prevenirea si micsorarea pagubelor unui posibil viitor cutremur in 2009. Sorin Oprescu a afirmat, la un post de televiziune, ca Primaria Bucurestiului a inceput sa se pregateasca pentru cutremurul de anul viitor, despre posibilitatea caruia a fost anuntat de catre Institutul National de Seismica, scrie Romania Libera.

Marii disparuti ai anului 2008. Cateva zeci de personalitati marcante ale societatii romanesti au murit anul acesta, majoritatea rapuse de boala. Fie ca este vorba de oameni de stiinta, actori sau sportivi, personalitatile care au murit in 2008 si-au lasat amprenta in domeniile in care au activat. Unul dintre marii disparuti ai anului este Stefan Iordache. S-a nascut la Calafat, iar in 1959 a dat admitere la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, noteaza Adevarul.

Umiliti in Romania lui Dorel. O familie musulmana nu si-a putut inmormanta copilul in litera propriei religii din cauza birocratiei si a indolentei unui functionar de la morga. Birocratia si indolenta unui Dorel de la morga Spitalului Fundeni, din Capitala, au impiedicat, ieri, o familie musulmana sa-si inmormanteze fiica potrivit propriei religii. Tanara Elfidan Borali, de 25 de ani, a murit, in dimineata zilei de Craciun, din cauza unor complicatii cardiace, survenite la scurt timp dupa ce a nascut o fetita. La finalul catorva ore petrecute in frig, fie in curtea spitalului, fie pe drumuri, de la o institutie la alta, rudele tinerei i-au recuperat trupul neinsufletit abia la interventia secretarului de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, si el de religie musulmana, si a ministrului Ion Bazac, informeaza EVZ.

Statiunile montane, umplute pana la refuz. De pe Valea Prahovei pana la Vatra Dornei, turistii s-au bucurat de zapada. Dupa ce au petrecut Ajunul si prima zi de Craciun in familie, romanii au luat cu asalt statiunile montane pentru o tura cu schiurile sau snowboardul pe partie. Traficul infernal de ieri, pe sensul de urcare spre Valea Prahovei, a fost dovada faptului ca turistii s-au hotarat sa ajunga cat mai rapid la cabanele si hotelurile din statiuni. Pe tronsonul dintre Comarnic si Predeal, coloanele de masini au depasit si zece kilometri lungime, scrie EVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro