Serviciile secrete ungare, folosite in alegerile din 2004 in Romania?
Scandalul legat de presupusii spioni romani de etnie ungara de la Budapesta este un nou motiv de cearta in interiorul maghiarimii din Romania. Acesta readuce in discutie ipoteza episcopului reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tokes, potrivit careia UDMR a divizat maghiarimea in alegerile din 2004 cu sprijinul serviciilor secrete din tara noastra.
Tokes, care este si liderul Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), a declarat ca responsabilitatea declansarii scandalului diplomatic in care se vorbeste de activitati de spionaj desfasurate la Budapesta de o familie de romani de etnie maghiara revine in totalitate Uniunii conduse de Marko Bela.
Episcopul reformat a mai afirmat ca familia Szatmari, cea despre care se spune ca ar fi spionat pentru Bucuresti, incearca sa duca acum o politica impotriva UDMR si a radicalilor din Ungaria, in timp ce liderii Uniunii vor sa se debaraseze de cei doi soti.
„Dupa tot trecutul acestei formatiuni politice, Marko Bela incearca sa stearga totul cu buretele, declarand ca nu mai are nevoie de serviciile lui Tibor Szatmari. Nici de serviciile lui Kelemen Kalman nu mai are nevoie, cel care este conducatorul Miscarii Crestin-Democrate si care a avut un rol important in accederea UDMR in Partidul Popular European.
In aceste cazuri, teoriile nu pot fi nici verificate, nici infirmate, dar cert este ca Tibor Szatmari si sotia lui erau oameni de baza ai Uniunii. Aceasta familie a iesit din gratiile liderilor partidului si trebuia sa renunte la functiile ocupate”, a adaugat Tokes.
Potrivit liderului CNMT, orice incercare a conducerii UDMR de a se delimita de Tibor Szatmari si de sotia acestuia, pe considerentul ca cei doi nu reprezinta partidul, este inutila, deoarece acestia au fost propulsati in functii de Uniune.
„Marko Bela sustine ca, fiind vorba despre Tibor Szatmari, nu este un atac impotriva UDMR, intrucat nu este vorba despre politicieni ai acestei formatiuni politice. El afirma acest lucru tocmai despre cel care era confidentul lui din Bucuresti si conducatorul Biroului de presa al Uniunii, inclusiv consilierul lui extern”, a completat episcopul reformat.
Mai mult, Tokes a spus ca sotia lui Tibor Szatmari, Ildiko, a lucrat in cadrul Ministerului Invatamantului din Romania, apoi in cel ungar, iar pe urma la Oficiul pentru Maghiarii din Afara Granitelor, iar barbatul era ambasadorul UDMR la Budapesta.
Serviciile secrete ungare, folosite in alegerile din 2004 in Romania
De asemenea, liderul CNMT a reiterat ideea potrivit careia Uniunea condusa de Marko Bela ar fi divizat electoratul maghiar in campania electorala din 2004 folosindu-se de serviciile secrete romanesti. Tokes Laszlo a spus ca pentru a contracara acest aspect ar fi fost nevoie de implicarea unui serviciu secret ungar in Ardeal.
Episcopul reformat mai sustine ca serviciile secrete romanesti ar fi implicate si in trimiterea de agenti in Ungaria, fapt care i-ar fi fost confirmat de o serie de persoane cu functii din Ungaria, cum ar fi Galszecsy Andras sau Sebestyen Gorka.
„Dupa spusele lui Galszecsy, in masa de emigranti in Ungaria sunt foarte multi agenti, spioni si informatori ai serviciilor secrete romane”, a mentionat liderul CNMT.
In replica, presedintele executiv al Uniunii, Takacs Csaba, a respins acuzatiile aduse formatiunii din care face parte si a contraatacat, spunand ca episcopul reformat de Piatra Craiului nu face decat sa reia actiunile de denigrare a UDMR. „Domnul Tokes ramane consecvent propriului sau temperament politic, bazat pe scenarii”, a afirmat Takacs.
Takacs sustine ca Uniunea are „legaturi firesti si normale cu autoritatile din Ungaria”
„Intr-un singur domeniu, cel al serviciilor secrete, nu am avut contacte, discutii sau intalniri ad-hoc. Cine are informatii de la serviciile secrete romane si maghiare inseamna ca are contacte cu acestea”, a adaugat liderul maghiar. El a mai spus ca Tokes, daca detinea astfel de date ar fi trebuit sa le faca publice sau sa le aduca la cunostinta conducerii UDMR.
Takacs Csaba a reamintit faptul ca Uniunea i-a desfacut contractul de munca lui Tibor Szatmari, care fusese angajat al Fundatiei „Comunnitas”, deoarece acesta se afla mai mult in Budapesta si nu putea sa desfasoare activitate si in Romania.