Initiativa liberala pentru autonomia financiara a Transilvaniei
Dezbaterile privind regionalizarea si diversele forme de autonomie ale regiunilor au revenit in actualitate. Astfel, Consiliul National Secuiesc (CNS) se pregateste sa reintroduca in Parlament proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc, cu sau fara sprijinul UDMR.
In paralel, senatorul liberal de Mures, Mihail Antonie, sustine ca Transilvania are nevoie de autonomie financiara deoarece o prea mica parte din banii colectati se intorc din Bucuresti inapoi.
Consiliul National Secuiesc a reinceput demersurile pentru reintroducerea in Parlament a proiectului de autonomie a Tinutului Secuiesc initiat de Csapo Joszef, respins de vechea legislatura.
Vicepresedintele CNS, Balasz Izsak, a declarat ca formatiunea pe care o reprezinta a trimis mai multor parlamentari UDMR scrisori de intentie prin care le solicita acestora sprijinul pentru promovarea proiectului de lege. „Intre timp, Uniunea a luat o hotarare care prevede ca nu sprijina acest demers”, a afirmat Balasz.
Potrivit sursei citate, au existat totusi cativa senatori si deputati maghiari din Secuime care au raspuns scrisorii CNS. „Cu acestia urmeaza sa avem o intalnire zilele urmatoare sa vedem daca ne punem de acord.
Daca pun conditii pe care nu le putem accepta, vom recurge la procedura strangerii celor 100.000 de semnaturi pentru promovarea unei initiative legislative”, a mentionat vicepresedintele CNS.
Balasz a mai adaugat ca la proiectul de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc s-au primit peste 150 de amendamente din partea maghiarimii, din acestea fiind insusite de CNS circa 80 si ca in prezent orice modificare la initiativa respectiva poate fi facuta doar cu acordul Consiliului, nici macar initiatorul proiectului, Csapo Joszef, nemaiavand dreptul sa intervina asupra sa.
Chestionat asupra intentiei CNS de a introduce in dezbatere parlamentara proiectul de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc, senatorul PNL muresean Mihail Antonie a declarat ca el sustine autonomia financiara a Transilvaniei.
Astfel, parlamentarul a afirmat ca nu i se pare corect ca judetul Mures, in special, si Transilvania, in general, sa primeasca sume mult mai mici de la bugetul de stat decat celelalte regiuni istorice, desi este zona de unde se colecteaza cele mai mari fonduri.
„E clar ca aici am fost mai vitregiti. Cine munceste si produce trebuie sa beneficieze de acesti bani. E clar ca si noi sustinem autonomia financiara”, a spus Antonie. El s-a aratat, insa, rezervat in ceea ce priveste alte forme de autonomie si proiectele initiate in acest sens de Consiliul National Secuiesc.
„Trebuie sa vedem ce este aceasta autonomie, ce se ascunde in spatele ei, pentru ca depinde si ce puteri iti da autonomia”, a adaugat senatorul.
In comisiile de specialitate ale Parlamentului se dezbate, potrivit spuselor lui Antonie, un astfel de proiect de lege privind autonomia depus de senatorul UDMR Toro T. Tibor.