Sari direct la conținut

VIDEO Nou protest în Georgia față de proiectul de lege privind „agenții străini”, inspirat de Moscova / Polițiștii au folosit iar tunuri cu apă și gaze lacrimogene

HotNews.ro
Mii de oameni protesteaza in Georgia fata de proiectul de lege al „agentilor straini”, Foto: Vano Shlamov / AFP / Profimedia
Mii de oameni protesteaza in Georgia fata de proiectul de lege al „agentilor straini”, Foto: Vano Shlamov / AFP / Profimedia

Poliția din capitala Georgiei, Tbilisi, a folosit gaze lacrimogene, tunuri de apă și grenade asomatoare miercuri seara, încercând să disperseze protestatarii care au ieșit în stradă pentru a doua zi consecutivă împotriva legii „agenților străini”, despre care criticii spun că semnalează o înclinare spre autoritarism și dăunează șanselor Georgiei de a strânge legăturile cu Europa, relatează Reuters.

23:23 Sute de polițiști, mulți purtând scuturi antirevoltă, s-au adunat pe străzile din jurul clădirii parlamentului în încercarea de a dispersa protestatarii. Spre deosebire de ciocnirile violente de marți seara, nu au existat semne că demonstranții ar fi aruncat cu cocktailuri Molotov sau cu pietre în polițiști.

Nori de gaze lacrimogene au zburat pe bulevardul central Rustaveli din Tbilisi, unde se află parlamentul, forțând cel puțin pe unii dintre de manifestanți să se îndepărteze.

Imagini cu dispersarea mulțimii din cauza gazelor lacrimogene

Imaginile video distribuite miercuri pe rețelele de socializare arată efectul folosirii gazelor lacrimogene de către poliția georgiană.

Parlamentul a adoptat marți în primă lectură un proiect de lege care impune oricăror organizații care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini” sau să se confrunte cu amenzi substanțiale.

Partidul de guvernământ Visul Georgian spune că este modelat pe legislația SUA care datează din anii 1930. Criticii, inclusiv președintele Salome Zurabișvili, spun că aceasta amintește de o lege rusă pe care Kremlinul a folosit-o pe scară largă pentru a reprima disidența.

„Voi reprezentați astăzi o Georgie liberă, care își vede viitorul în Europa și nu va lăsa pe nimeni să îi fure acest viitor”, spunea ea marți, cerând „abrogarea” legii și promițând că va exercita dreptul de veto asupra acesteia.

În confruntările violente de marți seară, protestatarii au aruncat cu cocktailuri Molotov și cu pietre în poliția, care a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimile. Ministerul de Interne a declarat că 66 de persoane au fost reținute.

Protestele au început din nou miercuri după-amiază cu un marș pe bulevardul central Rustaveli pentru a marca Ziua Internațională a Femeii, care este o sărbătoare legală în Georgia.

Mii de oameni s-au adunat în fața parlamentului țării, în timpul serii, cu steaguri georgiene și UE și strigând „Nu legii rusești”.

Reporterii Reuters au auzit cum mulțimea cânta sau difuza imnuri georgiene, ucrainene și ale Uniunii Europene, în timp ce oamenii au blocat traficul din fața parlamentului.

Înregistrări cu proteste mai mici din stațiunea Batumi, al doilea ca mărime din Georgia, au fost de asemenea distribuite online.

Ruptură între partidul de guvernământ și președintele pro-european

Problema a adâncit ruptura dintre Visul Georgian, care conduce guvernul și are majoritate în parlament, și președintele Salome Zurabișvili, o pro-europeană care s-a îndepărtat de partid de când a fost aleasă cu sprijinul acestuia în 2018.

Ea i-a susținut pe protestatari, spunând marți că parlamentarii care au votat pentru proiect au încălcat constituția.

Ea s-a angajat, de asemenea, să se opună proiectului de lege în cazul în care ajunge la biroul ei, deși parlamentul poate trece peste vetoul ei pentru a impune legi.

Criticii spun că Visul georgian este prea aproape de Rusia și a dus țara într-o direcție mai represivă în ultimii ani. Societatea georgiană este puternic anti-Moscova după ani de conflict cu privire la statutul a două regiuni separatiste susținute de ruși, care au izbucnit într-un scurt război în 2008.

Proiectul de lege reflectă o influență tot mai mare a Moscovei

Comisia Helsinki a SUA, o agenție guvernamentală care monitorizează drepturile în toată Europa, a numit proiectul de lege un „atac la slăbirea democrației din țară”.

„Insistența dură a partidului de guvernământ asupra progresului său este atât alarmantă, cât și o reflectare a influenței tot mai mari a Moscovei la Tbilisi”, arată agenția într-un mesaj pe Twitter.

Președintele partidului Visul georgian, Irakli Kobakhidze, a apărat din nou proiectul de lege miercuri, spunând că îi va ajuta pe cei care lucrează împotriva intereselor țării și a puternicei Biserici Ortodoxe Georgiene.

El a criticat „opoziţia radicală” din Georgia pentru că i-a provocat pe protestatari să comită „violenţe fără precedent” în timpul mitingurilor de marţi, potrivit agenţiilor de presă din Georgia.

Mai mulți oficiali UE și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la lege.

„Adoptarea acestei legi „a influenței străine” nu este compatibilă cu calea UE, pe care o dorește majoritatea din Georgia”, a declarat miercuri președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un tweet.

Anul trecut, Bruxelles-ul a respins încercările Georgiei de a deveni țară candidată la aderarea UE, spunând că trebuie să accelereze reformele în domenii precum statul de drept, libertatea presei și independența sistemului judiciar.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro